Home

Nieuws 1 reactie

'EU-regels volgen bij nieuwe ggo-technieken'

Zolang de Europese Unie de regels niet aanpast, moet innovatieve genetische modificatie (ggo) worden onder dezelfde wetgeving vallen als de bestaande ggo-technieken.

Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam in antwoord op Kamervragen van de PvdA'ers Henk Leenders en Tjeerd van Dekken.

Nederland is niet tegen een vrijstelling van de strenge regels voor genetische modificatie waarbij de nieuwe gewassen niet meer risico's met zich meebrengen dan organismen die met traditionele veredelingstechnieken zijn voortgebracht. De nieuwe technieken kunnen worden toegepast om gewassen resistent te maken tegen bepaalde plagen of ziektes zoals meeldauw in tarwe of phytophthora in aardappelen.

Eén reactie

 • Bertus Buizer

  Het is volgens mij een wijs besluit van de staatssecretaris om de nieuwe gentechnieken niet uit te zonderen van de richtlijnen 2001/18/EG en 2009/41/EG voor ggo's, in ieder geval totdat een gedegen onderzoek helderheid geeft over de veiligheid van die nieuwe gentechnieken.

  Met het idee dat nieuwe gentechnieken zoals cisgenese in het aardappelproject DuRPh van Wageningen UR misschien wel 80% van een bepaald type gewasbeschermingsmiddel kunnen besparen, zou ik mij geen zand in de ogen laten strooien. Want:
  a) dat is alleen nog maar op proefveldschaal gebleken. En we weten inmiddels van het onderzoek naar ammoniakemissie bij bovengronds uitrijden van drijfmest ten opzichte van mestinjectie hoeveel dat kan afwijken van de praktijk;
  b) nieuwe gentechnieken gaan net als de bestaande transgene gentechnieken gepaard met het verwerven van patenten. Dat kan leiden tot allerlei dure juridische gevechten, waarbij de kleine en middelgrote veredelaars het af zullen leggen. Dit werkt monopolisering van het rassenaanbod in de hand, wat ten koste gaat van de boer en van de consument. Het maakt ons voedselsysteem kwetsbaarder;
  c) het kan nog vele jaren duren voordat uit een onafhankelijke peer-reviewed studie in een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift zal kunnen blijken dat een bepaalde nieuwe gentechniek veilig is voor de gezondheid en bijvoorbeeld voor de biodiversiteit, zowel voor de korte als voor de lange termijn;
  d) liggen de echte uitdagingen en kansen voor de Nederlandse en Europese agrarische sector en voor een toereikende duurzame (wereld-)voedselvoorziening juist niet op een heel ander terrein? Zie bijvoorbeeld: <>

  Wat overigens de aardappelziekte (DuRPh-project) betreft: via de klassieke veredeling zijn er al smakelijke en goed opbrengende aardappelrassen ontwikkeld die voldoende resistent zijn en zonder het betreffende type gewasbeschermingsmiddel kunnen. Met een goede rassenkeuze is veel mogelijk. En met het ontwikkelen van resistente rassen via de klassieke veredeling hebben de Nederlandse veredelaars en kweekbedrijven veel ervaring en een belangrijke troef in handen.

Of registreer je om te kunnen reageren.