Home

Nieuws 1 reactie

RvS: Pluimveehouder krijgt gelijk in strijd tegen varkenshouder

Een boer uit Nistelrode heeft terecht bezwaar gemaakt tegen het handelen van zijn buurman, een varkenshouder. Tot dat oordeel kwam de Raad van State deze week.

De man, een pluimvee- en paardenhouder, had van de gemeente Bernheze geëist dat ze handhavend zouden optreden tegen de varkenshouder. De gemeente had dat afgewezen. De pluimveehouder heeft last van de stank die de varkenshouderij verspreidt. De oorzaak hiervan ligt volgens de pluimveehouder in een niet deugdelijk werkende chemische luchtwasser. Behalve last van de stank is er ook sprake van schade aan de dakbedekking aan een van zijn stallen.

Opslag van spuiwater onder stal

De Raad van State gaat nog verder dan de rechtbank Oost-Brabant, in eerste instantie. De klacht van de pluimveehouder over de opslag van spuiwater door de varkenshouder, werd door de rechtbank niet-ontvankelijk verklaard. De RvS vindt echter dat de pluimveehouder hier wel degelijk een punt heeft. Dit argument was ook al in de bezwaarprocedure aangevoerd en had door de rechtbank moeten worden onderkend. Het opslaan van spuiwater in een put onder een stal is in strijd met de regelgeving, aldus de RvS.

Inmiddels heeft de gemeente Bernheze in september 2015 een last onder dwangsom opgelegd aan de varkenshouder. Tegen dit besluit is de varkenshouder in beroep gegaan.

Eén reactie

  • Peltjes

    Gezellige boel daarzo. Boeren die elkaar de tent uitvechten.

Of registreer je om te kunnen reageren.