Home

Nieuws 1 reactie

Franse acties breiden zich verder uit

De Franse boerenacties breiden zich verder over het land uit. Behalve in regionale centra zoals Rennes, Poitiers, Toulouse of Caen worden nu ook protesten gemeld uit plaatsen die dichter bij Parijs liggen.

Bovendien hebben zich nu ook akkerbouwers aangesloten bij hun actievoerende collega's met vee.

Toeslagrechten

De acties richten zich zowel tegen de grote supermarkten als tegen regionale kantoren van het ministerie van landbouw en zijn uitvoerende diensten. Daarmee protesteren de boeren ook tegen een nieuw probleem: de volgens hen te ingewikkelde nieuwe aanvraagprocedure voor toeslagrechten.

Franse boeren protesteren bij een overheidskantoor in Montreuil dat de uitbetaling van de toeslagrechten regelt. Foto: ANP
Franse boeren protesteren bij een overheidskantoor in Montreuil dat de uitbetaling van de toeslagrechten regelt. Foto: ANP

Wegblokkade bij Rennes

De grootste demonstratie is voor woensdag voorzien in Rennes, de hoofdstad van veeregio Bretagne, waar naar verwachting meer dan 1.000 tractoren de rondweg volledig zullen blokkeren. De politie heeft daarbij de opdracht gekregen te voorkomen dat de actievoerders ook het centrum van de stad kunnen bezetten. Maandag werd al een soortgelijke actie gevoerd rond Vannes, eveneens in Bretagne.

Verlaging sociale lasten

Volgens de boeren 'begint de regering weer de nodige beloften rond te strooien' terwijl er in werkelijkheid weinig gebeurt. Zo heeft president Françoise Hollande wel aangekondigd dat de sociale lasten voor boeren omlaag gaan, maar heeft verder geen details gegeven. De boerenbond FDSEA eist nu een verlaging met 35% tot 40% 'om de boeren wat lucht te geven om te overleven'.

Eén reactie

  • alco1

    De boeren in Frankrijk krijgen zo langzamerhand ook door, dat het toeslagrechten systeem er is om de boeren te dwingen te doen wat hen door de wetgever opgedragen wordt.
    Door de toeslag is de basisprijs verder kunnen wegzakken, waardoor je aan handen en voeten gebonden ook wel 'mee' moet.
    Trouwens geloof ik dat de acties zoals de Fransen die voeren meer weerzin opleveren dan begrip.

Of registreer je om te kunnen reageren.