Foto: Roel Dijkstra AlgemeenNieuws

Van Dam legt verzoek Kamer om uitstel mestpercentages naast zich neer

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) heeft het verzoek van de Tweede Kamer om tot half januari geen onomkeerbare stappen te nemen in het mestdossier, naast zich neergelegd.

De Kamer vroeg hierom, omdat verschillende fracties kritisch zijn op de besluiten die Van Dam heeft genomen. CDA-Kamerlid Jaco Geurts vindt bijvoorbeeld dat de verhoging van de verplichte mestverwerkingspercentages niet nodig is en alleen leidt tot extra lasten voor de veehouderij.

Van Dam zegt dat de mestverwerkingspercentages voor 2017 in lijn zijn met de eerder aangekondigde percentages die nodig zijn om tot een evenwicht op de mestmarkt te komen. Dit wil Van Dam in 2017 realiseren, om in Brussel te kunnen pleiten voor het schrappen van het fosfaat- en stikstofplafond als voorwaarde voor derogatie. Omdat de meststoffenwet gebaseerd is op kalenderjaren, is het volgens Van Dam nodig om de mestverwerkingspercentages voor 1 januari vast te stellen. Hij vindt ook dat dit getuigt van behoorlijk bestuur. “Het zou juridisch ook zeer kwetsbaar zijn om een aanscherping gedurende het kalenderjaar te introduceren”, aldus Van Dam in zijn brief aan de Tweede Kamer.

De mestverwerkingspercentages voor 2017 zijn vastgesteld op 52% voor regio Oost, 59% voor regio Zuid en 10% voor regio Overig. Veebedrijven die meer mest produceren dan ze op eigen grond kwijt kunnen, moeten dat deel van het overschot verwerken dat voor de betreffende regio is vastgesteld.

Beheer
WP Admin