Foto: ANP AlgemeenNieuws

Voedingsindustrie krimpt in 2017

De Nederlandse voedingsindustrie ziet in 2017 voor het eerst in jaren de productie dalen. Dat verwacht ING Economisch Bureau.

Voor de meeste segmenten, waaronder zuivel- en akkerbouwproducten, verwacht ING in 2017 wel stijgende prijzen. De omzetgroei zal volgens ING in binnen- en buitenland ongeveer gelijk zijn.De voedingsindustrie zag zes jaar op rij de productie stijgen. In 2016 bedroeg de groei 3%. Na een sterke start van het jaar, liep de productiegroei daarna duidelijk terug. In 2017 komt daar het negatieve effect van de fosfaatreductie voor de zuivelindustrie bovenop. De melkveestapel zal circa 10% krimpen, schrijft ING. Hierdoor zal ook de zuivelindustrie minder kunnen verwerken.

Minder melkproductie

Zuivelconcerns hebben de laatste jaren de productiecapaciteit uitgebreid, aldus ING. De vraag naar zuivel groeit wereldwijd en Nederland slaagde er onder meer in veel babymelkpoeder te verkopen aan afnemers in China. Om de weggevallen productie in Nederland op te vangen, gaan de fabrieken volgens ING meer melk importeren uit bijvoorbeeld Duitsland en Polen.

Sinds 2010 is de exportomzet ongeveer drie keer sterker gestegen dan de binnenlandse omzet. In 2017 zal de omzetgroei ongeveer gelijk zijn. In Nederland staan de afzetprijzen nog altijd onder druk. Dat komt door felle concurrentie tussen leveranciers en tussen supermarkten. In het buitenland groeit de laatste jaren vooral het volume. ING denkt dat de euro in de loop van 2017 weer meer waarde krijgt, waardoor het exportvolume onder druk komt.

Industrie groeit in 2016 met bijna 2%

De gunstige ontwikkeling van de prijzen van onder meer zuivel- en akkerbouwproducten compenseert de lagere volumegroei enigszins. ING stelt in een brede analyse vast dat het grote delen van de Nederlandse industrie voor de wind gaat. In 2016 groeit de industrie met bijna 2%. Ondanks onzekere buitenlandse factoren, zoals de voorgenomen Brexit, verwacht ING dat de industrie ook in 2017 in een redelijk tempo doorgroeit, met circa 1,5%.

Beheer
WP Admin