Home

Nieuws 5 reacties

ABN Amro moet schade renteswap vergoeden

De kans dat banken agrariërs de schade van een renteswap moeten vergoeden, lijkt toe te nemen. De rechtbank in Amsterdam stelt in een tussenvonnis dat ABN Amro de volledige schade van een renteswap van opslagbedrijf Eurobox moet vergoeden. De renteswap is volgens de rechtbank onterecht aanbevolen omdat Eurobox geen renteswap nodig had.

"Als de bank haar zorgplicht had nageleefd, had zij Eurobox geen renteswap geadviseerd omdat dit geen passend product was", aldus de rechtbank. De uitspraak geeft duizenden MKB'ers hoop, waaronder ook veel agrariërs. Ze schaften vaak op voorspraak van de bank een renteswap af om zich in te dekken tegen een stijgende rente. Toen de rente flink daalde, kwamen ze in problemen en moesten ze soms geld bij de bank bijstorten.

Renteswap

ABN Amro verstrekte in 2008 een renteswap aan Eurobox. Doel was de rente 10 jaar lang vast te zetten voor kredieten met een totale omvang van bijna €4 miljoen. De financiële man van Eurobox wisselde informatie uit met de bank en volgens de rechtbank blijkt hieruit dat de twee partijen een ander idee hadden van hoe een renteswap werkt.

De bank had moeten vaststellen dat een deel van de kredieten binnenkort zou aflopen. De bank had vanuit de zorgplicht daarom geen renteswap moeten verstrekken voor het genoemde bedrag. Het lijkt een klassiek geval: veel boeren claimen ook onvoldoende grip te hebben gehad op de werking van het product.

Op dit moment zijn banken alle rentederivaten aan het herbeoordelen. Ze doen dit op gezag van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Eind vorig jaar concludeerde de AFM dat een groot deel van de herbeoordelingen niet voldoet aan de norm en dus opnieuw moet worden gedaan.

Laatste reacties

 • John*

  een swap afluiten op een lening die afgelost wordt heb ik nooit helemaal begrepen. Als binnen 5 jaar de helft afgelost is en de rente verdubbeld ben je nog net zoveel rente kwijt als in het eerste jaar.

 • Nick1983

  Het bedrag wat je met swap afdekt, zakt ook mee hoor. Precies net zoveel als je aflost. Tenminste, als het goed is wel. Anders heb je echt reden tot klagen. Maar tijdelijk ff de aflossing lager zetten, kan niet, anders gaat het scheef lopen. Dat heet dan 'overhead'.

 • leftturn

  als de rente stijgt, heb je geen probleem, mits de opslagen gelijk blijven.
  aflossing lager zetten, kan wel. bij mee dalende swap wordt de swap lager dan de lening. dat is geen probleem, andersom heet het overhedge.
  probleem zit hem in het feit in hoeverre het product pastte bij de bedrijfssituatie. was dit product het best passend bij de belangen van het bedrijf op dat moment. Of was dit het product wat voor de bank het meest opbracht aan provisie, zonder al te veel te denken aan het klantbelang.

 • Nick1983

  Als je minder gaat aflossen dan van tevoren gepland is, dan raakt een steeds groter deel van de lening niet meer afgedekt door de swap. Nu de rente heel laag is, zou da voor de ondernemer opzich nie erg wezen, maar de bank vind da echt geen goed idee. Het moet gewoon keurig gelijk lopen en er is niks geen mogelijkheid meer om nog wat te wijzigen na het zetten van de eerste handtekening. Ondanks de vooraf beloofde "flexibiliteit". En dat voor een looptijd van 6 of 8 jaar ofzo...

 • Nick1983

  En natuurlijk is het zo dat als je een bedrijf heb wat elk jaar vette winsten draait, dat er dan wel van alles mogelijk is...

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.