Home

Nieuws 6 reacties

Kamer verdeeld over ontschotting sectoren

De Tweede Kamer is verdeeld over de mogelijkheid om schotten tussen sectoren weg te halen bij fosfaatrechten. PvdA en SP zijn voor het uitwisselen van varkens- en pluimveerechten voor melkveefosfaatrechten. VVD, CDA en SGP reageren terughoudender.

PvdA vindt dat uitwisseling van fosfaatrechten voor de melkveehouderij en de varkens- en pluimveerechten mogelijk moet zijn. "Het is goed voor de varkenshouderij als zij op deze manier de sector kan saneren. Veel varkenshouders staat het water aan de lippen", zegt PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers. Ze vindt het niet erg als de melkveehouderij kan groeien ten kostte van de intensieve sectoren. "Zolang de totale fosfaatproductie maar onder de norm blijft", aldus Dikkers.

VVD wil schotten voorlopig houden

Helma Lodders (VVD) wil dat de schotten tussen de sectoren vooralsnog behouden blijven. "Het is goed dat er in de wet een haakje komt waarmee het mogelijk wordt gemaakt om de schotten tussen de sectoren weg te halen, maar dat wil niet zeggen dat dit ook direct moet gebeuren", vindt Lodders. Pas als de sectoren zelf allemaal aangeven dat ze de fosfaatrechten tussen melkveehouderij en varkens- en pluimveehouderij uitwisselbaar willen maken, is de VVD hier ook voor.

CDA: binnen gemengd bedrijf rechten uitwisselen

CDA wil het alleen mogelijk maken voor gemengde bedrijven om binnen het bedrijf rechten om te wisselen. "Zodat een bedrijf met bijvoorbeeld varkens en melkvee de keuze kan maken om met één sector verder te gaan", legt CDA-Kamerlid Jaco Geurts uit. Verdere mogelijkheden voor uitwisseling van rechten ziet hij niet zitten. De rechten voor pluimvee- en varkensrechten worden dan mogelijk te duur, vooral voor jonge ondernemers.

SGP: tijdelijke tenderregeling

SGP vindt dat er goed gekeken moet worden naar een tijdelijke tenderregeling waarmee bijvoorbeeld 10% van de varkensrechten omgezet kan worden in fosfaatrechten voor de melkveehouderij. "In het fosfaatrechtenplan van Van Dam zit veel te weinig lucht. Tegelijkertijd constateer ik dat verschillende varkensbedrijven willen stoppen, maar niet kunnen", zegt Elbert Dijkgraaf (SGP).

SP: uitruilen mag, wel met grondgebonden melkveebedrijf

SP-Kamerlid Henk van Gerven vindt dat uitruilen moet kunnen, onder voorwaarde dat de rechten verantwoord worden ingezet door grondgebonden melkveebedrijven.

NVV en LTO: geen uitwisseling van rechten

De Nederlandse Vakbond Varkenshouderij (NVV) en LTO Varkenshouderij zijn tegen de uitwisseling van de rechten. Ze vinden dat elke sector zelf verantwoordelijk is om het eigen fosfaatplafond niet te overschrijden. Varkenshouders vrezen dat uitwisselbaarheid leidt tot prijsstijging van varkensrechten.

Boerderij organiseert op 24 maart een webinar over fosfaatrechten voor melkveehouders, in samenwerking met LTO Nederland en Farmel. Meld u gratis aan.

Laatste reacties

 • ae-ea

  Goed punt CDA !!!

 • hansvanbergen

  Cda heeft weer eens het domste ondoordachtste standpunt. Andere partijen doen het veel slimmer. Ze zijn voor maar willen eventuele kiezers niet tegen de schenen schoppen. Lodders is wel heel stiekem voor! Maar ze snapt het tenminste wel. Sgp heeft er goed over nagedacht! Zo kan het ook cda! Lees eens een keer je stukken door! Verdiep je eens ergens in! Zelfs de sp laat duidelijk merken goed ingelezen te zijn.

 • John*

  als ze dit nu is in een keer goed aanpakken. alle vergeven rechten die er straks zijn omzetten in mestplaatsingsrechten. hierbij twee factoren stikstof en fosfaat. kort de rechten van een bedrijf met mestoverschotten vermenigvuldigd met de verwerkingspercentages en dan rolt er echt iets waardevols uit: het recht om mest op nederlandse bodem te brengen. alle mest die je produceert waarvoor je geen rechten hebt zal je moeten exporteren of verwerken.

  De mestplaatsingsrechten zijn straks ruimer te maken als de gebruiksnormen stijgen of kleiner te maken als de normen dalen.

  op deze manier is de derogatie waterdicht en kan er heel veel regelgeving overboord.

 • John*

  concreet:

  vleesvarkenshouder:

  1000 varkensrechten = 4000 kg fosfaat en 7000 kg stikstof

  eigen grond 4 hectare = 220 kg fosfaat en 700 kg stikstof gebruikruimte

  over schot = 3780 kg fosfaat en 6300 kg stikstof

  verwerkingspercentage 55%

  1701 kg fosfaat en 3465 kg stikstof mag zo op t land

  het bedrijf krijgt dan rechten om

  1701 + 220 kg = 1921 kg fosfaat
  3465 + 700 kg = 4165 kg stikstof

  op nederlandse bodem te brengen. De rest zal verwerkt of op export moeten.

  stel de gebruiksruimte neemt met 5% toe dan worden alle rechten met 5% verhoogd en omgekeerd.

 • aejp.poels

  nederland zal altijd een koeienland blijven, hiervoor is ons klimaat zeer geschikt. om de melkveesector uit de sfeer van intensieve veehouderij te houden zal het grondgebonden gestuurd moeten worden. de hoeveelheid varkens en kippen in dit kleine land is historisch gegroeid maar moeilijk uit te leggen, veel voer importeren en veel vlees/ei exporteren (duurzaam?). een beetje minder zou wel mogen, ook voor de prijzen van de blijvers. al met al zal het standpunt van de SP heel dicht bij de toekomstige wetgeving liggen.

 • Oké dan

  Kijken de dames en heren in de tweede kamer ook even naar het effect op de uitstoot van broeikasgassen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.