Home

Nieuws 4 reacties

Omzet landbouwbedrijf blijft stijgen

De gemiddelde omzet van een land- en tuinbouwbedrijf steeg 12% in de periode van 2011 tot en met 2015. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De totale omzet van alle land- en tuinbouwbedrijven bedraagt ruim €2,3 miljard in 2015. Dat is bijna €340.000 per bedrijf. In 2011 was dat gemiddeld bijna €275.000 per bedrijf. Het CBS berekent de omzetcijfers op basis van de standaardopbrengst (SO). Dit is de maat voor de economische omvang van land- en tuinbouwbedrijven. De SO-norm is een gestandaardiseerde opbrengst per hectare of per dier die met een gewas of diercategorie gemiddeld op jaarbasis wordt behaald.

Grootste omzetgroei in Urk

Volgens het CBS tonen de omzetcijfers aan dat de schaalvergroting in de landbouw doorgaat. De gemeente Urk staat fier bovenaan als het gaat om de sterkste absolute omzetgroei per bedrijf in de periode 2011-2015. Gemiddeld groeide de omzet van een Urker land- en tuinbouwbedrijf met ruim €880.000 in de genoemde periode. Oorzaak is dat enkele pluimveebedrijven in deze gemeente een enorme groei doormaakten. Op nummer 2 staat de gemeente Westland, op nummer 3 staat Waddinxveen. Hier groeide de omzet per bedrijf respectievelijk met ruim €450.000 en bijna €425.000 per bedrijf. In deze gemeenten zitten grote tuinbouwbedrijven.

Boeren in Amsterdam

Wanneer de procentuele groei van de standaardopbrengst wordt bekeken, valt op dat in de gemeente Amsterdam de totale omzet van land- en tuinbouwbedrijven (114 stuks in 2015) in de periode 2011-2015 steeg met 94% naar ruim €15 miljoen. In 2011 was de SO van een gemiddeld Amsterdams land- en tuinbouwbedrijf bijna €85.000 per bedrijf. Vorig jaar bijna €135.000. Alleen in de gemeente Urk (159%) en Brunssum (170%) steeg de gemiddelde omzet per bedrijf harder.

Eerder liet het CBS al weten dat het aantal land- en tuinbouwbedrijven in Amsterdam met ruim 20% is gestegen in dezelfde periode. Volgens het CBS komt deze stijging vooral doordat veel (nieuwe) kleine bedrijven in de hoofdstad erbij komen die zich richten op nevenfuncties, zoals het verkopen van eigen geteelde landbouwproducten. Ook zijn er enkele bedrijven opgestart met focus op kleinschalige groenteteelt.

Laatste reacties

 • hietkamp

  Het is leuk dat de omzet is gestegen, maar de kosten reizen ook de pan uit. Dus ja leuk nieuws maar winst cijfer is belangrijker

 • pinkeltje

  Er zullen heel wat ondernemers buiten de landbouw verbaasd zijn om te horen dat een bedrijf met een omzet van 340.000 Euro een inkomen oplevert. En al helemaal als je er bij vertelt dat er dan ook nog honderdduizenden in zo'n bedrijf is geïnvesteerd. Een gemiddelde stijging van de omzet van 3 procent per jaar zal ondernemers buiten de landbouw ook niet verbazen. Probleem met dit soort cijfers is dat het al gauw appels met peren vergelijken wordt dus als je geen verdere informatie hebt kun je er zowiezo niet veel mee.

 • Can

  Ik heb dit verhaal een paar keer gelezen , als dit een echt gemiddelde is in Nederland dan wordt er gemiddeld ook niets verdient .
  Een enkel groot bedrijf misschien , maar daar eet vaak de afschrijving de winst ook op !
  Met 340.000 euro per bedrijf .
  Een trots familie bedrijfs gemiddelde zeker ?
  Hoeveel personen zijn er werkzaam , volgens het gemiddelde ?
  Blijft er genoeg over voor levens onderhoud en financieele verplichtingen?
  Ik ben stom verbaast
  Leven van de afschrijving ?
  Maar hoog kan die ook niet zijn !
  Ik zou ook graag de gemiddelde kosten willen weten , dan is het verhaal compleet .
  Ergens betwijfel ik of deze nummers kloppen !
  De onderste 10 % en de hoogste 10 % zouden niet mee moeten tellen , als dan de nummers nog zo zouden zijn , is er een groot probleem met de Nederlandse landbouw

 • Almagro

  Dit is weer zo'n artikel waar wat wordt opgeschreven maar net niet het verhaal verteld. Zeg maar het verhaal van de klok en de klepel. Omzet zegt wat maar lang niet alles. Sinds 2010 wordt de NSO-typering gebruikt (vroeger NGE) om bedrijven van alle sectoren en grote vergelijkbaar te maken. Naast de omzet (SO) is een veel belangrijker kengetal de standaard verdiencapaciteit (SVC) waar hier jammer genoeg niet over gesproken wordt. Maar ook dan heb je slechts een soort van bruto winst waar alles nog af moet. Denk aan afschrijvingen financieringskosten enz. Ook heb je tegenwoordig veel concepten als bio, zorgboerderijen , neven opbrengsten enz.
  Hier houdt het systeem geen rekening mee. Los daar van kun je voor een bedrijf globaal goed inschatten wat de huidige omvang/verdien mogelijkheid is en de plek binnen de groep. Voorbeeld : een bedrijf met 50 ha 80 melkkoeien met jongvee heeft een standaardopbrengst (SO) van 331.700 en een standaardverdiencapaciteit (SVC) van 80660 euro. Bedrijf met 100.000 leghennen zonder grond heeft een SO van 1.580.000 en een SVC van 271.760 euro. Zo worden bedrijven vergelijkbaar gemaakt maar ook weer niet. Wat zijn de kosten / afschrijvingen financieringskosten en wat zit er de komende tijd aan vervangingsinvesteringen aan te komen. Bv. aanschaf fosfaatrechten of nieuwe stalsystemen, milieu investeringen enz. Los daarvan is het verschil in resultaat van bedrijven met een zelfde SVC groot door invloed van de ondernemer in kwestie op zijn bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.