Home

Nieuws 3 reacties

Van Dam legt verzoek Kamer om uitstel mestpercentages naast zich neer

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) heeft het verzoek van de Tweede Kamer om tot half januari geen onomkeerbare stappen te nemen in het mestdossier, naast zich neergelegd.

De Kamer vroeg hierom, omdat verschillende fracties kritisch zijn op de besluiten die Van Dam heeft genomen. CDA-Kamerlid Jaco Geurts vindt bijvoorbeeld dat de verhoging van de verplichte mestverwerkingspercentages niet nodig is en alleen leidt tot extra lasten voor de veehouderij.

Van Dam zegt dat de mestverwerkingspercentages voor 2017 in lijn zijn met de eerder aangekondigde percentages die nodig zijn om tot een evenwicht op de mestmarkt te komen. Dit wil Van Dam in 2017 realiseren, om in Brussel te kunnen pleiten voor het schrappen van het fosfaat- en stikstofplafond als voorwaarde voor derogatie. Omdat de meststoffenwet gebaseerd is op kalenderjaren, is het volgens Van Dam nodig om de mestverwerkingspercentages voor 1 januari vast te stellen. Hij vindt ook dat dit getuigt van behoorlijk bestuur. “Het zou juridisch ook zeer kwetsbaar zijn om een aanscherping gedurende het kalenderjaar te introduceren”, aldus Van Dam in zijn brief aan de Tweede Kamer.

De mestverwerkingspercentages voor 2017 zijn vastgesteld op 52% voor regio Oost, 59% voor regio Zuid en 10% voor regio Overig. Veebedrijven die meer mest produceren dan ze op eigen grond kwijt kunnen, moeten dat deel van het overschot verwerken dat voor de betreffende regio is vastgesteld.

Laatste reacties

 • jeannettedekker1

  Nu komen we ergens,even doorzetten en Fosfaatrechten zijn van de baan. Melkveewet en mestwetgeving en verder moet de boer kunnen ontwikkelen zo die zelf wil,dan kan FC het quotum ook weer loslaten.

 • kraats

  Ik denk dat een vluchteling die hier met een bootje binnen komt en een inburgeringscursus volgt, eerder weet hoe Nederland in elkaar zit, dan een HAS-er na 4 jaar studie weet hoe het Nederlands-Europese landbouwsysteem (incl. regels, subsidies) in elkaar zit.

  Fijne dagen, ik ga emigreren...

 • jeannettedekker1

  Ho ho kraats even wachten noch,stel dat ze toch komen die Fosfaatrechten, ik denk dat ik dan ook maar ga. Iedereen goede kerst!😎

Of registreer je om te kunnen reageren.