Home

Nieuws 6 reacties

Boeren hebben meer vertrouwen in toekomst

Akkerbouwers, melkveehouders en glastuinbouwers zijn optimistischer over de huidige situatie dan een kwartaal geleden. De stemming onder pluimveehouders en met name onder varkenshouders is gedaald, maar ondanks de huidige slechte marktsituatie hebben de meeste varkenshouders vertrouwen in de toekomst van het bedrijf, voor de komende twee tot drie jaar.

Dat blijkt uit de Agro Vertrouwensindex van LEI Wageningen UR. De index over het vierde kwartaal van 2015 steeg van ruim 14 naar bijna 17 punten. Een jaar geleden was dat nog 8 punten. Een index boven 0 betekent dat er meer ondernemers zijn met vertrouwen in hun onderneming dan dat er ondernemers zijn die minder vertrouwen hebben.

Het agrovertrouwen is gebaseerd op een stemmingsindex die de huidige situatie op het bedrijf weergeeft en een toekomstverwachting van ondernemers op middellange termijn.

Index voor langere termijn

Met name de index voor de langere termijn heeft voor de voorzichtige stijging in het agrovertrouwen gezorgd. Vooral bij akkerbouwers en opengrondtuinders steeg de verwachting dat hun bedrijf zich goed zal gaan ontwikkelen. Ook pluimveehouders waren iets positiever.

In andere sectoren daalde de index. In alle gevallen bleef de index boven 0. Voor het jaar 2016 verwachten met name akkerbouwers en glastuinders lagere prijzen en rekenen varkenshouders op hogere opbrengstprijzen.

Sterk wisselende index per sector

Per sector veranderde de stemmingsindex soms sterk, volgens het LEI. Zo zijn melkveehouders beter gestemd dan een kwartaal eerder, ondanks dat deze sector nog steeds kampt met lage prijzen. Vooral varkenshouders zijn negatief over de huidige situatie op het bedrijf. Die stemmingsindex daalde voor de derde achtereenvolgende keer naar een voorlopig dieptepunt.

Bij akkerbouwers vielen de opbrengstprijzen van met name uien en (zetmeel)aardappelen mee. Hierdoor pakte de omzet gunstiger uit. Eierproducenten hebben in het derde kwartaal kunnen inspelen op de toegenomen Amerikaanse vraag, veroorzaakt door de grootschalige ruimingen als gevolg van vogelgriep. In het laatste kwartaal van 2015 waren deze ondernemers veel minder positief dan in het derde kwartaal.

Laatste reacties

 • francois xavier

  zoveel vertrouwen dat hier in Vlaanderen ieder jaar 1200 boeren er de brui aan geven !!!

 • trekker

  en niet alleen in Vlaanderen geven velen er de brui aan... elders in het land idem dito... en waarom? omdat er geen droog brood meer te verdienen is met de huidige opbrengsten van landbouwgewassen die kunstmatig superlaag worden gehouden door de EU en de paar grootste afnemers die er nog maar over zijn en de macht in handen hebben.... die de telers met een kluitje het riet insturen door ze een afbraakprijs te bieden en vervolgens tegen zeer hoge prijzen door te verkopen aan de verwerkers van onze producten die er ook weer een vermogen bovenop zetten... gevolg.. is dat ik voor een brood plotseling € 0,40 extra moet gaan betalen omdat de ''grondstofprijzen zoveel gestegen zijn'' terwijl wij onze tarwe niet kwijt kunnen, tenzij wij genoegen nemen met een vooroorlogse prijs van € 0,10 p.kg. wetende dat er 4 broden uit een kg. tarwe gemaakt kunnen worden voel ik mij zéér belazerd.... de boeren worden gewoon moedwillig afgemaakt, reden...... we moeten gewoon verdwijnen uit Nederland... dát is het streven van onze domme regering... alle boeren weg.... hoe kunnen ze dat sneller voor elkaar krijgen dan wanneer ze de boeren zó dusdanig uitwringen dat ze vanzelf het loodje leggen? Met dank aan de EU en de regering. (niet mijn dank)

 • trekker

  oh ja.... ik kan me de tijd nog goed herinneren dat wij maar liefst fl. 0,65 p.kg. kregen voor onze tarwe.... als je dan bedenkt dat de pacht bijna 10x goedkoper was dan heden, de grondprijzen 10x goedkoper dan heden (en soms wel veel meer) de zaaizaden en het pootgoed , de bestrijdingsmiddelen, noem het maar op, vele malen goedkoper waren dan nu, Is het nog een Godswonder dat er nog boeren zijn.... volgens de banken staat het water bij velen hoger dan de lippen, en hoe groter de bedrijven zijn hoe hoger de schulden, dus zeggen de banken, het is beter om kleiner te blijven dan groter te worden. wordt vervolgd.... kijk er maar niet tegenop, want waar dit moet eindigen weten wij niet....... en dan die boeren maar duur doen met de allerduurste materialen die slechts geleaset worden en géén eigendom zijn.... en dáár kijkt de buitenwereld dus tegenaan en die denken op deze manier dat het boeren nog véél te goed gaat.... ze moesten eens weten.... want geen enkel normaal bedrijf (geen boerderij) zou op dezelfde stomme wijze werken als een boer, die soms jarenlang héél veel geld in het land stopt en nog maar moet afwachten of hij er 1 of 2 jaar later nog iets voor zijn product betaald zal krijgen, wordt vervolgd.....

 • trekker

  Vervolg...

  Als je dit tegen iemand uit een andere branche verteld rollen de ogen bijna uit hun kassen.... en dan zeggen ze dat wij héél dom bezig zijn en zo nooit en te nimmer een bedrijf kunnen runnen....zo werkt het niet meer in de huidige tijd.... dus boeren.... stop er massaal mee en laat ze maar verhongeren hier, kijken hoe ze dan reageren in ons land.... wedden dat het dan snel zal veranderen en ze ons zullen ''smeken'' om voedsel te produceren tegen eerlijke prijzen...... ?
  Onze overheid zegt dat de ''arme boertjes'' uit de verre landen een eerlijke kans moeten krijgen door hun producten naar hier te halen en die op de markt te brengen, daardoor krijgen wij lagere prijzen omdat wij nu eenmaal moeten concurreren met die ''arme boeren van ver''.... daarbij vergeet men voor het gemak dat men dáár niet de duizenden regelgevingen heeft zoals hier in Europa, waardoor wij héél veel moeten betalen aan de overheid om aan alle regeltjes te moeten voldoen.....plus dat het daar geen drol kost, ze kunnen er mensen laten werken voor 1 of 2 Euro per dag.... als je hier personeel aan moet nemen kom je er nooit meer vanaf en betaal je bont en blauw... wij mogen nog maar een fractie van de bestrijdingsmiddelen gebruiken van vroeger, terwijl men daar alle zwaarste en dodelijke vergiffen gebruikt die er maar bestaan.... daar kraait hier geen haan naar, wordt vervolgd

 • trekker

  Vervolg..

  (en wij worden er massaal ziek van en vragen ons af waar dát toch allemaal door komt) verder hebben ze het mooiste weer van de wereld waardoor alle gewassen veel gemakkelijker groeien dan hier, ze hebben geen hoge stookkosten zoals hier etc.etc. Noemen jullie dit eerlijke concurrentie? Ik mag het misschien niet zeggen maar wij voelen ons gediscrimineerd in eigen land.... waar moet het heen met Nederland????

 • agro1

  kleine correctie op het bovenstaande. een boer produceert niks, een hectare produceert en een boer kan vele hectares laten produceren. welke boer op welke hectare is de onverschillige Staat natuurlijk gelijk. met minder mensen net zoveel of nog iets meer produceren maakt de boel mooi goedkoop. gezien de enorme grondstoffen-(voedsel)-overschotten is het einde nog bij lange na niet in zicht. tot zover de bemoediging.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.