Home

Nieuws

Meer geld voor agrarische startups

Startups die landbouw- en voedseltechnologie ontwikkelen hebben in 2015 $4,6 miljard (€4,1 miljard) aan kapitaal opgehaald. Dat blijkt uit een overzicht dat investeringsplatform AgFunder heeft opgesteld.

Het bedrag ligt bijna 2 keer zo hoog als een jaar geleden en moet boeren helpen meer van hun grond te halen of de producten beter te vermarkten.

VS leidend in softwareoplossingen

Bijna 60% van de investeringen kwam bij Amerikaanse bedrijven terecht. Een jaar eerder kwam nog 90% van het geld bij Amerikaanse bedrijven terecht. Veel startups maken softwareoplossingen; een terrein waarop de VS leidend is. Europa en China komen echter dichterbij.

Meeste geld naar Planet Labs

In de precisielandbouw ging het meeste geld naar Planet Labs, dat op basis van satellietbeelden boeren adviseert over onder meer bemesting en de noodzaak tot spuiten. Ook de Chinese firma DJI haalde veel geld op met een speciale drone voor het analyseren van percelen.

Technologiegedreven toekomst

Volgens CEO van AgFunder Rob Leclerc is het niet zo verwonderlijk dat het investeringsgeld blijft toestromen. "De markt in brede zin heeft minder opgehaald, maar uiteindelijk beweegt de landbouw naar een meer technologiegedreven toekomst." Het meeste geld is geïnvesteerd in bio-energie, precisielandbouw en online-verkoopkanalen.

Premier Mark Rutte bezocht Planet Lab begin februari tijdens een bezoek aan de Amerikaanse technologiestaat Californië. Foto: ANP
Premier Mark Rutte bezocht Planet Lab begin februari tijdens een bezoek aan de Amerikaanse technologiestaat Californië. Foto: ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.