Home

Nieuws 84 reacties

'Van Dam wist al in juli over bezwaren Brussel'

Nederland wist al in juli dat voorgestelde stelsel van fosfaatrechten niet kon vanwege staatssteun.

Dit bericht is geactualiseerd met een reactie van Van Dam.

Nederland wist al in juli dat het voorgestelde stelsel van fosfaatrechten niet in overeenstemming was met de regels voor geoorloofde staatssteun. Dat zegt Europees commissaris Margrethe Vestager in antwoord op parlementaire vragen van Annie Schreijer-Pierik. Daarmee weerspreekt Vestager de mededeling van staatssecretaris Martijn van Dam dat de Europese Commissie pas in september van dit jaar haar bezwaren kenbaar maakte. Van Dam meldde de bezwaren in oktober aan de Tweede Kamer.

Melding stelsel aan EC op 14 juni

Vestager zegt dat Nederland op 14 juni aan de Europese Commissie heeft gemeld dat het van plan was een stelsel van fosfaatrechten in te voeren. Dat was na het kabinetsberaad waarin besloten was tot de invoering van de wet. Staatssecretaris Van Dam heeft dat ook in de Tweede Kamer gemeld.

Gesprekken over staatssteun

Volgens Van Dam zijn er vervolgens gesprekken gevoerd met de Europese Commissie over het voorstel, dat nog niet officieel was ingediend. Die gesprekken werden gevoerd met 'de staatssteunmensen van de Commissie', aldus Van Dam in de Tweede Kamer. "Dat doe je zodra je de tekst hebt. Dan kunnen zij daar ook naar kijken. Daar is over gesproken. Op dat moment kwamen niet de bezwaren op tafel die uiteindelijk hebben geleid tot het aanpassen van het wetsvoorstel", aldus Van Dam.

Verschillende data

Europees Commissaris Vestager heeft daar een andere kijk op: "Tijdens de eerste bijeenkomst met de Nederlandse autoriteiten op 7 juli 2016 heeft de Commissie de Nederlandse autoriteiten ervan in kennis gesteld dat de voorgestelde regeling niet in overeenstemming was met de richtsnoeren staatssteun ten behoeve van milieubescherming en energie 2014-2020."

Van Dam zei in de Tweede Kamer over de bezwaren van de Commissie: "Die kwamen pas medio september op tafel. Vanaf dat moment ben ik vanzelfsprekend dagelijks, soms meerdere keren per dag, hierbij betrokken geweest."

'Van Dam informeerde de Kamer verkeerd'

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, die vragen aan de Europese Commissie stelde, zegt dat Nederland kostbare tijd verloren heeft laten gaan. "Bovendien informeerde Van Dam de Tweede kamer verkeerd." CDA-Kamerlid Jaco Geurts wil een debat over de kwestie aanvragen. "Er is verschil van informatie uit Brussel en van de staatssecretaris. We hebben al vier keer om een feitenrelaas gevraagd en steeds komt er weer een brokje boven. Ik wil nu weten hoe het gegaan is."

Update: reactie Van Dam

Een woordvoerder van staatssecretaris Martijn van Dam zegt dat de Europese Commissie op 7 juli bezwaren heeft geuit tegen de invoering van het stelsel van fosfaatrechten, maar dat toen niet duidelijk was dat het om onoverkomelijke bezwaren ging. "Die bezwaren werden in alle scherpte in september duidelijk, toen pas werd duidelijk dat de bezwaren consequenties hadden voor het wetsvoorstel", aldus de woordvoerder. 

Foto

 • Foto: ANP

  Foto: ANP

Laatste reacties

 • krulsaart

  Firma List en Bedrog

 • daan1908

  Einde oefening .

 • sanderheerink90

  Is dit genoeg voor een motie van wantrouwen om v Dam weg te krijgen? De vervanger zal wel niet beter zijn maar toch... dit komt niet overeen met de woorden " ik vecht voor jullie derogatie". En dat hij geen openheid van zaken geeft over de onderhandelingen m Brussel pleit ook niet in zijn voordeel.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • daan1908

  Hoe zou het toch komen dat mensen de politici niet meer vertrouwen ?
  Het ergste is nog dat de VVD geen poot uitsteekt .
  Voor de VVD geldt : Wie zwijgt stemt toe !

 • janmdt

  Den Haag heeft al van af 1-4-2015 zitten slapen.
  Regeren is namelijk vooruit zien
  Dan moet je de consequentie ook maar dragen en niet bij de boeren neer leggen.
  Dus totale compensatie van de boeren en dan maak het ook niet uit welke keuze ze maken want het wordt netjes gecompenseerd. • deB.

  Dit is de druppel mag ik aannemen!!!
  Deze persoon is niet te vertrouwen!
  Bewust de sector kapot laten gaan.
  Wegwezen!!!!

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Hazelaar

  Motie Van Wantrouwen

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • 112

  er uit

 • Henk.visscher

  Alco 1 dit zijn de mensen die jij wakker wilt schudden ze zijn ze oneerlijk als wat

 • kiepel

  Motie van wantrouwen. Weg met van Dam, ongeschikt.

 • John*

  gewoon niks doen met zijn allen... als boer die zijn mest verwerkt en netjes zijn land bemest volgens de gebruiksnormen zou ik zeggen stik der maar in met die derogatie en fosfaatplafond. en de grond gebonden boer heeft ook gelijk, kan zijn mest ook prima kwijt en de varkensmest gaat ook prima in de verwerking en op export. Gewoon niets doen is in dit hele circus t beste.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Maas1

  Weg wezen met die kerel,als dit waar is is dit een politieke doodzonde.Hoe betrouwbaar zijn die pluche knuffelaars daar in Den Haag nog. Dit land wordt bestuurd door een kleuter klas. Ronduit walgelijk!!

 • missis

  ONVOORSTELBAAR.................

 • deB.

  Ga nu niemand de ergste ziekte wensen, ook van dam niet, daar bereiken we niets mee, en je doet heel veel mensen pijn!!

 • rub2

  Dan nog, waar is het Annie en Geurts om te doen? Deze smullen er van. Verkiezingstijd komt er aan, beetje aandikken en de boel is gaar.

  @maxxum: je frustratie op deze manier uiten is buiten al het fatsoen, waarschijnlijk verkeerd gegokt.....

  Nu iemand van de troon stoten betekend weer vertraging in het proces, waar eindelijk gang in gaat komen. Weg met de koeien bij de groeiers na 2 juli.

 • deB.


  Ze hebben ruimte nodig voor al die klote auto's en andere vormen van transport!
  Heb ik al vaker gezegd: op basis van jaren 80, miljoen koeien minder, maar miljoenen auto's en vrachtwagens en vliegtuigen!!!!!


  Wakker worden, het gaat over onze rug, terwijl we feitelijke aan een gezonde kringloop doen!

  We worden genaaid! Wanneer wordt iedereen is wakker met d'r vrome praatjes!

 • Bennie Stevelink

  Juist @William Flipsen, dat artikel waar jij naar verwijst heb ik de afgelopen week ook al tot vervelens toe onder de aandacht gebracht. Geesje Rotgers van V-Focus staat erom bekent dat ze zeer goed geïnformeerd is. Er wordt een dubbel spel gespeeld waarbij de regering bewust aanstuurt op kwijtraken van de derogatie. Doel is inkrimping van de melkveesector om binnen de milieugrenzen stikstofproductieruimte vrij te maken voor de industrie.

  Ik vrees dat, zodra de derogatie definitief voorbij is, er een tweede generieke korting komt waarbij ook de grondgebonden bedrijven niet ontzien zullen worden.

 • polsbroek

  Ik ben altijd al bang geweest dat van Dam een dubbele agenda heeft en nu mogen we niet gaan vloeken ,anders wil Dijkgraaf het niet over nemen

 • deB.


  Dijkgraaf zijn plan is het enige goede plan!!!
  Maar door gebrek aan tijd...... wat er wel had kunnen zijn, zo blijkt.

  Zaakje stinkt enorm

 • Maxxum

  @rub2 en @wv01 ik ben het helemaal met jullie eens, daar moet je niet mee spotten maar hij lokt het zelf uit. Dat gezwel hoort daar niet thuis. En wij, de sector laten dit gewoon maar toe!!!

 • Trot

  ik heb van de week al gezegd als de vos zijn passie preekt boer pas op je kippen

 • jeannettedekker1

  Nu ben ik weer blij Annie. Ga zo door. Er moet wat van die 500 miljard naar stoppers en geen geld van collega's. En dan gewoon melkveewet en mestwetgeving. Daar moet lto achteraan DE 500 miljard van ANNIE.

 • wienbemelmans

  Met die man niet meer praten,met oplichters doe je dat ook niet.nu is het zo klaar als een klontje dat ze de boeren stand bewust kapot maken in DenHaag. is al div malen verspeldt. het moet allemaal natuur worden hier dat ligt er duimen dik bovenop. we moeten in opstand komen we moesten de zelfde mentalitijd hebben
  als de Fransen en de zaak in brand steken daar bij die huigelaars.

 • jeannettedekker1

  Nu ben ik weer blij Annie. Ga zo door. Er moet wat van die 500 miljard naar stoppers en geen geld van collega's. En dan gewoon melkveewet en mestwetgeving. Daar moet lto achteraan DE 500 miljard van ANNIE.

 • jeannettedekker1

  En Annie doe Jansen eupe ook iets van die miljarden ,zijn al jaren bezig al die mest verantwoord aan te wenden op onze akkers.

 • koeien1000

  Tijd voor actie collega's

 • greta 1475

  Boeren in NL weg ermee natuur en recreatie er voor terug dit is al jaren aan de gang wij tellen niet meer mee!! Ik mag toch hopen dat er weer een minister van landbouw komt en niet dat we weer ergens in een hoekje worden gestopt

 • greta 1475

  En wat er nu moet gebeuren dat is actie de maat is vol zet de ketsplaat maar weer op de giertank !

 • koeien1000

  Inderdaad we willen minister van landbouw ook een die boeren begrijpt niet zo een als nu

 • Henk.visscher

  Martijn je zit er voor de boeren
  je helpt ze met je oneerlijkheid naar de moeren
  Als je zo door gaat is het hek van de Dam
  de boeren pikken veel maar dit is echt iets wat niet kan
  je neemt geen besluiten je kunt praten als bruggeman
  ook dat europa het niet zou aanvaarden wist je zogenaamd niets van
  Je moet een wijs besluit nemen en opstappen
  dan neem je een besluit wat elke boer zal snappen

  GROETJES SINT EN ZWARTE PIET
  OH JA ZWARTE PIET DAT MAG NIET
  GROETJES ERGER MIJ GROEN EN GEEL PIET

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • deB.


  TIJD VOOR ACTIE!!!!!!!!!!!!!!!!

 • wiljo

  EU Commissie zal zich mooi bedonderd voelen door van Dam.
  7 juli hebben ze het afgekeurd.
  En van Dam schilderd de EU Commissie af als besluiteloos en belachelijk door te zeggen dat de Commissie pas in medio sept. voor eerst gereageerd heeft.
  Kan mij zo voorstellen dat de EU Commissie wel een appeltje met van Dam te schillen heeft.
  Zorg er voor dat je Van Dam thuis laat als je met EU de Fosfaatrechten / derogatie bespreekt.
  Anders kan je de Derogatie sowieso op je buik schrijven.

 • AA1

  voor opgezet plan, van dam gaat de boeken in als de man die het mestprobleem heeft opgelost . Hij is de enige die erop vooruitgaat , heeft er een streepje bij.ten- koste van de sector.

 • mldijkstra

  Eerst maar eens fatsoenlijk hoor en wederhoor toepassen en dan oordelen, indien nodig hard.

 • Maxxum

  Online petitie starten motie van wantrouwen tegen van Dam!!!
  Wie stemt voor 👍

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  Mensen houdt het netjes. Bij schelden, ziektes en andere verwensingen is de discussie niet gebaat.

 • steenderen

  Realiseer wel dat van dam bezig is om de melkveehouderij om te leggen, beheerder!!!!😡

 • info36

  Jammer dat er zoveel reacties verwijderd zijn. Had ze wel graag gelezen.
  Wij moeten het netjes houden terwijl beleidsmakers dat met de landbouw vaak niet doen.

 • schepens

  Hoeve20
  Hallo LTO Hallo ZLTO laat nu eens wat van jullie horen dit kan toch niet wat deze staatsecretaris klaar maakt, zorg dat de overheid de kosten om aan Derogatie te voldoen op zich neemt en niet ons het laten opknappen zij hebben door vergunningen te verlenen ten slote voor te veel vee gezorgd.

 • Maas1

  Beheerder,J Keuper zorg er wel voor dat de mensen die hier reageren dat ook anoniem kunnen doen,hun profiel staat online open !!

 • Kunnen we niet collectief een claim tegen de staat beginnen? Dit is nl. voor zowel de intensieve als extensieve veehouder een strop. Dit gaat namelijk ook niet goedkomen met de zuivel industrie want, hoe kun je jouw spelregels niet syncroon laten lopen met een politiek besluit?

 • Tuig

  Reacties zijn wel op niveau hier!! Als blijkt dat van Dam gejokt heeft, dan is dat niet erg netjes. Volgens mij staat dat nog helemaal niet vast. Hij is wel politicus, jokken allemaal. Motie van wantrouwen?wegsturen? Loopt hij geen grote schade van op.gestruikeld in koeiemest is hij dan. Tilt niemand in Den Haag zwaar aan. Er gaan zeker fosfaatrechten komen met of zonder derogatie.
  Dit gaat de overheid niet weer gebeuren. Derogatie is al verloren schat ik zo. In 2013 zijn de pluimveehouders als wisselgeld gebruikt om derogatie voor de Koeieboeren binnen te harken.
  De meeste pluimveehouders willen de rechter niet meer kwijt. Wat betreft de concurrentie positie tegenover het buitenland, land is nergens zo duur als hier. En er is nergens zoveel vee als hier.

 • JRC

  en nu actie!!!!!!!!!!

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Broederijbrok

  Vorige week tot vrijdagmorgen 5.16 uur debat bijgewoond.
  Nu deze informatie!
  Hoor en wederhoor.
  Alleen op bais van feiten.
  Oordelen en er dan naar handelen.
  Morgenmiddag de stemmingen!
  5 december altijd al verrassingen ?

 • Klaasvaak

  Morgen nog even de stemming doen en dan wegwezen. We kunnen prima met een ander verder. Alles staat nog in de startblokken want Martijntje heeft toch niets gedaan.

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  @ Steenderen:
  Ik realiseer me al te goed dat dit een gevoelig onderwerp is. Daarom schrijft Boerderij er ook over, en precies daarom kan er ook onder gereageerd worden. Reacties mogen ook emotionele lading hebben. Maar schelden helpt je als boer niet verder en voegt aan de discussie hier ook niets toe. Daarom dienen reacties aan onze huisregels (http://www.boerderij.nl/Spelregels/) te voldoen.
  @ Info 36
  In de verwijderde reacties werd gescholden, waren persoonlijke aanvallen of stonden verwijzingen naar ziekten. Inhoudelijke reacties staan er nog gewoon.

 • Bennie Stevelink

  beheerder, kijk even naar reactie 20:39. Die moet denk ik ook verwijdert worden.

  Is al verwijdert zie ik.

 • mariapeel

  Waarom wordt er nog gesproken en geluisterd naar iemand die ons bedriegd. Wordt wakker iedereen stop met contacten met zo een bedrieger

 • hylkema.l

  Laat Geurts zijn woord houden en van Dam naar de 2eKamer roepen voor uitleg, dan weten we ook of Annie gelijk heeft.
  Reacties zoals die van Steenderen zijn er, maar werken averechts.

 • teunisenwilly1

  Wanneer gaat het gezond boeren verstand eens werken. Bij LTO al helemaal niet .
  Ze riepen allerlei verzinsel er is plaats voor groei. Terwijl het gezond boeren verstand zegt dat kan niet dat loopt uit de hand. Wij blijven boeren zoals we het voor 1 April 2015 ook deden het zelfde aantal koeien plus jongvee 2.3 GVE per ha. vaarzen verkocht voor export dat je onder het fosfaat plafond blijf. Kan ik niet begrijpen dat er boeren zijn die na 2juli 2015 nog zijn uit gebreid dan heb je toch wel je gezond boeren ver stand verloren om je nog meer te gaan melken voor die lage prijs van de zomer of krijgen die grote groeiers meer reductie van de voerleverandsier. De melk fabrieken moeten ook een melk prijs aan houden geen meerderheid melk toeslag geven dat werk uit breidend.
  Er zijn gezonde dingen genoeg om de productie te verminderen 5 € cent weide toeslag gaan het er meer doen.


 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  @ Bennie Stevelink:
  Dat klopt. Bedankt!

 • PIETER123

  Hoe zit dit met de voorkennis bij de LTO ?
  (bestuursleden wisten van 2 juli 2015)

  Dit is duidelijk een strategie dat Nederland de derogatie op een knullig manier ziet verdampen.
  Commissie Brussel heeft duidelijk niets met de discussie over grondgebondenheid op korte termijn.Dus dit is duidelijk weer een afleiding over de kern ""we zijn in overtreding""
  Met 180 km per uur op de snelweg het zijn feiten niet meer en niet minder,en je rijbewijs is voor komende jaren ingevorderd. En als een RABO dan alles uit kast haalt om de fosfaat rechten er bij in te fietsen uit eigenbelang. Dan kan deze man maar beter bij de RABO solliciteren want hij heeft blijkbaar niets met boeren zo voor de verkiezingen helemaal niet. Vogelaar zijn stip op de horizon komt dus duidelijk te laat. Eerst maar in 2017 op rijles om zo je licentie om te mogen produceren veilig te stellen.Woede is emotie in dit dossier kunnen boeren die willen overleven nu niet gebruiken.Immers het overleven zit ons in de genen,duizenden jaren geschiedenis van rampen en dictators bewijst dit.Overal in westen is dit een feit.Een Franse schrijver heeft jaren terug al voorspelt in zijn boek dat boeren Brussel en de poppetjes er om heen het moeilijk krijgen.Ook de vraag of ze dit overleven.Er zijn blijkbaar andere genen nodig om er slim door heen te kunnen fietsen.Dit is dan ook de collectieve opdracht voor een nieuwe boerenbeweging.

 • Farmer4life2

  2016 fosfaatproductie zit erg hoog. Denk dat er meer dan 200.000 koeien weg moeten.

 • deB.


  Dag derogatie, dag melkveehoudend nederland!
  Ze hebben het bijna voor elkaar

 • melkkoeienboer

  Wat een oplichters met een dubbele agenda daar in den haag en het voerspoorstuk van het sectorplan is ook een dooie mus! Normen voor het voer worden maar amper aangescherpt. Half werk : dan zeggen we hier altijd : dan kan net zo goed niks doen!

 • Henk.visscher

  BEHEERDER WAAROM SCHRIJVEN JULLIE GEEN STUKKEN ZOALS IN FOCUS, IK DENK DAT IK MIJN ABBONEOMENT GA OPZEGGEN EN MIJN 2 ZWAGERS OOK OF U MOET MET EEN GOED ARGUMENT KOMEN WAAROM ZAKEN ALS DIJKGRAAF EN FOCUS NOOIT IN DE BOERDERIJ STAAN, WIJ WILLEN FEITEN EN MOCHTEN AANGEHAALDE ZAKEN NIET KLOPPEN DAN GRAAG EEN VERHAAL MET FEITEN WAAROM HET NIET KLOPT, EN WAT IS ERGER JE EMOTIE UITEN EN VERDER NIEMAND KWAAD DOEN EN JE AAN DE REGELS HOUDEN OF DE ZAAK BELAZEREN ZOALS VAN DAM NU WAARSCHIJNLIJK HEEFT GEDAAN, IK ZAL MET MIJN OORDEEL WACHTEN TOTDAT DE FEITEN BOVEN TAFEL LIGGEN, MAAR MOCHT HET ZO ZIJN GEGAAN, DAN MAG DEZE MINISTER NIET BLIJVEN ZITTEN.

 • timmer1

  weg er mee. stem SGP.

 • putten

  TIJD VOOR EEN MOTIE VAN WANTROUWEN DENK IK

 • 8911077012

  en van dam sliep rustig verder
  met bordje op deur niet storen ben bezig ?!?!?!?!

 • farmerbn

  VVD denkt slim te zijn om zich stil te houden maar doet gewoon mee!! Geen afkeuring of niets van dat. Zij hebben dit gelieg ook geweten en gedoogd. Laten de PvdA het vuile werk opknappen en als het fout gaat zijn ze niet thuis. VVD is een ondernemerspartij maar dan niet voor de boerenondernemers! Nee voor de industrie en de autorijders!

 • wmeulemanjr1

  Niet leuk, om dhr van Dam zo af te zeiken.

 • Dutchdairy

  Er is afgelopen jaar een slim en vies links spelletje gespeeld! Een hoop boeren gaan komende jaren verdwijnen! Triest om waar te nemen, maar de tijd is op .

 • Bennie Stevelink

  @Meuleman, welk belang denk jij te hebben bij het verdwijnen van de derogatie? De fosfaatrechten komen er in ieder geval, met of zonder derogatie.
  Ik hou er rekening mee dat bij het verdwijnen van de derogatie er nog een tweede generieke korting overheen komt waarbij ook de grondgebonden bedrijven niet ontzien worden. Het spel wordt immers niet gespeeld om de plaatsingsruimte voor fosfaat maar om de stikstofproductieruimte binnen de milieugrenzen. Daarbij maakt grondgebondenheid niets uit.

 • maiskolf

  Ik denk dat we Dijkgraaf maar een stemmetje gunnen.
  Die andere zooi kun je niet op vertrouwen!!!

 • koeien1000

  @wmeulemanjr1 Merk je het niet dat we nu in de puinhoop zitten met onzekerheid. Ze hadden gewoon al op 1 april 2015 een plan klaar moeten hebben.

 • Bennie Stevelink

  @koeien1000, gezien het spel wat er gespeeld wordt vraag ik mij af of het niet hebben van een plan per 1-4-2015 bewust is gebeurd om de huidige situatie te laten ontstaan. De huidige situatie die leidt tot verlies van derogatie geeft de regering immers de perfecte legitimatie om de veestapel flink in te krimpen zonder dat zij op enige manier verantwoordelijk kan worden gesteld.

 • Peerke1

  En weer nam de verdeeldheid in de sector verder toe en de Koekjes zijn niet meer eerlijk te verdelen. Excuses van de groene en gele Pieten.

 • deB.


  De reden die erachter zit, is moedwillig de derogatie om zeep helpen, tbv ruimte stikstof industrie en infra!!!
  Kunnen ze straks goedkoop gronden opkopen, om met bos in te planten ter compensatie van alle milieuvervuilende omstandigheden in dit K land!

  DAT IS DE REDEN, EN WIJ PIKKEN DIT???????????????

 • haj146

  De #fosfaatsoap. Ik maak me er niet meer druk om. Nu 88 koeien en die houdt ik. Links Nederland stik in al uw wetgeving.

 • maatje 1904

  Word hoogste tijd de Franse manier in te voeren voordat we met z'n allen naar de kloten gaan en samen een vuist te maken.

 • alphons1

  dit kabinet heeft 3 jaar geleden al geregeld dat er een fosfaatpafond in de derogatie is op genomen. met voorbedachte rade om nu de sector kapot te maken. en vvd doet daar volledig aan mee

 • massan

  Van Dam geeft toe dat bij hem bekend was op 7 juli dat de fosfaatrechten geen goedkeuring zouden krijgen, zoals op 14 juni was ingediend bij de Europa.
  Naar de buitenwereld heeft hij doen geloven dat in september het afwijzende antwoord van de Europese Commissie als een 'donderslag bij heldere hemel' is gekomen. Dat was dus niet de waarheid.

 • teunisenwilly1

  Het is nu tijd voor grond gebonden en bemesten naar behoeften van de grond!!!! Grond ,water, en drain onderzoek RVDM Stuur je de ambtenaren het veld in , weten ze waar het er goed of slecht aan toe gaat. Derogatie per bedrijf !!!!. Zoals wij tot op het hebben geboerd hebben. Zitten wij ver onder de nitraat richt lijn. Laat van Dam bij ons met zijn ambtenaren maar aan komen . Hij gaat wel bij Robot boeren intensive langs en komt niet op extensieve. Of word hij daar angstvallig weg gehouden door LTO. Ben altijd lid geweest van LTO maar nu van NETWERK GRONDig . LTO speelt de laatste 2 jaar vieze spelletjes met de ambtenaren te intenvieseren aan eg stuurt door ZLTO. Ze kunnen VION niet eens in de benen houden .Wanbeleid. En de normale gezin bedrijven mee laten bloeden. Heel gemeen is dat.!!!

 • kuusenboer

  En de provincie Noord Brabant gooit er nog een schepje bovenop. Die zorgen ervoor om in 2020 al een veehouderij vrije provincie te hebben. Dialoog met boeren, actiegroepen en bestuurders. Begrip over en weer. Maar vervolgens eenzijdig handelen en de boeren te kijk zetten die hun nek uitgestoken hebben. Einde gezinsbedrijf. Met geen enkele beroepssector in Nederland is ooit zo schandalig omgegaan. We zijn met te weinig. Daar hebben de markt en de milieu doelstellingen al voor gezorgd. Die paar boeren die er nu nog rondlopen maken we nu een kopje kleiner denken ze in Den Haag en Den Bosch. Met dank aan de versplinterde actiegroepjes die pretenderen de gehele bevolking te vertegenwoordigen. Ik weet wel beter. De zwijgende, hardwerkende modale Nederlander wordt niet gehoord. Maar besef komt over een aantal jaren. Die boeren waren toch niet zo gek voor Nederland. Maar helaas.... we zijn ze kwijt.

 • gjh

  triest en ongelooflijk!!

 • jeannettedekker1

  Linkse rakker,ongeschikt,wegwezen.

 • koestal

  De boeren zijn weer belazerd door de politiek

Laad alle reacties (80)

Of registreer je om te kunnen reageren.