Home

Nieuws 10 reacties

Van Dam: volop aandacht voor crisis in zuivel en varkenshouderij

De Europese landbouwministers hebben alle aandacht voor de marktsituatie en de crisis in de zuivel en de varkenshouderij, zegt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

Bij aanvang van de eerste landbouwraad die hij zelf voorzit, zei Van Dam dat de lunch zal worden gebruikt om de marktsituatie te bespreken. "We zullen zien wat er gebeurt in de lidstaten en wat we kunnen doen om de sectoren te versterken."

Tijdens de landbouwraad wordt onder andere gesproken over dierenwelzijn, de voortgang van internationale handelsbesprekingen, de bestrijding van antibioticaresistentie en de langetermijnstrategie voor agrarisch onderzoek.

Update (17.00 uur):
De Europese landbouwministers hebben maandag geen beslissing genomen over extra maatregelen voor de zuivel en varkenshouderij. De ministers hebben huiswerk meegekregen voor de volgende landbouwraad in maart.
Dat is afgesproken tijdens een ingelast lunchoverleg tussen de ministers. Het overleg vergde meer tijd dan ervoor was ingepland. Volgens de agenda zouden de ministers de lunch om half vier afbreken, maar het duurde tot na vieren.
Hoewel Stéphane le Foll, de Franse minister van landbouw, in Parijs had gezegd dat er nu nieuwe maatregelen getroffen moesten worden, hebben de landbouwministers daartoe niet besloten. De bedoeling is dat de lidstaten de komende maand plannen en suggesties ontwikkelen, waar Europees Commissaris Phil Hogan dan op zal reageren.
Op verzoek van de Spaanse minister van landbouw wordt ook gekeken naar de situatie in de fruit- en groentesectoren, maar over het algemeen wordt de situatie daar niet zo penibel ingeschat als in de Europese zuivel en varkenshouderij. Europees Commissaris Phil Hogan heeft zijn zorg uitgesproken over de marktsituatie.

Laatste reacties

 • Eminem2010

  Als hoofd onderwerp kostprijs verhoging via dierwelzijn als tweede onderwerp menselijke ziekte preventie. tussen de lunche even hoe dit betaald moet gaan worden maar dat zal wel goed komen.

 • farmer135

  Ja Eminim, dat lost zichzelf op als boeren moeten stoppen door dit soort regels, die vooral opgepakt worden door nederland, die is voorzitter, dus bepaald de agenda.
  En van Dam lijkt nogal gecharmeerd van mevr. Thieme.

 • boer drenth

  Als ze toch bij elkaar zijn ,laat ze ook de akkerbouw niet vergeten,. Bieten prijzen weer flink onder uit. In een paar jaar tijd bijna 20 euro per ton minder, de graan prijzen zijn ook maar mager en zakken nog elke week. Dus denk nu maar niet dat het bij de akkerbouwers zo geweldig is.

 • Snel

  Boer Drenth, niet klagen met je extra opbrengst uit mestaanvoer.

 • henver1

  Mannen niet met strond en geld gaan gooien!!!!!

 • xw

  schrijf strond met een t = stront
  geld is wel goed met een d
  dat strontgeld komt gedeeltelijk via de sterk dalende voertarweprijs (=dalende krachtvoerprijs) weer terug.
  allemaal maar een beetje klagen war.

 • veldzicht

  Het is en blijft een vicieuze cirkel wat de EU ook doet,
  zijn de prijzen even beter gaan de boeren en tuinders weer uitbreiden en dondert de prijs weer in elkaar.
  Hooguit kan de EU een gelijk speelveld bewerkstelligen voor alle landen en vooral niet door NL. er nog een paar flinke scheppen boven op gooien op al die EU eisen.

 • melkveehouder .

  Met veldzicht eens. De enige mogelijkheid is naar de kostenstructuur kijken. De opbrengst wordt mondiaal bepaalt.

 • Koen Franken

  Helemaal eens met veldzicht , alleen dan nog met de aanvulling wat gelijk speelveld betreft . Wel voor ALLE sectoren dus !!!!

 • Farmer4life2

  Produceren voor de markt noemen ze dat.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.