Home

Nieuws 9 reactieslaatste update:8 apr 2016

Van de Voort Agrarisch Ondernemer 2016

Jan Dirk, Peter en Irene van de Voort zijn donderdag 31 maart uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2016. Uit handen van staatssecretaris Martijn van Dam, ontvingen de melkveehouders en kaasmakers uit Lunteren in Hotel Theater Figi te Zeist de hoofdprijs: een cheque ter waarde van €12.500.

"De vijf genomineerden zijn allemaal een fantastisch uithangbord voor de Nederlandse land- en tuinbouw kun je het best omschrijven als topsport. Ze hebben allemaal een enorme passie, waar ikzelf veel energie van krijg", aldus juryvoorzitter Albert Jan Maat, algemeen voorzitter LTO Nederland. "Ik ben blij dat het ons wederom is gelukt met de familie Van de Voort een fantastische winnaar uit te roepen."

Juryrapport

In het juryrapport derhalve niets dan lof voor de familie. Maatschap De Groote Voorst is een toonaangevend, eigenwijs bedrijf met een eigen kaas, Remeker. Alles op het biologisch bedrijf met Jersey-koeien is geënt op smaak; van grondgebruik, huisvesting, voeding tot kaaskorst. Jan Dirk, Irene en Peter van de Voort hebben met hun kaas een ijzersterke positie in de markt van smaakkazen veroverd. Uit alles op het bedrijf spreekt passie. Het concept Remeker is adembenemend.

Video: Onno Gerritsen

De keten is in alle facetten duurzaam. De stal, winkel, pakhuis en ontvangstruimte zijn visitekaartjes. De organisatie is strak. Ieder heeft zijn eigen taak. Maatschap De Groote Voorst is innovatief. De maatschap werkt met Wageningen UR eigen concepten uit, zoals de natuurkorst. Met een eigen constructie zoeken zij een weg op de overbelaste grondmarkt. De kalfjes vinden via een apart kanaal afzet in speciaalzaken.

De kostprijs van de melk ligt beduidend hoger, maar deze wordt ruimschoots goedgemaakt met de opbrengstprijs van de kaas. De marge is uitzonderlijk. Het bedrijf heeft met dezelfde omvang de omzet weten te verdrievoudigen.

De Groote Voorst heeft een vaste waarde verworven in het topsegment van restaurants en speciaalzaken.

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken overhandigde de prijs aan maatschap De Groote Voort.</p>
<p><em>Foto: Koos Groenewold</em>
Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken overhandigde de prijs aan maatschap De Groote Voort.

Foto: Koos Groenewold

Winnaar Publieksprijs

Zülküf Yilmaz van Yilmaz Radijs in het Zuid-Hollandse Poeldijk won de Publieksprijs. Uit handen van Ronald Pelgrom en Petra Boomsma, melkveehouders en ijsmakers en winnaar van de Publieksprijs in 2015, ontving hij een cheque van €2.500. Yilmaz kreeg 24 procent van de stemmen.

Zülküf Yilmaz van Yilmaz Radijs in het Zuid-Hollandse Poeldijk won de Publieksprijs.<em><br />Foto: Koos Groenewold</em>
Zülküf Yilmaz van Yilmaz Radijs in het Zuid-Hollandse Poeldijk won de Publieksprijs.
Foto: Koos Groenewold

De andere genomineerden voor de prijzen waren:

- Klaas, Linda en Niels Rodenburg, melkveehouders in Uitgeest

- Wilco van der Hulst, bloembollenteler in 't Zand (Noord-Holland)

- René Verdonk en Sabine van den Berg, broccolitelers in Wervershoof

Dit jaar was de 21ste editie van de verkiezing Agrarisch Ondernemer. De verkiezing is een initiatief van Boerderij, Groenten&Fruit en Pluimveehouderij. De verkiezing wordt georganiseerd in samenwerking met de partners ABN AMRO, Flynth, ForFarmers, NVM en Vion Food.

Kijk voor meer informatie over de prijs, genomineerden en winnaars op www.agrarischondernemer.nl

Foto

 • Het feest vond traditiegetrouw plaats op de mooie locatie Figi in Zeist.<br /><em>Foto: Koos Groenewold</em>

  Het feest vond traditiegetrouw plaats op de mooie locatie Figi in Zeist.
  Foto: Koos Groenewold

 • Dagvoorzitter Helga van Leur en juryvoorzitter Albert Jan Maat.<br /><em>Foto: Koos Groenewold</em>

  Dagvoorzitter Helga van Leur en juryvoorzitter Albert Jan Maat.
  Foto: Koos Groenewold

 • Jan Vullings, hoofdredacteur van Boerderij, spreekt van een uitslag die bijna 'too close to call' was. De verschillen tussen de vijf genomineerden waren erg klein.<br /><em>Foto: Koos Groenewold</em>

  Jan Vullings, hoofdredacteur van Boerderij, spreekt van een uitslag die bijna 'too close to call' was. De verschillen tussen de vijf genomineerden waren erg klein.
  Foto: Koos Groenewold

 • Optreden van oud-wielerprofessional Rob Harmeling en acteur Kasper van Kooten. Zij toonden de overeenkomsten tussen ondernemen en topsport.<br /><em>Foto: Koos Groenewold</em>

  Optreden van oud-wielerprofessional Rob Harmeling en acteur Kasper van Kooten. Zij toonden de overeenkomsten tussen ondernemen en topsport.
  Foto: Koos Groenewold

 • Staatssecretaris Martijn van Dam deelde de hoofdprijs uit.<br /><em>Foto: Koos Groenewold</em>

  Staatssecretaris Martijn van Dam deelde de hoofdprijs uit.
  Foto: Koos Groenewold

Laatste reacties

 • wilcovanlaar1

  Familie van de Voort, Hartelijk gefeliciteerd met het winnen van de prijs voor agrarisch ondernemer 2016 ! Een opsteker voor de gemeente Ede waar steeds minder boeren komen.
  Familie van Laar

 • 200113528

  zal in elke gemeente zo zijn. een bedrijf als van der voort is het voorbeeld van meer waarde halen uit eigen bedrijf. Denk dat als je niet deze kant op kun met een bedrijf op at voor manier dan ook dat het zwaar word. onderscheiden van de rest is het toverwoord

 • ae-ea

  Ik weet wel beter, de kaas wordt aan gevreten door de ratten, is dat biologisch? Schone schijn met een schoonvader met geld. Bah, en iedereen willens en wetens tuint erin.

 • ae-ea

  Wilco was jij ook al niet eens genomineerd?

 • jan.weperen1

  Familie van der Voort, van harte gefeliciteerd .
  Vakmanschap in het ondernemen op alle bedrijfsfacetten.
  Een diepe buiging voor deze kwaliteit en de prijs verdiend verkregen.
  jan van weperen

 • Probe

  Waarom zo afgeven. Jaloezie???
  Kunnen ze in de Glind niet sportief zijn??

 • ae-ea

  Ja, misschien heb je wel gelijk, mijn excuses voor bovenstaande. Je reageert wel eens in een opwelling.

 • veldzicht

  Gefeliciteerd met je prijs als ondernemer van het jaar,wel toevallig dat het wel erg vaak biologische ondernemers zijn die een dergelijke prijs krijgen.

 • Johnny Hogenkamp

  Prachtige dag met 5 mooie genomineerde bedrijven en een winnaar die er volgens de jury net boven uitsprong. Voor ons weer een leer dat wanneer je aanzienlijk meeropbrengst uit je product weet te halen, je al snel een flinke voorsprong hebt. Je leert op deze dag van alle takken van sport, of het nou melkvee, pluimvee, fruit, groente of akkerbouw is.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.