Home

Nieuws 9 reacties

Kamer wil asbestsanering versnellen

De Tweede Kamer wil een versnelling van de asbestsanering, maar er is geen meerderheid die daarvoor meer geld uit wil trekken.

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft reeds €75 miljoen ter beschikking gesteld. De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu wil dat asbestdaken voor 2024 zijn verwijderd. Daarna gaat een verbod gelden op asbestdaken.

Dinsdag 22 maart stemt het parlement over een aantal moties, die onder meer gaan over extra geld voor de sanering van asbestdaken.

VVD: sanering moet eenvoudiger

De VVD vreest dat de totale kosten in de miljarden kunnen lopen. Daar moet de overheid niet voor opdraaien, zegt woordvoerder Remco Dijkstra. Aan de andere kant wil hij bezitters van asbestdaken ook niet klem zetten. Hij vindt dat sanering van asbestdaken eenvoudiger gemaakt moet worden. "We moeten in 2024 niet voor het voldongen feit staan dat mensen niet meer in hun eigen woning mogen wonen of dat het vee uit de stallen moet, puur omdat het asbest er nog ligt", aldus Dijkstra.

Landelijke aanpak

CDA'er Jaco Geurts bepleit een programmatische aanpak voor de asbestsanering, waarbij regelmatig de vinger aan de pols wordt gehouden over de voortgang. In dezelfde lijn ligt een voorstel van PvdA'er Yasemin Cegerek om in samenspraak met het bedrijfsleven en de provincies tot een landelijke aanpak te komen, die in lijn ligt met de ervaringen in Limburg en Overijssel.

In 2024 moeten ze verdwenen zijn, de asbestdaken. Nog acht jaar te gaan en er moet nog 100 miljoen m2 worden gesaneerd. Gaat dat lukken? Start een discussie of stel een vraag over asbest op de discussiepagina van Boerderij.

<em>Foto: Hans Prinsen</em>
Foto: Hans Prinsen

Laatste reacties

 • kalkar

  Moeten we dit serieus nemen? Pure dictatuur is het hier, en wie heeft het jaar 2024 verzonnen? Blijven lachen, idioten zijn het.

 • el

  De aannemer kan ook de asbest verwijderen, als het dak vernieuwd wordt,waarom moet dit door maan mannetjes gebeuren? Scheelt in de kosten.Er liggen kilometers asbest water leidingen in de grond in Nederland, daar doet men niet moeilijk over!

 • fietskip

  Nieuwe ammoniak en fijnstof regels regels van 2015, nieuwe geurnormen, asbest eraf, afromen rechten en nog wat meer. Wie gaat (kan dat nog) betalen? Het lijkt erop dat de overheid denkt dat er nog miljoenen verdient worden in de landbouw!!! Word eens wakker POLITIEK.

 • a van Gerwen

  bij de huidige lage prijzen staan de meeste bedrijven in de overlevensmodus. En voorlopig zie ik hier nog geen verandering in komen en dan is asbestsanering niet priotiteit 1, simpelweg omdat er onvoldoende geld op de plank ligt.

 • eppenzolder

  Misschien had je ook kunnen saneren toen er wel geld op de plank lag......

 • info36

  Als er geld op de plank ligt ga je dat niet uitgeven aan het vervangen van een goed dak dat destijds door de overheid als goedgekeurd bouwmateriaal werd toegestaan en zelfs gestimuleerd werd te gebruiken. Wil jij als overheid dat veranderen dan moet je zelf met de billen bloot vindt ik.
  En dat doen ze dus nauwelijks.

 • fietskip

  @ info36 helemaal mee eens.

 • glaasje

  Je kunt mensen niet verplichten een dak te vernieuwen, wil de overheid dat dit gebeurd.
  Dan moet de overheid dat nieuwe dak betalen. En als asbest gewoon op het dak ligt is er niets geen gevaarlijks aan en mos wil er prima opgroeien. Hoe groen wil men het hebben!!!

 • eppenzolder

  Inderdaad Info36, de overheid komt niet over de brug, ben bang dat je het gewoon zelf moet doen. En je weet de eind datum...

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.