Home

Nieuws 16 reacties

'Mijn eerste vraag: waar zijn de boeren?'

Twintiger Joszi Smeets (1988), directeur van de Youth Food Movement, is verreweg het jongste lid van de commissie-Nijpels die zich in opdracht van staatssecretaris Van Dam buigt over de toekomst van de veehouderij. Ze is er tot haar eigen verrassing voor gevraagd.

Een commissie is een nieuwe omgeving voor YFM, zegt Smeets. En ze is er kritisch op, zegt ze. "Mijn eerste vraag is: waar zijn de boeren? En: is het niet tijd voor daadkrachtige besluiten in plaats van weer een praatcommissie? We zeggen al 7 jaar dat jongeren mee moeten praten over de toekomst van voedsel. Dan gaan we een commissiestoel niet leeg laten, dat zou laf zijn."

Hoe ziet u uw rol?

"We moeten voorbij de adviessfeer gaan: kijken naar de mensen die uiteindelijk het verschil al aan het maken zijn. Juist van agrariërs en voedselondernemers, die perspectief bieden voor verduurzaming in de veehouderij, kan de hele sector leren. Het wordt interessant als we die lessen vertalen naar de concrete adviezen en acties waar staatssecretaris Van Dam om vraagt."

De eerste uitnodigingen van de commissie zijn toch weer gegaan naar de bekende namen in en rond de sector.

"Martin Scholten, Felix Rottenberg en ik maken nog een lijst van relevante koplopers, met wie we willen spreken. Echte doeners, de mensen op de grond."

Tijdens een hoorzitting met de Tweede Kamer noemde u Jaring Brunia. Een jonge Friese melkveehouder, die het roer rigoureus omgooide en boert zonder kunstmest, met zo min mogelijk krachtvoer en zonder antibiotica en die zijn koeien zoveel mogelijk buiten houdt.

"Hij is voorbeeld van een agrariër die een nieuw perspectief biedt voor verduurzaming van de veehouderij. Er zijn veel ondernemers die biodiversiteit erg hoog in het vaandel hebben of bezig zijn met nieuwe manieren van productverwaarding. Zij moeten de ruimte en de tijd krijgen om te experimenteren buiten belemmerende en snel veranderende wetgeving om. Daar is schreeuwend behoefte aan."

Wat kan deze commissie nog op tafel leggen naast dat wat Wijffels, Alders, Van Doorn, Rosenthal hebben bedacht of bedenken?

"Dat is een heel terechte vraag. Het veehouderijvraagstuk in Nederland is een grote complexe bende en een commissie zal niet die ene oplossing bieden. De YFM gelooft ook niet in één oplossing. Wij zijn een organisatie van omdenkers: we brengen visies samen. Ik wil graag dat we laten zien waar de voorlopers mee bezig zijn, welke successen er zijn in de veehouderij. Dan kán er iets spannends gebeuren, naast alles wat al gaande is."

Laatste reacties

 • vraagteken

  als ze eerst al moet zoeken waar de boeren zijn ???

 • alco1

  Er is zoveel aan de hand met de hele opwarming van de aarde e.d.
  En juist de veehouderij die als enigste sector een sluitende kringloop heeft wordt onder de loep genomen.
  De veehouderij wordt veelal gezien als de boosdoener van de opwarming van de aarde. Zuurstof gebruik en N uitstoot.
  Om de veehouderij in het verdoem hoekje te houden laat men gemakshalve de kringloop van Co2 en N opname door de gewassen die opgevreten worden, maar achterwege.
  Ook zelfs de vegetarische mens voldoet aan die kringloop.
  Echter gaat dit vergelijk mank doordat mest van dieren gewassen weer laten groeien en de feces van mensen veelal vernietigd worden.
  De grote boosdoener voor de opwarming van de aarde is echter alle industrie, auto's, verwarming van huizen e.d.
  Kortom DUURZAAM IS HET UITSPAREN VAN DELFSTOFFEN.

 • BW

  Mensen buiten de sector gaan dingen aandragen hoe de sector het moet gaan doen. Zo gaat het iedere keer. Weer een commissie en stapels rapporten. Het is m.i. zo simpel als iets. De consument bepaalt wat hij wil kopen in de winkel. En dat is het goedkoopste product. Wat Jaring Brunia doet, kan economisch helemaal niet. Dus als de commissie deze weg gaat bewandelen is het weer weg gegooit geld.

 • Bert Roeleveld

  Het klopt dat de belemmerende wetgeving nieuwe experimenten in de weg zit, als je tegenwoordig een schop in je eigen grond steekt moet je al goed nadenken of je niet een regel of wet overtreed .
  Goed dat ze opgemerkt heeft dat er geen boeren aan tafel zaten

 • Bennie Stevelink

  @BW, ik vraag mij af of dat wat Jaring Brunia doet ook veterinair wel kan. Hij beweert nooit antibiotica te gebruiken. Heeft hij nooit een koe met uierontsteking, een klauwontsteking, baarmoederontsteking? Moet ik alles geloven wat er beweert wordt? Gelooft de commissie alles wat er beweert wordt?
  Worden andere boeren vervolgens afgemeten aan beweringen waarvan de geloofwaardigheid discutabel is?

 • Snel

  Jaring Brunia aanklagen wegens dierenmishandeling want hij onthoud zieke dieren antibiotica om weer te herstellen of laat hij ze kreperen????

 • mtseshuis

  @Alco en Bennie Stevelink, dit zijn de 2 belangrijkste pijlers, waar ik bang van ben dat er weinig vooruitgang geboekt gaat worden, in tegenstelling zelfs: Wij gaan er vast met z'n allen op achteruit!

 • Marco22

  Ze heeft zelf nog niet door dat die commisie waar ze deel uit maakt er een is voor spek en bonen. Van Dam wil alleen maar tijd kopen. En huppekee naar de volgende verkiezingen. Nog een paar linkse maatregelingen uitstrooien over de boeren,doet altijd goed bij zijn pvda achterban.

 • Martin Oldenhof

  Als zij al direct de boeren (agrarische ondernemers) mist ben ik wel benieuwd wat haar geluid zal worden in deze commissie.

 • a van Gerwen

  Het is natuurlijk van de zotte. Een commissie opstellen over de toekomst van de landbouwers zonder enkele inspraak van de boeren zelf, waarbij het overgrote deel van de commisieleden ook nog eens mijlenver van de landbouw staat en ook nooit enige interesse in de landbouw heeft getoond. Succes verzekerd?

 • moi !  Maakt mij niet uit als het maar kostendekkend is.

 • alco1

  Waar de echte boeren zijn?
  Aan het werk, wat dacht je anders. Dat ze zomaar de tijd hebben om vele dagen oeverloos te kunnen vergaderen.
  Daar hebben de niksnutten alle tijd voor.

 • deB.


  och och, wat een land zijn we geworden, zo'n meisje moet ons gaan vertellen hoe het anders moet.

  Betuttelend land!! pak het verkeer aan!!

  Elke auto erbij, eerst een naar de sloop en rap wat

 • b.verhees1

  Het discussieert een stuk makkelijker zonder inbreng van kennis van zaken, heb je niks aan, lekker out of de box noemen ze dat oeverloos zeveren en geen meter verder komen.

 • keesvlot

  Als van Dam zo graag met een helikopterview de nederlandse sector wil bekijken, had hij beter wat kundige mensen uit andere vooraanstaande landbouw landen kunnen vragen. Zij kunnen tenminste een gefundeerde mening geven, ipv een 27 jarig meisje of een paar dure mannen uit de haagse baantjes carrousel......

 • PIETER123

  Boer is voor de politiek de nieuwe zondebok daar praat je niet mee.
  Hebben dit niet eerder gezien in de vorige eeuw.
  Foutje bij PvdA is dat na Mansholt zijn frustratie dat de oudste zoon van een gezin ook de boerderij erfde is nationaliseren van landbouw grond er ingeslopen als doelstelling..

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.