Home

Nieuws 1 reactie

BfR weerlegt glyfosaatalarm rond moedermelk

Moedermelk bevat geen resten van het veelgebruikte onkruidmiddel glyfosaat. Dat concludeert het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) aan de hand van de resultaten van onderzoek van twee onafhankelijke, volgens het instituut Europawijd gerenommeerde, laboratoria.

Het onder het Duitse landbouwministerie ressorterende instituut weerlegt met de onderzoeksresultaten mediaberichten van juni vorig jaar. Volgens die berichten waren in 16 moedermelkproeven wel glyfosaatresidu's aangetroffen. De door het BfR voor het onderzoek gevraagde laboratoria hebben 114 moedermelkproeven uit Nedersaksen en Beieren onderzocht.

"Het resultaat laat zien, hoe belangrijk serieus uitgevoerde wetenschappelijke studies zijn, om in het emotioneel gevoerde debat over gewasbeschermingsresten de consument niet onnodig bang te maken", meent BfR-leider en hoogleraar Andreas Hensel.

Eén reactie

  • agratax(1)

    Dit onderzoek is in West Europa gedaan, waar RoundUp resistente gewassen verboden zijn. Dit betekent dat de moedermelk in principe niet "geproduceerd" kan zijn door moeders die op grote schaal RoundUp resistente voedingsmiddelemn hebben geconsumeerd. Ik ben dan ook van mening dat beide "beweringen" kunnen kloppen en dat we de uitkomsten uit Duitsland niet blindelings mogen gebruiken voor voedsel uit RR gewassen gemaakt. Het ene gewas is nooit rechtstreeks met RoundUp in aanraking geweest (niet RR) en de RR is 1 of meerdere keren tijdens de groei met RoundUp behandelt en heeft of bestanddelen van RoundUp opgenomen of residuen van het middel. Hierdoor kunnen de uitkomsten duidelijk verschillen na consumptie van wel en niet met RoundUp behandelde voedingsmiddelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.