Home

Nieuws

Twentse gemeenten willen glasvezel in buitengebied

Voor boeren in het buitengebied van Twente is een glasvezelnetwerk een stap dichterbij. Twentse gemeenten Enschede, Haaksbergen, Hengelo en Losser zijn het eens over de voorwaarden voor het netwerk. Het netwerk stelt boeren in staat stellen met slimme software meer te oogsten, milieuvriendelijker te produceren en betere producten af te leveren.

De voorwaarden gaan over vergoedingen, toezicht op het werk, garanties en technische eisen. Werkgroepen uit de gemeenten hebben samen de stichting TwenteGlas opgericht. Een deel van de investering komt van een beleggingsfonds van de Rabobank. De aanleg start als ten minste de helft van de inwoners in het buitengebied een contract afsluit voor glasvezelinternet.

Toeslag voor inwoners buitengebied

Het aanbod bestaat uit een abonnement voor televisie, internet en telefonie. Voor het buitengebied geldt een maandelijkse toeslag op de kosten van €9,95 per maand. Het betreft circa 6.500 mogelijke aansluitingen. Commerciële aanbieders zagen de laatste jaren geen brood in de aanleg van glasvezel.

Volgens Wethouder Annette Nijhuis van Haaksbergen vinden alle vier betrokken wethouders de aanleg van glasvezel cruciaal. "Essentieel voor inwoners en zeker ook voor agrariërs, scholen en bijvoorbeeld bed and breakfasts. Door dit samen op te pakken, zijn we in staat om het sneller, goedkoper en eenvoudiger te doen."

Of registreer je om te kunnen reageren.