Home

Nieuws 1 reactie

Van Dam: belang export meer meewegen in NVWA-tarief

Exportbelang moet meer meewegen bij vaststelling en hantering van tarieven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam aan de Tweede Kamer.Van Dam gaat in op een aantal vragen die de Tweede Kamer heeft gesteld naar aanleiding van een rapport van PriceWaterhouseCoopers (PwC) over de NVWA, Vanuit de Kamer worden twijfels geuit of de NVWA wel werkelijk gemaakte kosten doorberekent.

Lees ook: Van Dam houdt NVWA-rapport geheim wegens fraudeurs

Internationale concurrentiepositie

Van Dam houdt eraan vast dat de doorberekening van de kosten op de juiste manier gebeurt. Maar hij erkent dat de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse bedrijven moet meewegen bij de vaststelling van de tarieven. Tegelijk moeten prikkels worden ingebouwd om de kosten te beheersen. Van Dam zegt dat hij de aanbevelingen van PwC ter harte zal nemen. Hij is daarover met de sector in gesprek.

Lees ook: NVWA-tarieven voor im- en export zijn te hoog

Verschillende tariefstelsels

PwC heeft in een rapport geprobeerd een vergelijking te maken tussen de doorberekende kosten in Nederland en de omringende landen. Dat was moeilijk, omdat alle landen een verschillend tariefstelsel en een verschillende manier van doorberekenen hebben. De Europese Unie laat de landen daarin vrij, binnen bepaalde kaders.

Eén reactie

  • In het rapport van PwC wordt de tarieven voor levende export en van vlees export van verschillende landen vergeleken. Daarin blijkt dat Nederland hoger ligt met de tarieven. Maar door deze twee categorien bij elkaar te nemen wordt niet inzichtelijk dat de levende export van dieren nog 3,5x hoger ligt dan het gemiddelde van vlees en levende export.

Of registreer je om te kunnen reageren.