Home

Nieuws 2 reacties

EU en VS voeren TTIP-onderhandelingen op

De EU en VS voeren de komende maanden de onderhandelingen voor een vrijhandelsverdrag op. Volgens de Europese hoofdonderhandelaar Ignacio Garcia Bercero moet in juli een gezamenlijke tekst op tafel liggen. Alleen de meest problematische elementen restten dan. De onderhandelteams willen voor het einde van het jaar ook deze laatste horde nemen.

De Spanjaard zei in de afsluitende persconferentie niet welke elementen van een verdrag gelden als het meest problematisch. Wel zei Garcia Bercero dat het voor de EU essentieel is dat de VS een goede deal accepteert wat betreft herkomstbenaming, zoals 'Parmezaanse kaas'. In de VS is veel scepsis tegen de bescherming van de benaming van producten.

Investeerdersbescherming

Te denken valt ook aan speciale investeerdersbescherming maar ook bepaalde landbouwonderwerpen. De EU en VS willen afspraken maken over het deels erkennen van elkaars standaarden en hiertegen is in de Europese landbouw veel verzet. Ook veel NGO's maken zich zorgen over bijvoorbeeld met chloor geschoonde kip of vlees van met hormonen gevoerde runderen.

Ook de varkensvlees- en pluimveesector lobbyt voor blijvende bescherming.

'Gevoelige producten'

Lidstaten werken momenteel aan een lijst met 'gevoelige' landbouwproducten; oftewel landbouwproducten die ze willen blijven beschermen met importquota of importtarieven. Frankrijk wil dat rundvlees op deze lijst komt te staan, omdat haar rundvleesproductie niet zo goedkoop kan produceren als de Amerikaanse. Ook de varkensvlees- en pluimveesector lobbyt voor blijvende bescherming.

Al begin volgende week gaan de EU en VS concrete voorstellen voor een verdrag uitwisselen. De onderhandelingen zijn dan weliswaar al afgelopen, maar lopen de facto door tot en met woensdag.

Laatste reacties

  • Peerke1

    Hopelijk vergeten ze daar de akkerbouw weer niet. Dus ook beschermen.

  • agratax(1)

    Volgens Ploumen is TTIP voor Nederland prioriteit. Wie heeft deze prioriteit bepaalt de handelaren of de boeren? Ik vrees de eersten, Nederland mag dan wel een van de grootste exporteurs van landbouw producten ter wereld zijn, voor haar boeren heeft het land weinig anders over dan "Ge zult harder wereken dan de rest van de bevolking en ge zult niet meer verdienen dan de modale Nederlander. Dat Amerika de TTIP heeft uitgevonden heeft te maken met hun financiele nood, ze moeten exporteren om hun wankele handelsbalans niet verder te verstoren. Nederland wil Amerika hier graag mee helpen want dat betekent -goedkope import en na verkoop (export) met voldoende marge een goede winstverwachtingen voor de handel. Waar komen de boeren voor in dit verhaal? Hun export naar Amerika kan nu veel eenvoudiger, helaas ook met een lagere prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.