Home

Nieuws 7 reacties

Veesector kritisch over commissie-Nijpels

Vertegenwoordigers van de veehouderij reageren uiterst kritisch over de nieuwe commissie-Nijpels die zich gaat buigen over de toekomst van de veehouderij. Voorzitter van LTO Nederland Albert Jan Maat hekelt het feit dat er geen enkele veehouders-vertegenwoordiger in de commissie zit.

"Het is over u, maar zonder u. Dit is regentisme", aldus LTO-voorzitter Maat. LTO vindt de commissie overbodig. "Het is de zoveelste commissie. Ik vraag me echt af wat dit kan toevoegen aan alle initiatieven die al in de markt worden genomen", zegt Maat.

Commissie-Van Doorn

Staatssecretaris Martijn van Dam erkent dat de nieuwe commissie voortborduurt op de commissie-Van Doorn. "Die commissie heeft al wel mooie adviezen gegeven, maar heeft nog weinig verandering teweeg heeft gebracht", aldus Van Dam.
LTO verlangt terug naar een eigen ministerie, een ministerie van Voedsel en Platteland. De instelling van deze nieuwe commissie toont volgens LTO het gebrek aan focus bij het ministerie van Economische Zaken.

NVP: een duidelijke visie gewenst

Voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) Henny de Haan is positief over de commissie, maar ze hoopt wel dat de sector wordt geraadpleegd voor hun visie. De Haan vindt het belangrijk dat er een duidelijke stip aan de horizon wordt gezet, zodat ondernemers weten welke kant ze op moeten. "Daarvoor moet eerst duidelijk worden wat duurzaam is. Daar geeft iedereen zijn eigen draai aan, waardoor iedereen nog steeds een andere kant op gaat", aldus De Haan.

Ze hoopt ook dat de plannen niet te generiek worden, omdat de verschillen tussen sectoren heel groot zijn. Ze is bezorgd dat dan de kleinere sectoren, zoals de pluimveehouderij benadeeld worden ten op zichtte van de grotere sectoren.

NVV twijfelt aan meerwaarde

"Wij hebben er absoluut geen problemen mee dat er sectorbreed gesproken wordt over de toekomst van de veehouderij. Wat ons wel onaangenaam heeft verrast, is dat er óver ons wordt gepraat, maar niet mét ons", stelt Ingrid Jansen, voorzitter van varkenshoudersvakbond NVV.

De bond twijfelt over de toegevoegde waarde van de commissie-Nijpels voor de verdere verduurzaming van de veehouderij. "De varkenshouderij werkt al keihard aan nog meer duurzaamheid en perspectief. Dit gebeurt bij de NVV via het Recept voor Duurzaam Varkensvlees en bij de Producenten Organisatie Varkenshouderij via het traject Vitale Varkenshouderij. Bij beide trajecten is het ministerie van Economische Zaken al langer zeer nauw betrokken', aldus Jansen. NVV wil op korte termijn een gesprek met Van Dam over de commissie-Nijpels.

Laatste reacties

 • vandenbrand

  heeft ed niet genoeg werk bij reclassering?

 • wienbemelmans

  al weer een onbenul aan een dik salaris geholpen,de
  graaiers houden zich zelf instand.

 • Zuperboer

  zonder enige gene gaat Ed aan de gang

 • Schraar

  Ik neem aan dat deze commissie gefinancierd wordt van de 30 mlj die Nederland van Brussel gekregen heeft om de melkveehouders en varkensboeren te ondersteunen. Profiteert er toch nog iemand van dat geld.

 • pinkeltje

  Dat wordt zo'n rapport met als uitkomst dat de sector zich meer rekenschap moet geven van de wensen in de maatschappij en dat ze zich vooral op duurzaamheid en hoogwaardige producten moet richten. En vooral kleinschaligheid. Moeten ze niet vergeten er bij te schrijven hoe we in de toekomst rekening moeten houden met de klimaatsverandering.

 • Zuperboer

  #pinkeltje; Ik zou zeggen dien een declaratie in bij van Dam, hij strooit graag rond met centen of hoor je niet bij de linkse grachtengordelkliek, dan wordt hij vast afgewezen.

 • glaasje

  Ongelofelijk dat dit allemaal kan. Geld wat voor de boerenbedrijven bedoeld is, uitgeven aan die kerels met al een dik salaris. En het heeft geen enkele meerwaarde. Kan dit dan niet worden tegen gehouden. ONBEGRIJPELIJK
  En zolang de boeren niet betaald krijgen voor hun producten en al die dure investeringen die gedaan zijn door regels van het kabinet, dan gooi die verdere verduurzaming maar in de prullenbak. Meer fosfaat op de bodem / grond en de problemen zijn al een heel eind opgelost.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.