Home

Nieuws

Duitsland wil nieuw steunpakket

Duitsland wil een nieuw pakket aan steunmaatregelen voor de varkenshouderij en de melkveehouderij. Dat blijkt uit de jongste voorstellen die landbouwminister Christian Schmidt heeft ingediend ter voorbereiding van de vergadering van landbouwministers van volgende week.

Schmidt bepleit ook een versterking van de positie van de boer in de levensmiddelenketen. Hij wacht op concrete voorstellen van de Task Force voor landbouwmarkten, onder leiding van oud-minister Cees Veerman.

In tegenstelling tot zijn Franse collega en tegenspeler Stéphane Le Foll, wil Schmidt geen verhoging van de interventieprijzen, omdat daarmee de markten zullen worden verstoord. Schmidt volgt daarmee de lijn van Europese Commissaris Phil Hogan.

Steunpakket binnen landbouwbegroting

Schmidt wil een steunpakket dat binnen de landbouwbegroting wordt gefinancierd, maar dat niet ten koste gaat van de directe betalingen. De crisisreserve wordt ingehouden van de inkomenstoeslagen van de Europese boeren. De Europese steunmaatregelen moeten direct verlichting brengen in de moeilijke financiële situatie van de boeren.

Schmidt en Le Foll zullen elkaar deze week ontmoeten, zo is de planning. Er staat ook een gesprek tussen de Franse minister en Martijn van Dam in Den Haag op het programma, onzeker is of dat ook daadwerkelijk gaat plaatsvinden.

Schmidt heeft zijn voorstellen bijna een week na de afgesproken datum ingediend.

Lees alles over de landbouwcrisis in het dossier.

Of registreer je om te kunnen reageren.