Home

Nieuws 11 reacties

President Hollande uitgejouwd op landbouwbeurs

Parijs - De Franse president François Hollande is zaterdagmorgen bij de officiële opening van de Salon de l'Agriculture in Parijs uitgejouwd en uitgescholden door boze veehouders. ''Aftreden'' en ''Het is een noodtoestand voor de veehouderij'' werd hem van vele kanten toegeroepen. ''We voeren nu al een jaar actie, niemand luistert toch naar ons,'' vatte één van de veehouders samen.

Hollande hield zich, ondanks de crisis in de veehouderij en de vele boerenacties, aan de gewoonte om als staatshoofd persoonlijk in alle vroegte de grote landbouwbeurs te openen. ''Ik ben hier vandaag om te laten zien dat we nationaal solidair zijn en alles doen om de landbouw te helpen. Ik verdedig de landbouw zoals ik de natie verdedig,'' aldus de president. Hij legde nog eens de al door zijn regering genomen maatregelen uit en deed ook nogmaals een beroep op de grote supermarkten om bij de prijzen toch vooral rekening te houden met de boeren.

President Hollande uitgejouwd op landbouwbeurs

Moeilijke achtergrond

Voorzitter Xavier Beulin van de boerenkoepel FNSEA had de president van te voren al gewaarschuwd dat 'u hier komt tegen een moeilijke achtergrond'. ''Een context van een diepe crisis. Die gaat maar door, er is erg veel wanhoop, erg veel woede.''

Lafaard en nietsnut

Dat merkte de president dan ook toen hij bij de paviljoens van de veehouderij aankwam. Hij werd direct geconfronteerd met een vijandige omgeving. ''Lafaard'', ''Wij zijn geen migranten'' en ''nietsnut'' behoorden nog tot de wat zwakkere uitdrukkingen. Ook vernielde de boeren de stand van het ministerie van landbouw op de beurs.

President Hollande uitgejouwd op landbouwbeurs

700.000 bezoekers

Hollande ging, vergezeld door minister van landbouw Stéphane le Foll wel gewoon door met zijn tocht over de beurs. De Salon de 'l Agriculture zal de komende dagen naar verwachting zeker 700.000 bezoekers trekken. Daartoe behoren ook premier Manuel Valls en een reeks andere politici van zowel de regerings- als de oppositiepartijen. Corr

Laatste reacties

 • @meelmuisje

  Als tegeltjesboerin vraag ik me af... Waarom blijven Nederlandse en Duitse boeren zo netjes?
  <>

 • Bennie Stevelink

  @meelmuisje, omdat Nederlandse en Duitse boeren zich opstellen als volwassenen. In Frankrijk wordt de verhouding tussen burgers en overheid begrepen als de verhouding tussen kinderen en hun ouders. Kinderen verwachten dat de ouders voor hun zorgen en alle problemen voor hun oplossen.
  Een dergelijk begrip van de verhouding tussen overheid en burgers komt in heel Zuid Europa voor. In Noord Europa komt het ook voor binnen het linkse deel van de samenleving. Een belangrijk kenmerk is dat men zich niet verantwoordelijk voelt voor de overheidsfinanciën. Net zoals kinderen zich ook niet verantwoordelijk voelen voor de financiën van de ouders. Ze jengelen om alles wat ze wensen zonder een moment na te denken over de betaalbaarheid.

 • Almagro

  @Bennie, en zo zit het, hier valt niets aan toe te voegen.
  @Meelmuisje, vraagje : wat heeft het rotzooi trappen, klanten in de file zetten en eigen producten afwaarderen tot afval door het op straten en pleinen te gooien de Franse boeren nou opgeleverd ?
  De status en toestand van het doorsnee Franse bedrijf is ongeveer gelijk aan die van de Franse industrie, Franse taal en de Socialistische Partij met de staatskas.
  Kwijnend en teloorgang.

 • @meelmuisje

  Je hoeft geen rotzooi te trappen. Maar je kan wèl je stem laten horen. Doen er zoveel die naar Den Haag gaan. Waarom de boeren dan niet? :-) Dan Maar rustig af zitten wachten tot het te laat is? Je kan je best beschaafd laten horen zonder over je heen te laten lopen. En dat is ook wat ik bedoel. Niet afwachten maar laten merken dat het zo niet meer gaat. Bijv. op een ludieke wijze... Doen zelfs de meest beschaafde mensen :-)

 • Farmer4life2

  Protesteren zoals de Fransen het doen, lijkt mij geen goede zaak.

  Maar je laten horen en vooral je laten zien, dat is echt wel nodig voor de agrarische wereld. Mensen ervaren eten niet meer als brood nodig. Maar als een dagelijkse behoefte, waar op bezuinigd kan worden.

 • Nick1983

  Als je hier in NL een bord aan de dijk zet, dan ben je je land in ieder geval binnen een paar weken voor een heel beste prijs kwijt. Die wetenschap geeft een hoop rust. Als het echt niet meer gast, is die uitweg er. In een heel groot gedeelte van de EU is dan niet zo...

 • info36

  Alles over je laten heenkomen is het andere uiterste en dat doen we met z'n allen wel in Nederland. De meeste boeren snappen niet dat het overgrote gedeelte van de bevolking geen enkel benul heeft van wat er speelt in de landbouw. Ik spreek veel burgers en die kunnen het niet bevatten van wat er speelt in de landbouw. De meeste zien grote machines en trekkers en denken dat alles goed gaat. Dat vervolgens Den Haag flink tegenwerkt met al hun belachelijke regels snappen ze niet.

 • el

  Dat de burger steeds minder van de voedsel productie begrijpt werd mij ook duidelijk, toen een jongedame verbaast reageerde dat de koeien om 5 uur al op moesten staan om gemolken te worden, dat vond zij toch wel zielig!

 • Maar een oplossing zorgen dat er minder melk en vlees komt, produceren voor een vragers markt, niet voor een overschot markt.

 • wienbemelmans

  Allemaal makkelijk gezegd minder produceren,dat gaat niet het wordt direkt overgenomen door anderen.als de prijs van de varkens en de melk de kostprijs opbracht konden er minder zijn maar de burger snapt dat niet, in de landbouw is het ieder voor zich.en ieder heeht zijn eigen kosteplaatje

 • Bennie Stevelink

  Het probleem is dat landbouwproductie een grondstoffenmarkt is, net als olie en staal. Vele producenten die allemaal hetzelfde generieke product maken wat volledig uitwisselbaar is. Het leidt voortdurend tot overproductie en de enigste manier tot overleven is het realiseren van de laagste kostprijs.

  De detailmarkt werkt heel anders. Neem bv de autoindustrie: verschillende fabrikanten maken verschillende auto's die verschillende eigenschappen hebben. Ze zijn niet gelijk aan elkaar en dus niet volledig uitwisselbaar. Een consument koopt een auto die qua eigenschappen en prijs het beste bij hem past. Omdat verschillende consumenten verschillende wensen en koopmogelijkheden hebben is er voor iedere fabrikant plaats op de markt en maakt hij precies het aantal auto's wat nodig is voor zijn deel van de markt.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.