Home

Nieuws 6 reacties

Voedingsindustrie krimpt in 2017

De Nederlandse voedingsindustrie ziet in 2017 voor het eerst in jaren de productie dalen. Dat verwacht ING Economisch Bureau.

Voor de meeste segmenten, waaronder zuivel- en akkerbouwproducten, verwacht ING in 2017 wel stijgende prijzen. De omzetgroei zal volgens ING in binnen- en buitenland ongeveer gelijk zijn.De voedingsindustrie zag zes jaar op rij de productie stijgen. In 2016 bedroeg de groei 3%. Na een sterke start van het jaar, liep de productiegroei daarna duidelijk terug. In 2017 komt daar het negatieve effect van de fosfaatreductie voor de zuivelindustrie bovenop. De melkveestapel zal circa 10% krimpen, schrijft ING. Hierdoor zal ook de zuivelindustrie minder kunnen verwerken.

Minder melkproductie

Zuivelconcerns hebben de laatste jaren de productiecapaciteit uitgebreid, aldus ING. De vraag naar zuivel groeit wereldwijd en Nederland slaagde er onder meer in veel babymelkpoeder te verkopen aan afnemers in China. Om de weggevallen productie in Nederland op te vangen, gaan de fabrieken volgens ING meer melk importeren uit bijvoorbeeld Duitsland en Polen.

Sinds 2010 is de exportomzet ongeveer drie keer sterker gestegen dan de binnenlandse omzet. In 2017 zal de omzetgroei ongeveer gelijk zijn. In Nederland staan de afzetprijzen nog altijd onder druk. Dat komt door felle concurrentie tussen leveranciers en tussen supermarkten. In het buitenland groeit de laatste jaren vooral het volume. ING denkt dat de euro in de loop van 2017 weer meer waarde krijgt, waardoor het exportvolume onder druk komt.

Industrie groeit in 2016 met bijna 2%

De gunstige ontwikkeling van de prijzen van onder meer zuivel- en akkerbouwproducten compenseert de lagere volumegroei enigszins. ING stelt in een brede analyse vast dat het grote delen van de Nederlandse industrie voor de wind gaat. In 2016 groeit de industrie met bijna 2%. Ondanks onzekere buitenlandse factoren, zoals de voorgenomen Brexit, verwacht ING dat de industrie ook in 2017 in een redelijk tempo doorgroeit, met circa 1,5%.

Laatste reacties

 • maatje 1904

  meer melk gaan importeren????

 • WJHDKremer

  Ja, zo lees ik het ook! Gaat fc haar duitse leveranciers versterken ten koste van ons?

 • ...............

  Waar moet fc die melk verwerken dan, ze kunnen nu hun eigen melk nog niet verwerken.

 • mtseshuis

  Nee, laar RFC haar eigen zaakjes maar op orde maken, nog steeds grote chaos in Borculo...

 • Jan van der Kleij

  Het hokjes denken wint het van de bredere overall visie. Fosfaat is van groot belang voor de toekomst. Nederland is bij uitstek geschikt voor zuivel- en agrarische bebouwing en industrie, veel andere landen zijn minder geschikt. Nederland heeft de laagste ecologische voetafdruk per kg voedsel ter wereld. Toch wordt geoordeeld naar de effecten binnen 's lands grenzen en doet de exportpositie er kennelijk niet toe. Het is vergelijkbaar met de drive om de moderne kolencentrales in Rotterdam te sluiten en de smerige bruinkoolcentrales bij de Oosterburen op hun beloop te laten, terwijl daar grote winst te behalen is. Sub optimaal denken heet dat. Het laat quick-wins liggen en vertraagt het proces van vergroening en verduurzaming waardoor bijvoorbeeld het CO2-probleem langer dan noodzakelijk blijft bestaan. Geef dan verhandelbare rechten uit, maar voorkom dat er straks een tekort aan fosfaat ontstaat. Denk niet met oogkleppen op, denk vooruit en over grenzen heen. De wereld draait ook buiten Nederland door.

 • Almagro

  @Jan van der Kleij, blij om te lezen dat ik niet de enige ben die er onderhand niets meer van begrijpt. Fosfaat is mondiaal schaars en eindigend. Op ons bedrijf wordt de mest gedroogd en verwerkt tot korrels : vroegen afnemers vroeger een garantie op minimale stikstof gehalte, tegenwoordig vragen ze deze garantie voor fosfaat. En dan wordt er hier gepraat over nog minder P in het voer zodat de kippen ziek worden van gebrek en de mestkorrel steeds schraler wordt . Gaan we maar weer bij strooien met kunstmest waar mega veel energie voor nodig is om te produceren en te transporteren. Overigens komt 90% van alle pluimveemest niet op NL bodem dus is er netto niet eens een overschrijding van het plafond. Opwarming van onze planeet, emissies van Co2, broeikasgas, en duurzaamheid op alle fronten, dat wordt het thema de komende decennia mondiaal wel te verstaan. En waar wordt hier op ingezet? Gepruts op een postzegel en gezever over dingen wat elders niet eens ter sprake komt. Zo wordt de meest innovatieve land en tuinbouw natie wereldwijd beknot en terug geworpen door aanhoudende regelterreur , terwijl deze een hoofdrol kan spelen en wereldwijd voorop kan gaan in verduurzamen van de voedselketen. Als ik het geleuter over derogatie of kunstmestvervangers etc. een beetje gadesla bekruipt mij steeds meer het gevoel dat er dubbele agenda's worden gehanteerd. Men is niet geinteresseerd in oplossingen, het "probleem" moet in stand worden gehouden,en met welke bedoeling?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.