Home

Nieuws 9 reacties

Franse premier eist actie van Brussel

De Franse premier Manuel Valls vindt dat de Europese Commissie te weinig doet tegen de crisis in de landbouw en dan vooral de veehouderij. ''De Commissie doet te weinig of is te laat,'' aldus Valls na een overleg met de grote supermarkten over de crisis en de ook deze week aanhoudende protestacties van de boeren.

''Wij hebben sinds het begin van de crisis een reeks spoedmaatregelen genomen, maar de crisis is ook Europees. De Commissie moet de instrumenten waarover ze beschikt ten tijde van een crisis activeren.'' Parijs heeft al aangekondigd zelf de nodige voorstellen in Brussel op tafel te zullen leggen. Valls deelde verder mee dat hij er persoonlijk bij de Russische premier Medvedev op heeft aangedrongen om het embargo op varkensvlees zo snel mogelijk op te heffen.

Lastenverlaging

Valls werd ook tijdens dit overleg weer geconfronteerd met de eis van de winkelbedrijven – die niet alle kwamen opdagen - om de lasten te verlagen. Zo'n lastenverlaging zou dan uiteindelijk bij de boeren terecht moeten komen. Het overleg zelf leverde verder geen concrete resultaten op, zo bleek uit de toelichting van de premier. ''We hebben de supermarkten gewezen op hun verantwoordelijkheid en gevraagd de prijzen niet tot het uiterste omlaag te dringen.'' Valls erkende daarbij dat Parijs voorzichtig moet zijn en de regels van de Europese concurrentie moet respecteren. Brussel stelt inmiddels al een onderzoek in naar eerdere afspraken rond de prijzen voor varkensvlees en melk tijdens een dergelijke 'ronde tafel' in Parijs. "We moeten ons als regering opnieuw mobiliseren om samen met alle betrokkenen tot een reorganisatie van de sector te komen,'' denkt de premier.

Foto: AFP
Foto: AFP

Winkeliers gedupeerd

De winkeliers zelf zijn intussen steeds meer het doelwit van de boerenacties. Nadat de acties ook in het weekend zijn doorgegaan, hebben tientallen boeren maandagochtend vroeg distributiecentra van de grote supermarktbedrijven in en rond Bretagne geblokkeerd. Volgens hun woordvoerders zijn ze van plan daar net zo lang te blijven tot er concrete verbeteringen komen. Ook elders in het land zijn opnieuw wegblokkades opgericht en andere protestacties gevoerd.

Update: De marktsituatie in de zuivel en de varkenssector zal volgende week tijdens de landbouwraad worden besproken onder voorzitterschap van Martijn van Dam. De staatssecretaris schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het nog te vroeg is om nu al te zien of het noodpakket van september vorig jaar ook daadwerkelijk vruchten afwerpt. De Europese Commissie verwacht in april met een evaluatie te komen.
Polen zal, met steun van Frankrijk en Spanje de problematische situatie op de agrarische markten aan de orde stellen. Van Dam verwacht dat verschillende lidstaten het huidige pakket onvoldoende vinden en vragen om aanvullend ingrijpen in de markt: herintroductie van exportrestituties, het verhogen van de interventieprijs van magere melkpoeder of maatregelen ter stabilisatie van het inkomen.

Laatste reacties

 • ...............

  Daar gebeurt tenminste wat.

 • farmerbn

  Frane boeren denken dat als ze hun waar duurder aan de supermarkten verkopen, ze meer zelf overhouden. De overheid staat hier achter maar weet ook dat de prijzen in die supermarkten hoger worden. Supermarkten in Frankrijk zijn al 20% duurder dan in Nederland. Om te voorkomen dat er meer supermarkten buiten Frankrijk naar Frankrijk komen , mogen andere supermarkten zich niet vestigen in Frankrijk. Twee Duitse al in Frankrijk gevestigde supermarkten gaan steeds meer buiten Frankrijk hun waar kopen zodat de kloof met de Franse supermarkten steeds groter wordt. Franse supermarkten kunnen dus niet steeds meer betalen aan de Franse boeren en weigeren dus. Frankrijk hoopt dat andere landen hetzefde gaan verplichten zodat de verschillen tussen de Europese supermarkten niet groter worden.

 • vandenbrand

  het zal niet lang duren of die twee duitse supermarkten worden ook geblokkeerd.

 • pinkeltje

  Ze hebben de supermarkten gewezen op hun verantwoordelijkheden. Alsof dat gaat helpen. Die gaan toch niet duurder inkopen dan het bedrag waarvoor je producten kunt kopen? Zoals er ook niemand een dubbeltje meer betaald voor de diesel omdat het zo vervelend is voor de Shells van deze wereld dat ze nu wat minder aan de olie verdienen? Ik lees ook geen enkel voorstel van de kant van de Franse boeren hoe zij tot hun zo geliefde gegarandeerde winstformule willen komen.

 • farmerbn

  De supermarkten moeten van de overheid prijzen verhogen van meerdere producten. Dat geld wordt direct overgemaakt aan die overheid die dat op hun beurt overmaakt aan de sector. Zo gaat dat in Frankrijk en dat geldt ook voor die Duitse supermarkten. Als tegenprestatie zorgt de overheid ervoor dat er geen andere supermarkten erbij komen.

 • pinkeltje

  Overmaken aan de sector? Heeft de sector ook een bankrekeningnummer?

 • Farmer4life2

  Je kunt het ook anders bekijken. In Europa zijn circa 5 supermarkt inkopers. Deze hebben zoveel inkoop macht dat ze jou kapot kunnen maken.

  De consument is de baas van de supermarkt. Als zij een bepaald product willen, komt dat in de supermarkt te liggen.

  Maar de consument koopt toch wel, maar gaat misschien naar een andere supermarkt, als het daar goedkoper is.

  - als alle supermarkten 10 cent meer vragen voor een pak zuivel. Wordt er minimaal minder geconsumeerd.
  Plak er een goed logo en reclame campagne bij "help the farmer" Arla heeft het al. En het kan zelfs positief werken.

  - agressief reclame maken voor je (merk) producten om de consument te overtuigen.

  Pull-techniek.

 • pinkeltje

  On de kroeg zijn alle problemen in één avond opgelost.

 • farmerbn

  Voorbeeld voor 'pinkeltje': Enkele jaren geleden demonstreerden vissers omdat ze te weinig verdienden door de dure brandstof. De overheid kwam ze tegemoet door de supermarkten te verplichten om de vis duurder te verkopen. Dat extra geld ging naar de koepel-organisatie van die vissers (die heeft inderdaad een bankrekening). Ik weet dat dit onvoorstelbaar is voor een Nederlander maar het bestaat echt.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.