Home

Nieuws 3 reactieslaatste update:2 mrt 2016

Jakhals op Veluwe gesignaleerd

Op de Veluwe is een goudjakhals gezien en gefotografeerd. Deze hondachtige vreet klein wild, vogeleieren, fruit en afval. Het dier is in opmars naar onze contreien.

Dat meldt Alterra. De jakhals werd opgemerkt met behulp van een zogeheten cameraval, die wordt ingezet bij onderzoek naar terreingebruik van hoefdieren. Zie de foto hiernaast.

Goudjakhals in opmars naar Noordwest-Europa

De goudjakhals kwam in Euopa oorspronkelijk vooral in Griekenland en op de Balkan voor, maar is nu bezig met een opmars naar het noorden en westen van Europa.  Het dier is eerder waargenomen en aangetroffen in Italië, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië, Polen, de Baltische staten en Duitsland.

Hondachtige goudjakhals vreet klein wild, vogeleieren en afval

De goudjakhals is een hondachtige, die zich tegoed doet aan klein wild,  maar hij vreet ook ook vogeleieren, fruit en afval. "We weten nog niets over de oorsprong van het waargenomen dier", zegt Alterra-onderzoeker Edgar van der Grift. "Het dier kan op eigen kracht ons land zijn 'binnengewandeld', maar het kan ook zijn dat het een ontsnapt of illegaal uitgezet dier is. Op dit moment proberen we DNA-materiaal van het dier te vinden, zoals uitwerpselen of haren. Dat kan meer inzicht geven in de herkomst van dit dier."

Laatste reacties

  • el

    Weide vogels, pas op weer een die Jullie eieren komt halen.

  • Bloemestein

    Had ie z'n halsband nog om?

  • Fokkoeien

    Weer iets om een vraagteken bij te zetten is deze camera wel op Veluwe operationeel of komt deze opname uit het buitenland want er is al zo vaak iets geroepen denk maar aan de wolf in de polder wat later niet juist was laat men duidelijk zijn waar en hoe dan kun je het misschien geloven

Of registreer je om te kunnen reageren.