Home

Nieuws 9 reacties

Je vindt als boer drugsafval op je land, wat dan?

Stel: u vermoedt drugsproductie op uw land of u vindt drugsafval. Wat doet u dan? Vragen en antwoorden op een rij. Zoals Boerderij gisteren al schreef, is drugsafvaldumping namelijk een groeiend probleem op het platteland.

Gedumpt drugsafval, malafide huurders, bedreigingen en drugsresten op percelen of in oppervlaktewater: de landbouw voelt de gevolgen van de drugsindustrie, zeker in provincie Noord-Brabant. Boerderij schreef er gisteren al over en dinsdag 9 februari verschijnt hierover in weekblad Boerderij een uitgebreid artikel.

Niet alleen is het vervelend en kan het bedreigend zijn als u met drugstypes krijgt te maken, het kan ook uw bedrijf raken; zo kunnen er nare milieugevolgen zijn die u op kosten jagen. Dan is de vraag: stel dat je als boer drugsafval op je land vindt of vermoedt dat een bedrijfsgebouw voor drugsproductie wordt gebruikt/misbruikt, wat doe je dan?

Boerderij inventariseert alvast enkele belangrijke vragen en antwoorden over drugs in het boerenland.

Hoe herken ik een XTC-laboratorium?

Geur is een belangrijk herkenningspunt. Een anijsachtige geur is kenmerkend in de productie van synthetische drugs. Ook de geur van oplosmiddelen, zoals aceton, duiden op aanwezigheid van een drugslaboratorium.

Criminelen kunnen echter ook werken met koolstoffilters om deze geur op te vangen. Kieren zijn dan dichtgepurd en er is een afzuiging.

In welk soort gebouw zitten drugstypes?

Vaak maken 'drugsproducenten' gebruik van een schuur, loods of stal waar men met een (vaak grote en gehuurde) bestelbus naar binnen kan. Er komt namelijk behoorlijk wat logistiek bij kijken. Zo kan ongemerkt in- en uitgeladen worden door de 'drugsondernemers'. Er is stromend water en elektriciteit aanwezig, het gebouw is onopvallend en goed af te sluiten. Ramen zijn geblindeerd. Een afgelegen schuur, boerderij of loods past deze criminelen daarom perfect.

Vaak maken 'drugsproducenten' gebruik van een schuur, loods of stal waar men met een (vaak grote en gehuurde) bestelbus naar binnen kan. Zo kunnen ze materialen ongemerkt in- en uitladen.

Wat moet ik doen als ik drugsgerelateerde activiteiten vermoed?

Bel in eerste instantie de politie. Ga nooit zelf op onderzoek uit. Omdat het illegaal is, zijn betrokkenen huiverig om betrapt te worden. Een xtc-lab is bovendien een kleine chemische fabriek. Er is dus gevaar voor giftige dampen, brand en ontploffing. Ook kunnen criminelen op afstand via camera's meekijken, zijn er alarminstallaties of zogenaamde boobytraps (hinderlagen).

Wat als er chemisch (drugs-)afval op mijn land is gedumpt?

Heb je een vermoeden, inspecteer het dan altijd met de wind in de rug en houdt ruime afstand. Waarschuw de politie en doe aangifte. Saneringskosten kunnen, zeker bij lekkende vaten, hoog oplopen. Deze kosten zijn voor uw rekening. Als een gecertificeerd bedrijf het opruimt en aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, vergoedt de overheid maximaal 50% van de kosten.

Heeft u een vermoeden dat op uw terrein drugs worden geproduceerd, inspecteer het gebouw of die plaats dan altijd met de wind in de rug en houdt ruime afstand.

Laatste reacties

 • m.en.a.heijnen1

  als je iets vindt schep het gauw op en gooi het in de berm

 • DJ-D

  Op feestjes is wel een hoekje gereserveerd om te testen of de pilletjes wel goed zijn. Betaald door de belastingbetaler. Maar als je wat vind en je belt de politie, mag je het zelf betalen....
  Oftewel klopt allebei niet...

 • agrieehollande

  Lang werden alle kosten op de eigenaar afgewenteld. De raad van state eeft in aug 2014 anders bepaald bij onwetendheid. Ga dus in verweer.

  Citaat
  De Raad van State ziet dat anders. De vrouw was niet betrokken bij het dumpen van de vaten en heeft daarom ook niet, zoals de gemeente stelde, de Wet bodembescherming overtreden. Ze hoeft de kosten niet te betalen.

  De uitspraak is belangrijk voor alle grondeigenaren. Met name in het zuiden van het land wordt in het landelijk gebied steeds vaker afval van drugslaboratoria achtergelaten.

 • agrieehollande

  Auteur @Mattijs Verhagen. Wat is er nu anders om te stellen dat de kosten voor rekening van de boer komen terwijl de RvS in 2014 belangrijke uitspraak heeft gedaan in het voordeel van de grondeigenaren.

 • farmerbn

  Vroeger was een afgelegen schuur ideaal maar dat is nu niet meer. Af- en aanrijden bij een afgelegen schuur is verdacht en roept oplettendheid op. Een schuur in een bewoonde wereld of industrieterrein is veel beter. Daar is het normaal dat er busjes naar binnen rijden en er een afzuiginstallatie is.

 • Matthijs Verhagen

  @agriehollande: Gemeenten gebruiken nu, sinds die RvS-uitspraak, het Omgevingsrecht (Wabo) of de Woningwet om de kosten alsnog te kunnen verhalen op de grondeigenaar. Het komt erop neer (pin me niet vast op de exacte juridische terminologie) dat je als grondeigenaar de zorgplicht hebt om te voorkomen dat er vanuit je perceel/erf/gebouw gevaar dreigt voor de gezondheid. Een drugsdumping ziet men als gevaar, dus kan de gemeente bestuursdwang toepassen om de grondeigenaar te verplichten het drugsafval te laten afvoeren.(ongeacht wie het er gedumpt heeft). Eerst was je dus linksom aansprakelijk, nu rechtsom.

 • alco1

  Heb je als verhuurder van een pand ook een zorgplicht?
  Kortom, als de huurder er een plantage exploiteert, ben jij dan verantwoordelijk.

 • farmerbn

  Als je de drugsproducenten dus op een perceel van de overheid/gemeente hun ding laat doen ,betaalt de overheid? Ook al huurt de boer dat land van de gemeente?

 • melkveehouder .

  @mattheis. Doe me een lol: probeer de uitspraak met de 'exacte juridische terminologie' te achterhalen, en publiceer dit, compleet met zaaknummer en datum uitspraak, als aanvullende reactie op dit artikel. Je doet niet alleen mij, maar de hele agrarische sector, hiermee een groot plezier.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.