Home

Nieuws 8 reacties

LTO bezorgd: 'Dreigend verbod op lupineteelt'

Een brandbrief van LTO Nederland: Lupineteelt in Nederland dreigt verboden te worden, als gevolg van EU-regels.

In Nederland dreigt de teelt van lupine verboden te worden, als gevolg van Europese wetgeving die verspreiding van niet-inheemse planten en dieren moet tegengaan. Daarvoor waarschuwt LTO Nederland. De organisatie heeft een brandbrief gestuurd naar de Europese Commissie.

EU-lijst met 37 verboden exotische teelten

In de Europese regelgeving is een lijst met 37 soorten opgesteld die niet meer geteeld of gehouden mogen worden om de verspreiding van exotische soorten te voorkomen. Deze lijst, waar onder andere waterhyacint op staat, is inmiddels van kracht. De Europese Commissie werkt nu aan een nieuwe lijst met soorten, waar onder meer lupine op staat. "In Nederland wordt ruim 100 hectare lupine geteeld, als veevoer of als groenbemester. Uit oogpunt van duurzaamheid is lupine een bijzonder interessant gewas en de teelt wordt ook steeds populairder. Een verbod zou onvoorstelbaar zijn", aldus voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland. "In veel Nederlandse tuinen bloeit de lupine. Als het aan Europa ligt, wordt dat straks allemaal strafbaar. Ongelooflijk", aldus Maat.

Ook dreigend verbod voor veder-esdoorn en hemelbrood

Ook de voor de boomkwekerij belangrijke soorten veder-esdoorn en hemelbrood dreigen verboden te worden.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Maïs en soja zijn toch ook bepaald niet zo inheems zou ik zeggen.... Aardappel trouwens ook niet.

 • jan4072

  Dit wordt een goeie. We gaan ook de amerikaanse vogelkers uitroeien. Haal alle bejaarden ook maar van stal want dit gaat echt heel veel werk opleveren. Of zouden ze het verzinnen om de asielzoekers werk te bieden. Hoe dan ook onze bestuurders zijn weer flink (onzinnig) bezig.

 • boerderij12

  ze zijn kettergek in brussel

 • mtseshuis

  De vlag gaat uit bij een dreigend verbod op bemoeienis vanuit Brussel! Stelletje malloten daar, geen wonder dat uitgerangeerde politici daar altijd nog een plekje vinden...

 • Bert Roeleveld

  Slecht nieuws voor de niet inheemse gans

 • agratax(1)

  Honderd jaar geleden stonden de zandgronden vol met lupine voor bodem verbetering en voor veevoer. Nu is het in eens een exoot. Mijn voorstel zou zijn verwijder alle exoten uit Brussel en vul de open plekken in met Bestuurders die verstand van zaken hebben. Nog een (gratis) advies "Geef iedere politicus maximaal 12 zittingsjaar en daarna is het onherroepelijk uit de politiek. Politiek moet weer van het Volk worden en daar horen geen Beroeps politici bij of anders gezegd carriere jagers.

 • moi !

  Eigenlijk sta ik hier van te kijken . In de hele EU is een te kort aan plantaardige eiwitten. Eiwitten die nu uit midden America worden gehaald. Voor de vrucht wisseling hier is het een goed alternatief. met andere woorden volop groen licht om door te gaan om meer plantaardige eiwitten hier.
  Wel vraag ik mij af hoe zo n grote fout in blusser kan worden gemaakt . Onze landbouw organisaties zullen er alles aan moeten doen om dit van tafel te krijgen.


 • koestal

  In Friesland voeren ze varkens met lupines,voor een bijzonder vlees ,dus creativiteit wordt weer gestraft,weten ze in Brussel niet wat positiefs te bedenken ?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.