Home

Nieuws

Hogan kan Fransen bonden niet bieden

Europees landbouwcommissaris Phil Hogan heeft woensdag in Parijs overleg gevoerd met een brede vertegenwoordiging van de Franse boerenbonden. De commissaris heeft daarbij echter geen enkele toezegging gedaan om de crisis in de veehouderij te verlichten.

De bonden, waaronder die voor melkveehouders FNPL en voor rundvee FNB, kregen ruim de gelegenheid hun problemen op tafel te leggen tijdens het niet van te voren aangekondigde bezoek van Hogan.

Weinig gebruik van opslagregelingen

''Ik erken de diepte van de crisis, vooral hier in Frankrijk. Velen denken dat Europa niet snel genoeg handelt'', aldus de commissaris. Hij wees erop dat de Fransen maar weinig gebruikmaken van de opslagregelingen voor zuivel en varkensvlees. ''We hebben al de nodige maatregelen genomen, maar ik kan alleen maar handelen binnen het budgettaire en reglementaire kader.''

Franse boeren voerden actie terwijl Phil Hogan sprak met vertegenwoordigers van de Franse boerenbonden. <br /><em>Foto: ANP </em>
Franse boeren voerden actie terwijl Phil Hogan sprak met vertegenwoordigers van de Franse boerenbonden. 
Foto: ANP

Overproductie op vrijwillige basis regelen

Hogan acht het wenselijk dat sectoren die te maken hebben met overproductie dat op vrijwillige basis proberen te regelen. ''We hebben veel flexibiliteit ingebouwd in het beleid voor plattelandsontwikkeling, maar dat betekent soms wel dat degenen die daar opereren moeilijke keuzen moeten maken.'' Hij vindt verder dat hij rond de Russische handelsboycot zelf zijn rol heeft gespeeld. ''De dialoog met de Russische autoriteiten blijft erg ingewikkeld.''

Of registreer je om te kunnen reageren.