Home

Nieuws 6 reacties

'Versoepel mededingingsregels'

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) moet minder kijken naar euro's in de consumentenportemonnee en meer naar maatschappelijke winst in de vorm van bijvoorbeeld dierenwelzijn of een betere leefomgeving.

Dat stellen LTO Nederland, het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel, de Federatie voor de Nederlandse Levensmiddelenindustrie en Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk in een gezamenlijke brief aan onder meer de Tweede Kamer.

Gedeputeerden van andere provincies hebben zich donderdag tijdens een vergadering van het Interprovinciaal Overleg achter de brief geschaard.

'Regels zijn doorgeschoten'

De drie organisaties en de gedeputeerde schrijven dat de regels zijn doorgeschoten als ketenpartijen geen gezamenlijke afspraken kunnen maken over de verduurzaming van agrarische producten. Iedereen heeft voordeel van een betere leefomgeving, zeggen de briefschrijvers. Dat zou ACM moeten waarderen, ook al gaat dat ten koste van de consumentenprijs.

Ze roepen de politiek op om bij de Europese Commissie en ACM af te dwingen om ook de maatschappelijke voordelen mee te nemen bij de beoordeling van ketenafspraken. Dan wordt het mogelijk dat boeren en andere ketenpartijen "terechte maatregelen kunnen nemen met de mogelijkheid om die terug te verdienen", zo staat in de brief.

Breed maatschappelijk gedragen afspraken duurzaamheid

Begin deze maand zei minister Lodewijk Asscher nog in de Tweede Kamer dat het kabinet niet van plan is de regelgeving aan te passen, maar hij wil het bedrijfsleven wel de mogelijkheid geven om vooraf bij ACM te toetsen of gemaakte afspraken de mededingingsregels kunnen weerstaan. ACM heeft begin deze maand aangegeven niet op te treden bij breed maatschappelijk gedragen duurzaamheidsafspraken.

De brief komt aan de vooravond van een nota-overleg in de Tweede Kamer, maandag 19 december. Op de agenda staat de nota Een Eerlijke Boterham van CDA-Kamerlid Jaco Geurts.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Dat Asscher niet van plan is de regels van ACM aan te passen in dezen lijkt me duidelijk. Aanpassen zou wel eens tot hogere consumenten prijzen kunnen leiden en dat kun je als Socialist niet verdedigen bij je electoraat, ook al is deze regel aanpassing sociaal zeer wenselijk. De woorden socialistisch is niet synoniem een het woord sociaal, zoals de linkse garde ons graag doet geloven.

 • Maar ook Rutte (VVD) zou zich aangesproken moeten voelen. Die gaat enkel voor het groot kapitaal en laat het midden-en kleinbedrijf plus de agrarische sector het gelag betalen .

 • waldpyk

  Aah ja, maatschappelijk verantwoord ondernemen....
  Klink allemaal zo leuk, alleen gaapt er een groot "gat" tussen wat de burger zogenaamd wil of eist van de boer en wat hij of zij daadwerkelijk voor keuze maakt in de supermarkt. En dan heb ik het nog niet eens over de inkooporganisaties van de supermarkten die de boer en zijn verkooporganisaties door pure marktmacht haar wil op kan leggen zo der daar een passende vergoeding voor te geven.
  Wil de acm hier echt iets aan doen?

 • wimscheerders

  in werkelijkheid is het niet de consument die om al die zakkenvullende organisaties vraagt maar zien al die instellingen er een goede boterham in om de landbouwers met steeds meer regels op te zadelen 'voor het behoud van de prijzen '
  80% van dat volk eruit en dat geld wat uiteindelijk uit de landbouw getrokken wordt komt vanzelf terug in de opbrengst

 • kraats

  Supermarkt in Beesd liggen uien los in de kist voorr €1,39/kg; ik kan nu €0,11/kg krijgen. Als ik met het maken van 'collegiale afspraken' strafbaar ben om €0,15/kg te kunnen krijgen, wie is er dan de 'boef' ?

 • Denken en doen

  Een sterke brief, een goede bijdrage aan de discussie. Compliment. Toch is het jammer dat de schrijvers niet erkennen dat de aangehaalde "Commissie Veerman" in werkelijkheid de "Commissie Agrarische Markten" is, ingesteld door landbouweurocommissaris Phil Hogan (die Veerman aanstelde als voorzitter). Het is juist Hogan die deze discussie wilde starten. Hij moet nu zijn collega's van DG Mededinging overtuigen. Laten we het goede werk van Hogan erkennen en hem steunen bij het vervolg. Verder jammer genoeg weer de bekende zure reacties op deze site. Geef eens een constructieve suggestie.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.