Home

Nieuws 16 reacties

Kamer eist uitleg over commissie-Nijpels

De Tweede Kamer wil opheldering over de instelling van de commissie-Nijpels die zich gaat buiten over de toekomst van de veehouderij. Op initiatief van het CDA en D66 komt er een debat die over de gehele breedte van het parlement werd gesteund.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) kondigde twee weken geleden aan dat hij de commissie-Nijpels heeft ingesteld. Doel ervan is het zoeken naar concrete acties en maatregelen die de economische perspectieven van de veehouderij verbeteren, de duurzaamheid ten goede komen en het maatschappelijk draagvlak vergroten, zo gaf Van Dam aan in een brief die hij aan de Tweede Kamer stuurde.

De leden van de commissie, onder voorzitterschap van Ed Nijpels, zijn geen veehouders of boeren en ook geen vertegenwoordigers van belangenorganisaties. Belangenorganisaties in de veehouderij hebben verbolgen gereageerd op de instelling van de commissie, vooral vanwege het feit dat de commissie over de veehouderij gaat, maar geen veehouderijvertegenwoordigers bevat.

CDA'er Jaco Geurts zette dinsdag vraagtekens bij nut en noodzaak van de commissie. Elbert Dijkgraaf (SGP) merkte dinsdag in de Tweede Kamer op dat er 'inmiddels meer commissies dan problemen zijn in de landbouw'.

Instelling, samenstelling en opdracht commissie-Nijpels

In de Kamer heersen vragen over de reden van de instelling van de commissie, over de samenstelling van de commissie en over de opdracht die de commissie heeft meegekregen. VVD-woordvoerder Helma Lodders zegt dat ze niet begrijpt dat de staatssecretaris een commissie heeft ingesteld waar de sector zelf geen deel van uitmaakt. Zij vindt ook de opdracht niet helder. "Voor mij is ook van belang dat de commissie weet wat de uitgangspunten zijn in het regeerakkoord, namelijk dat er mogelijkheden voor groei blijven voor de veehouderij."

De PvdA in de Tweede Kamer vindt het niet per se nodig haar staatssecretaris in het parlement om uitleg te vragen. Maar woordvoerder Tjeerd van Dekken stelde zich solidair op met zijn collega's en steunde het verzoek van CDA en D66 om een debat. De Partij voor de Dieren vindt dat er niet genoeg over de veehouderij kan worden gepraat.

Laatste reacties

 • Marco22

  "De Partij voor de Dieren vindt dat er niet genoeg over de veehouderij kan worden gepraat"
  Met de nadruk op OVER en niet met de veehouderij.

 • wienbemelmans

  wat zal er weer een hoop onzin uitkomen,ten koste van de
  boeren . Hoe is het hier zo ver kunnen komen vreselijk.

 • 344412

  En dat met een VVD premier......om te janken, op wie kan je dan nog stemmen

 • mtseshuis

  Tja, moeten we nu blij zijn? Uitkomst van het debat zal wel weer een open deur zijn, meer duurzaamheid, betere verdeling van de marges bla bla bla. Kortom weer een, na veel politiek gekakel, gelegaliseerde commissie waarvan ik hoop dat het resultaat ergens onderin een la terechtkomt in een verlaten kantoor...

 • sander oldengarm

  gewoon in vervolg allemaal sgp stemmen. gelovig of niet. is de enige partij die nog normaal over de landbouw kan nadenken en beleid kan maken.

 • polsbroek

  Maar Nijpels kan wel goed op de centen passen,en verder van koeien heeft hij geen verstand, dus bla bla ......maar ja hij moet ook eten.

 • kenmvdwind

  SGP is de enige echte Boerenpartij en ook altijd geweest, dus das niet zo moeilijk op wie je stemmen moet in het vervolg!!

 • Gerard Groot Koerkamp

  Misschien is het verstandig dat wij een commissie politiek instellen of de Tweede Kamer nog wel weet wie er voedsel produceren.Het is misschien ook goed om eens te kijken waar de ziekte duurzaamheidssyndroom toe kan leiden zoals in Zweden waar alle varkens in het stro gehouden moeten worden en steeds meer varkensvlees ingevoerd moet worden ,omdat hun eigen boeren niet meer duuuurzaam kunnen overleven.

 • jehanvankroaks

  Ik dacht dat Ed Nijpels op dit moment wel iets anders aan zijn hoofd heeft ...........

  Trouwens wie weet waar Ed Raket de laatste tijd uithangt ?


 • secretaris gijs

  Ik heb ook vraagtekens bij de samenstelling, maar zou de oorzaak niet binnen onze eigen geledingen gezocht kunnen worden. Ieder pleit wel voor mensen uit de veehouderij in de commissie, maar wie dan? Wat is het belang van DE veehouderij. Volgens mij een goed inkomen op korte en lange termijn. Veel visie kan ik nog niet ontwaren bij onze huidige vertegenwoordigers.

 • Bennie Stevelink

  Wat is jou oplossing/visie @secretaris Gijs?

 • MarkvIngen

  al komt er verder geen ene serieuze conclusie uit de commissie, Nijpels is weer een aantal tienduizende euro''s verder van onze centen, vroeg of laat door de boeren betaald, SCHANDE

 • erardus1

  Gandhi zei: " Wat je voor mij doet, zonder mij, doe je tegen mij".

 • leftturn

  nijpels werd advies gevraagd inzake hedwige polder. afloop is bekend. hij wordt goed betaald om een rapport in elkaar te draaien wat passend is bij de vooraf bepaalde uitkomst.
  aan dit soort mensen, zie ook loek hermans, heeft NL compleet helemaal niets. altijd pakken en nooit geven.
  vraag me af wat rutte dacht toen hij voor een zaal goedgelovige boeren en bestuurders in de flevopolder stond, nog niet zo lang geleden. waarschijnlijk: ze zijn nog minder slim dan ik dacht?
  heb bewondering voor de landbouw mensen binnen de vvd, maar ook zij moeten toch zo langzamerhand toegeven dat landbouw ruilmiddel is voor rutte en cs.

 • koestal

  Je hoort niks meer van Helma Lodders ,is ze op vakantie of zo ?

 • koestal

  Nijpels had het rapport snel klaar,het gaat ook maar over boeren!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.