Home

Nieuws 1 reactie

Publicatie verkoopcijfers bestrijdingsmiddelen stoort Nefyto

Nefyto wil opheldering van het ministerie van Economische Zaken over het uitlekken van verkoopcijfers naar Greenpeace. De organisatie van leveranciers van gewasbeschermingsmiddelen zegt dat er geen enkel belang gediend is met de publicatie van de cijfers. "Deze cijfers zijn op illegale wijze verkregen en in de publiciteit gebracht."

De cijfers die Greenpeace maandag publiceerde gaan over de verkoop van actieve stoffen van bestrijdingsmiddelen, zoals Nefyto die aanlevert aan het ministerie van Economische Zaken. Greenpeace wil al langer inzage in de cijfers en heeft daarover een procedure lopen bij het ministerie.

Selectiever en beter af te breken

Volgens Nefyto zijn de verkoopcijfers veel minder relevant dan de manier waarop de middelen worden gebruikt en de eigenschappen van de middelen. "Vanuit milieu-oogpunt zou het logischer zijn de aandacht te vestigen op de manier waarop de middelen worden gebruikt en op de eigenschappen van de stoffen. Op beide aspecten zijn de afgelopen periode stappen gezet. Zo stelde de Gezondheidsraad dat moderne chemische gewasbeschermingsmiddelen selectiever zijn en beter afbreekbaar."

Staatssecretarissen Van Dam en Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) praten donderdag met de Tweede Kamer over het gewasbeschermingsmiddelenbeleid. In een brief aan de Tweede Kamer leggen de bewindslieden uit dat het gebruik van grondontsmetter metam-natrium inmiddels aan strenge eisen is gebonden. Het gebruik ervan wordt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bijgehouden.

Eén reactie

  • farmerbn

    Wie is de mol bij Economische Zaken? Er lopen steeds meer van die lui rond daar, maar ook bij Landbouw. Het probleem ligt bij personeelszaken. Zij nemen steeds vaker tegenstanders van de landbouw aan. Je ziet het ook bij Wageningen: Vroeger gingen daar positieve mensen studeren maar nu ook steeds meer schoppers en klojoos.

Of registreer je om te kunnen reageren.