Home

Nieuws 18 reacties

NMV wil gebruiksnormen per bedrijf

NMV pleit voor bedrijfsspecifieke gebruiksnormen. De melkveehoudersvakbond wil af van generieke mestregels. Dat zegt voorzitter Harm Wiegersma.

NMV stelt de Tweede Kamer voor om niet langer de boeren te straffen die zich aan de mestregels houden. De vakbond voor melkveehouders wil af van het generieke, strengere mestbeleid, maar regels op bedrijfsniveau. Wiegersma: "We willen naar een regeling dat zo specifiek mogelijk is. Liefst per bedrijf of anders per regio." Uitgangspunt voor het mestbeleid op maat is het grondwatermonster.

Borging met grondwatermonster

Volgens Wiegersma kunnen boeren laten zien aan de hand van een representatief grondmonster dat ze het goed doen of in ieder geval op de goede weg zijn. "Degenen die al actief bezig zijn met goede bemesting en bodembeheer kunnen hiervoor worden beloond met een verruiming van de gebruiksnormen. Op deze manier kan een garantie aan de Europese Commissie worden gegeven dat in de toekomst de milieudoelen daadwerkelijk gehaald gaan worden." De Kringloopwijzer kan een boer gebruiken als tool. Het grondwatermonster kan dienen als borging van de Kringloopwijzer.

'Veel geknoei met mest'

Wiegersma meent dat Nederlandse boeren al veel plaatsingsruimte van mest ingeleverd hebben door aangescherpte gebruiksnormen. "Als we zo door gaan dan zijn we over dertig jaar nog bezig. Het schiet niet op." Hij stelt dat er nog steeds veel geknoeid wordt met mest. Hij baseert zich op de grondwaterkaart van Nederland. "Daar staan nog altijd plekken op waar het niet goed gaat met de grondwaterkwaliteit."

NMV baseert het plan op het Vlaamse mestbeleid. "De Vlamingen werken al met een systeem gebaseerd op grondwatermonsters. Waarom zouden wij opnieuw het wiel uitvinden?"

Dinsdag spreekt de Tweede Kamer over het mestbeleid.

De sprekers voor het Nationaal Mestcongres van Boerderij zijn bekend! Bent u er ook bij op 8 maart? Informatie en aanmelden: www.nationaalmestcongres.nl

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Eerst wees de NMV de KLW af, nu omarmen ze hem. En ook nog uitbreiden met watermonsters. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
  Als we bedrijfsspecifieke gebruiksnormen kunnen krijgen wanneer wij de KLW uitbreiden met watermonsters ben ik meteen voor. Een goed constructief idee om de mestplaatsingsruimte te maximaliseren.

 • PIETER123

  Mozes NMV wilde van de verplichte Kringloopwijzer af welke weer als nieuwe loot groeide op de KKM boom (Kleuter Klas Maatregelen) als boeren zelf voordelen zien dan staat dat iedereen vrij.Niks om armen is nu al verplicht door de zuivel. Dit is een vorm van aanpassen.Goed plan even over de grens kijken.

 • peter1939

  goede zet van NMV, hopelijk valt ook het kwartje bij LTO en de politiek.....anders evt afdwingen via de rechter. Degenen die goede grondwaterkwalitiet hebben voldoen aan de regels....zo is het eerlijk, helder en werkbaar....zo dom zijn die belgen niet.....

 • John*

  het enige goede beleid wat er is!

 • wmeulemanjr1

  Hoe betrouwbaar zijn grondwatermonsters in Nederland?

 • mooi wark

  njet

 • mooi wark

  niet

 • boeralert

  Goede stap
  Uit onderzoek blijkt al dat er nauwelijks relatie is tussen vee intensiteit en grondwaterkwsliteit. Dat kan bevestigd worden met analyses

  Nu nog benchmarken met BE

 • harrrie111

  Allemaal leuk maar wat als je in een gebied woont waar veel varkens zijn en het niet zo nauw gezien wordt met mest uit rijden. Foutje bedankt? Ze moeten maar eerst eens zorgen dat het huidige mestbeleid goed wordt nageleefd dan hoeven de normen niet meer worden aangescherpt !!

 • johanvm

  hoe betrouwbaar is een watermonster?
  boeren op droogtegevoelige zandgronden zijn weer de pineut,
  deze gronden zijn uitspoelingsgevoeliger
  hoe zit het als er op de omliggende percelen teveel aan stikstof wordt gebracht?

 • Barneveldsei

  Grondwater word vervuild door de kunstmest. We kunnen beter de invoer hiervan verbieden. Als vervanging hebben we de bewerkte meststoffen uit mestbewerkingsfabrieken die nu al draaien. Dan kan er meer mest verwerkt worden en wordt de afzet kosten voor een ieder goedkoper.

 • Gerard Stam

  Alleen door kunstmest??
  Je zal wel een dief van je eigen portomonee zijn door zo veel kunstmest te strooien dat het gaat uitspoelen en het grondwater vervuilt.

 • alco1

  Gerard. Barnv...ei bedoeld het goed. Organische mest houdt zich beter vast.

 • John*

  in de nitraatrichtlijn staat een doel. dat moet gehaald en dus gemeten worden. Nu wordt er alles gemeten behalve t doel! als je grondwatermonster goed is en je mag bemesten naar eigen inzicht? wat is je dat waard?

 • leo,s vriend

  Grondwater stroomt, je kan dus nitraat van de buurman cadeau krijgen, hoe bemonster je waterdicht,hoe zit het met aangekochte grond die in het verleden zwaar is bemest, hoe werkt het als je de pech hebt dat er 80 mm regen valt vlak na bemesten?

 • alco1

  Als buurman een veen natuur is dan heb je een groot probleem.

 • landboer

  Nou Mozes, ik geloof dat ze nu ten hele dwalen....
  Niet uitvoerbaar.

 • vandenbrandcv1

  In Belgie werken ze met het systeem daar worden regio s bemonsterd. En inderdaad dierlijke mest vervangen door kunstmest is een goede. Kunstmest is de grootste aardgas gebruiker, zorgt voor bodemdaling, de NAM loost afvalwater in mijnen etc. Op het industrieterrein waar de kunstmest industrie gevestigd is wordt al maanden geen drinkwater ingenomen door WML. Allemaal zaken waarmee de boer al lang en breed omgelegd zou worden, maar de industrie wordt met rust gelaten.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.