Home

Nieuws 8 reacties

Van Dam: in januari overeenstemming met EC over fosfaatreductiepakket

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken verwacht in januari overeenstemming te hebben met de Europese Commissie over zijn fosfaatreductiepakket.

Dat laat de staatssecretaris weten in een brief die hij vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd (.docx, 73,3 kB). Er is op ambtelijk en politiek niveau in de afgelopen periode ‘intensief overleg’ geweest met de commissie, aldus Van Dam.

In dezelfde brief gaat Van Dam in op de manier waarop hij de fosfaatreductie in 2017 wil realiseren.

Voerspoor melkveehouderij

Omdat de veevoersector zich in Nevedi-verband heeft gecommitteerd aan het voerspoor, verwacht Van Dam een reductie van de fosfaatproductie via mengvoer van 1,7 miljoen kilo in 2017 te bereiken bij de melkveehouderij. De maatregel gaat in per 1 januari, en Nevedi zal het monitoren en maandelijks het bruto fosforgehalte in het melkveemengvoer aan EZ rapporteren, aldus Van Dam.

Regeling veestapelreductie in januari op hoofdlijnen bekend

Met het verkleinen van de veestapel verwacht Van Dam komend jaar 2,5 miljoen kilo fosfaatreductie te bereiken. De staatssecretaris zegt toe in januari de hoofdlijnen van een regeling bekend te maken voor boeren die in 2017 hun melkveestapel willen reduceren.

Fosfaatreductieplan door de zuivelondernemingen

Het plan van ZuivelNL dat medio december naar buiten is gebracht, zal volgens Van Dam een fosfaatreductie van 4 miljoen kilo opleveren. Bij dit plan is door ZuivelNL rekening gehouden met de wens van de Tweede Kamer om grondgebonden bedrijven zoveel mogelijk te ontzien, stelt de staatssecretaris.

Geen AMvB maar een ministeriële regeling

Om het fosfaatreductieplan van ZuivelNL wettelijk zo snel mogelijk vast te leggen, zoals de Europese Commissie ook eist, bekijkt Van Dam de mogelijkheid om het fosfaatreductieplan te borgen via een ministeriële regeling op basis van de Landbouwwet, in plaats van een algemeen verbindend verklaring. Dat laatste zou te veel tijd in beslag nemen, aldus Van Dam. Op deze manier kan het fosfaatreductieplan van ZuivelNL in een algemeen verplichtend voorschrift worden opgenomen, volgens de staatssecretaris. In overleg met alle betrokken partijen is de staatssecretaris bezig dit verder uit te werken. Hij verwacht begin 2017 meer duidelijkheid hierover te kunnen geven, om de regeling per 1 maart te laten ingaan.

Voerspoor varkenshouderij

Met LTO en NVV is de staatssecretaris momenteel nog in overleg met de Nevedi over de uitwerking van een plan van aanpak, waarmee een bijdrage van de varkenshouderij kan worden geleverd van 1 miljoen kilo fosfaatreductie via het voerspoor in 2017. De staatssecretaris verwacht volgens zijn brief aan de Tweede Kamer dat uiterlijk eind januari de varkenssector en Nevedi duidelijkheid kunnen bieden over hun bijdrage aan de fosfaatreductie.

Laatste reacties

 • alco1

  Mooi he.
  Dat je de uitkomst van de reductie al kunt vertellen, maar totaal geen plan van uitwerking geeft.

 • Zuperboer

  Drs. O. Clavan kon precies hetzelfde, namelijk herhalen wat de vraagsteller zei. #Keekopdeweek#KootenBie. Ondertussen veegt de melkveehouderij haar eigen straatje schoon. De omgekeerde wereld.

 • wmeulemanjr1

  En nogmaals, juridisch kunnen ze de melkveehouderij straks voor altijd mangelen zoveel ze maar willen? Is daarvoor de weg straks helemaal vrij via boeventruc van Zuivel.NL

 • de-boer-

  misschien kunnen boeren juist wel via de wet hun recht halen (ik heb niet veel verstand van rechten) maar zou toch kunnen?
  als ik het zo lees is zuivel.NL nu niet verantwoordelijk als er claims komen
  of zit het anders .
  verder vindt ik het raar dat de Europese Commissie eist een wet in plaats van een AMvB en dat Van Dam het ook ineens veel beter vindt waarom ?? omdat het sneller is misschien ligt het aan mij maar ik denk niet dat de Europese Commissie het eist omdat het sneller is .

 • Zuperboer

  #wmeulemanjr1; Dan zou het tijd worden dat hiervoor een extern juridische adviseur, zeg maar een soort ombudsman, mee zou kijken. Is niet vreemd, gezien bv. de mededingingsclaim die de EU al eerder op het fosfaatrechtenverhaal heeft gelegd. Ben het met je eens dat er op dit moment in een 'zgn uitzonderlijke situatie' nl. 1 waarvan we al sinds 2 juli 2015 op de hoogte zijn, ineens van alles geoorloofd is, ongeacht de wettelijke kaders die er hiervoor wel degelijk moeten zijn. Of valt een melkveehouder buiten het kader van de universele rechten voor de mens?

 • 8911077012

  1.7 miljoen via voerspoor
  wat er niet ingaat komt er ook niet uit
  dus meer meer mest op het land
  of en minder af voeren
  dus ook mest normen aanpassen toch

 • Althof

  Het is erg kortzichtig om fosfaatplafonds per sector vast te zetten. Er is te weinig goed voorbewerkte rundermest om aan de behoefte van akker- en tuinbouw te voorzien. Als rundermest goed voorbewerkt is dwz zonder de natte fractie en voorverteerd spoelt er geen fosfaat en stikstof meer uit omdat die vastzitten in de organische stof. Varkensmest is niet geschikt voor een gezonde bodem, die mest kan heel goed als bijvoorbeeld schaarse grondstoffen als fosfaat en stikstof in de industrie aangewend worden. Eerst even vergisten en voila, geen fosfaatprobleem meer.

 • John*

  ze maken het in deze wet eigenlijk veel te moeilijk, i.p.v. aan de achterkant van alles te regelen hadden ze dat beter aan de voorkant kunnen doen. Alle bedrijven in 2017 10% terug in de fosfaataanvoer. (kunstmest + voer) Wat er niet in gaat komt er ook niet uit. Het is dan de keuze van de melkveehouder om efficiënter(e) dieren, voer of grasland management in te zetten om de productie op peil te houden. Grond gebonden roept hard dat ze alles van eigen land halen dus die hebben ook geen probleem dan. Een niet grond gebonden bedrijf zal nog efficiënter moete werken dan dat ze al doen maar daar ligt wel de kracht van die groep.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.