Home

Nieuws 7 reacties

'Geen extra dierwelzijnseisen voor VS'

De Europese Unie is niet van plan strengere eisen te stellen aan de VS op het gebied van dierenwelzijn in de handelsbesprekingen met de VS (TTIP). Dat zei Europees handelscommissaris Cecilia Malmström dinsdag in gesprek met de Tweede Kamer.

"We vragen aan andere landen niet dat ze aan onze welzijnseisen voor dieren moeten voldoen. We kunnen niet van de VS eisen, wat we niet aan andere landen eisen", aldus Malmström in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Marianne Thieme (Partij voor de Dieren).

Thieme zei het te betreuren dat de Europese boeren aan strengere eisen moeten voldoen dan hun Amerikaanse collega's. Dat is slecht nieuws voor de boeren en slecht nieuws voor de consumenten die belang hechten aan dierenwelzijn", aldus Thieme.

Voorstel

De Europees handelscommissaris benadrukte dat dierenwelzijn wel in een apart hoofdstuk in het handelsakkoord wordt opgenomen, als het aan de Europese Unie ligt. "We hebben daarvoor een voorstel op tafel gelegd, waarover we nog niet hebben onderhandeld. Wij willen samenwerken met de VS om internationale standaarden te zetten op dat gebied", aldus Malmström.

De handelscommissaris zei dat rond de zomer van dit jaar een beslissing genomen moet worden of het inmiddels bereikte onderhandelingsresultaat goed genoeg is om voor het eind van dit jaar tot een afronding te komen. Malmström zegt dat streven is om nog met de huidige Amerikaanse regering onder het presidentschap van Obama tot een akkoord te komen.

Laatste reacties

 • geen boer

  in de VS geldt: wet=wet en strenge sancties. Maar, de wetten zijn praktisch en handhaafbaar. In Europa is een heel andere cultuur. Daar worden allerlei wetten aangenomen die vooral de ontwerpende politicus of zijn partij als Gutmensch moeten sieren. Dat het onpraktisch, onwerkbaar, onuitvoerbaar, oncontroleerbaar is maakt niet uit. Wanneer er maar gezegd kan worden "kijk eens hoe goed wij zijn". Vervolgens knijpen lidstaten een oogje dicht en wordt naar believen handig geïnterpreteerd. Althans door de slimmere zuidelijke landen maar ook Duitsland, Polen. Allemaal prima.
  Maar voor ons hier in NL is deze cultuur wel degelijk een groot nadeel. Als een beste jongetje van de klas wordt alles hier op de letter gehandhaafd (sommige politici willen zelfs boven-Brusselse wetgeving!), bang als we zijn voor een Brusselse reprimande en geil als we zijn op Brusselse baantjes. Dit zien we overal terug, en doet onze concurrentiekracht absoluut geen goed.
  Tijd voor slimme politici met ballen!

 • fietskip

  Tijd voor gelijke productiemethoden. Als er iets ingevoerd mag worden mag het ook geproduceerd worden in europa.

 • alco1

  Goed geformuleerd 'geen boer'.

 • Eierboer Zuid

  Het is erg eenvoudig : wat hier niet mag geproduceerd worden wegens "onaanvaardbaar" mag ook niet geïmporteerd worden wegens onaanvaardbaar. Wie die import toch wil toelaten is een hypocriet en moet daar op aangesproken worden. Dat doen we veel te weinig.

 • ...............

  Geld en macht,dat is alles waar het om draait in de EU.
  Las deze week dat ongeveer 80 % van het handelsoverschot door 5 % van de werkende bevolking opgebracht wordt en daar niet voor passend voor beloond wordt.
  Waarvan akte.

 • Fredrika

  Nu weten we dus hoe "Brussel" en dus ook Nederland werkelijk over het dierenwelzijn denken: het interesseert ze geen klap.

 • mtseshuis

  @ geen boer en Frederika: Precies, nu nog een aantal kamerleden die er flink werk van maken en niet teruggefloten worden door de fractie...

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.