Home

Nieuws 31 reacties

Tweede Kamer gepikeerd over optreden Van Dam

Kamerleden van VVD, CDA, D66, ChristenUnie en SGP zijn gepikeerd over het optreden van staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) over de staatssteunkwestie. Dat blijkt uit de negen pagina's vragen die de partijen hebben gesteld over de staatssteunkwestie.

Veel van deze partijen zaten aan de onderhandelingstafel met Van Dam over de invoering van het fosfaatrechtenstelsel op het moment dat Van Dam al informatie had over de ongeoorloofde staatsteun, maar deze informatie niet openbaar heeft gemaakt.

Kamerleden willen tot in detail opheldering van Van Dam

Kamerleden willen tot in detail weten wanneer Van Dam in Brussel heeft overlegd over het fosfaatrechtenstelsel en wanneer hij welke informatie heeft gekregen. CDA-Kamerlid Jaco Geurts vraagt op basis van de inlichtingenplicht van ministers en staatssecretarissen, artikel 68 van de Grondwet, alle memo's, verslagen en e-mails van gesprekken die door de regering en ambtenaren gehouden zijn met de Europese Commissie over fosfaatrechten.

Kamer wil weten waarom Van Dam bezwaren Brussel niet eerder meldde

De Kamerleden willen weten waarom Van Dam de Kamer niet eerder heeft gemeld dat de Europese Commissie vindt dat het wetsvoorstel voor de invoering van fosfaatrechten in strijd is met de voorwaarden van geoorloofde staatssteun. Eurocommissaris Vestager heeft deze week gemeld dat hij Nederland op 7 juli hiervan op de hoogte heeft gebracht, maar Van Dam heeft dit pas op 6 oktober aan de Kamer gemeld. In de tussentijd heeft hij het wetsvoorstel fosfaatrechten naar de Kamer gestuurd ter behandeling, zonder te melden dat er mogelijk problemen waren met het staatssteunaspect hiervan.

Laatste reacties

 • jeannettedekker1

  Ook wij melkveehouders willen weten wat dat inhoud staatssteun,daar kun je van alles bij bedenken wij moeten maar gissen. Ik denk meer aan concurrentie vervalsing tenopzichte van vooral Europese bedrijven zonder rechten en dan vooral met dezelfde hoeveelheid grond. En ook dat er 3 mnd overleg is geweest en dat dus na rijp beraad Brussel die beslissing heeft genomen. Wat is er dan nu verandert dat er nu geen sprake is van staatssteun. Dat is toch wel het minste wat we moeten weten.

 • jeannettedekker1

  En de kamer weet ook meer ,anders stemmen ze niet in met deze wet,als ze namelijk niet kunnen inschatten of Brussel dit wel goedkeurt hadden ze toch veel andere vragen gesteld. Ik heb gewoon het idee dat we gepiepeld worden,dat is toch niet zo vreemd.

 • Peerke1

  Zou het een goede boer zijn, als hij eventueel een boer geweest zou zijn. Of zou hij al falliet zijn geworden.

 • wiljo

  Bedoeld de EU niet gewoon dat, de fosfaatrechten, concurrentie vervalsing is.
  Dat Nederlandse boeren benadeeld worden t.o.v. diegene uit de rest van Europa.

 • koster

  het wordt gezien als staatssteun omdat er ook rechten worden uitgedeeld over het fosfaat dat over het plafond is. En deze rechten zijn geld waard. Dus je krijgt rechten/geld over iets wat er niet had mogen zijn.
  Die redenering snap ik wel en aangezien er slimme mensen zitten in den haag wiens werk is om met regelgeving te werken is het nogal suf dat dit niet zelf bedacht is.

 • parnas

  Kan het mis hebben maar volgens mij worden fosfaatrechten uitgedeeld tot het plafond. Anders heeft het geen zin.

 • Fryslanboppe

  Ze hebben het er druk mee in Den Haag, maar er is wezenlijk nog niks veranderd. Ook niet naar de stemming. Het komt hier op neer: houd er maar rekening mee dat de derogatie komt te vervallen. Reken uit hoeveel dieren je dan mag houden denk dat dat de te lopen koers wordt. Een voordeel heeeeeel veel regels minder. En dan komt er ook wel een leefbare melkveehouderij. Op deze manier aan modderen is ook niks.

 • jeannettedekker1

  Mee eens

 • Bennie Stevelink

  @Fryslanboppe, "reken uit hoeveel dieren je dan mag houden". Jij gaat er dus vanuit dat er een alternatieve begrenzing komt als de fosfaatrechten niet doorgaan? Waar is volgens jou die begrenzing op gebasseerd?

 • PIETER123

  Zijn dit de partijen die Wiebren van Stralen(LTO) noemt bij zijn 7 vragen naar aanleiding van het fosfaat debat in Veeteelt.Want dit was blijkbaar schoolplein niveau volgens hem.

 • sanderheerink90

  Bennie. Aantal ha* gebruiksnorm?

 • a van Gerwen

  @bennie, ik meen dat jij voorspelde dat er dan koerechten zouden komen

 • koeien10

  weg met van dam.hij heeft al genoeg beschadigd.

 • leo,s vriend

  koeien 10, ja, dat is de eerste reactie, maar dan..... nieuwe stas,moet zich inwerken etc, Allemaal vertraging die we niet kunnen gebruiken.

 • Bennie Stevelink

  @Sander Heerink, ze kunnen de boeren die nu meer koeien hebben dan de gebruiksnorm en de mest laten verwerken niet dwingen deze koeien weg te doen. Als daar bovenop andere boeren alle grond vol zetten met koeien ontstaat er een enorme uitbreiding van de veestapel.
  Tegelijk hoor ik steeds beweren dat bij verlies van derogatie er 500.000 koeien weg moeten. Welke limiet dwingt de boeren tot deze inkrimping?

 • Bennie Stevelink

  @Leo's vriend, jij bent geloof ik bestuurlijk betrokken bij LTO. Kun jij mij antwoord geven op de vraag wat er gebeurd als wij de derogatie kwijt raken? Welke politieke reacties kunnen wij dan verwachten? Zal de politiek de zaak op zijn beloop laten of bepaalde maatregelen treffen?

 • Matt

  Kan er ook meteen ondezoek gedaan worden naar de landsadvocaat,met zijn datum van 1 dag ? Waarover van dam de kamer geen nadere informatie wilde geven!

 • leo,s vriend

  Bennie, daar kan nog niemand antwoord op geven, maar als je de politieke verhoudingen ziet, maak je borst maar nat.
  terug naar 170 kg N /ha,dus half miljoen koeien weg,ammoniakplafond moet gehaald worden, nitraatrichtlijn,opp. grasland,en vast nog een hele rits.
  De politiek wil minder koppen. En stel je niet te veel voor van mestverwerking, Dld wil onze mest nu eigenlijk al niet hebben, kwestie van tijd tot die deur ook dicht gaat.Los nog van het feit dat de kosten voor mestverwerking gewoon te hoog zijn voor rvd.
  We hebben de schijn tegen vanuit Europa,bijna alle landen zien heel graag een kleinere Nld veestapel.
  Althans, dat is mijn gedachte hierover.

 • Maas1

  Bij geen derogatie laat de markt zijn werk maar doen bij mestplaatsing en mestverwerking.De kans is zeer wel aanwezig dat varkens mest verdrongen wordt door rundvee mest m.b.t. mestplaatsings ruimte.

 • alco1

  @Bennie. Je kunt je heil ook nog gaan zoeken bij de PvdD, Groen links en Dion Gauss. De tegen stemmers om van rechten af te zien als er geen derogatie komt.

 • klaas8

  Ik wordt een beetje moe van die slappe knieen van onze LTO bestuurders. Ze doen hun uiterste best om de standpunten van de tegenstanders te begrijpen en zelfs aan ons uit te leggen. Ga je best doen om bij de politici onze standpunten uit te leggen en overtuig ze. Wees niet altijd zoete lieve gerritje. Sla met de vuist op tafel. Doe iets, maar kom niet aan met flauwekul van de PvdD aan ons uit te leggen.

 • alco1

  Dit heb je goed onder woorden gebracht klaas.
  Dat gezever van maatschappelijk draagvlak.
  Zelf de waarheid durven te vertellen en transparant wezen, om zo het maatschappelijk draagvlak eerlijk te laten zijn.

 • alco1

  En moet je dat voor gekauwde interview van Wiebren van Stralen eens lezen in "veeteelt".
  Gewoon als het vijfde wiel fungeren.

 • leo,s vriend

  Alco, dat zal allemaal best, maar dat maatschappelijk draagvlak,hoe beroerd ook, daar hebben we mee te maken,als wij als melkveehouderij niet sturen wordt het over onze rug beslist, en dat gaat veel meer pijn doen.
  We kunnen nog zo hard schelden op het fosfaatplafond, maar dat is en gegeven.
  Net als het afschaffen van het melkquotum, dat is in Brussel beslist, en hoe hard we ook schreeuwen, beslist was beslist, dan kunnen we beter meerijden op dat schip, en meesturen.

 • klaas8

  LTO is net een politieke partij, oeverloos lullen en niks klaarmaken. En het probleem is, je wint het nooit van ze. Zijn getraind om altijd een weerwoord te hebben.

 • alco1

  Ook jij maakt daar de fout Leo.
  Het maatschappelijke draagvlak van de melkveehouderij is zelfs zonder onze in gebreke blijvende belangenbehartiger LTO, opperbest.
  De burger die anti is heeft een verhaal gehoord dat we tot aan onze oren in de mest zitten.
  We weten allemaal dat er een bureaucratisch overschot is.
  In werkelijkheid is er een tekort aan mest.
  Dit feit moet uitgedragen worden.
  Klaas. Het LTO bedrijft 'condomologie'.

 • leo,s vriend

  Nee Alco, nu maak jij een fout, die burger weet nergens iets van, maar de politiek, daar hebben we geen draagvlak,niet in den Haag en vooral niet in Brussel.
  Het gaat om de feiten die in den Haag en Brussel liggen, en die zijn dat nog niet overal in NL de nitraatrichtlijn gehaald word, nu kunnen we discussiëren over of dit al dan niet goed gemeten word, maar daar slaat Brussel ons nu over de vingers. We leven niet op een eiland.

 • alco1

  Leo de politiek loopt achter de burger aan voor de stemmen.
  Dus die burger moet goed geïnformeerd worden.

 • WGeverink

  Je zou dus kunnen zeggen dat het draagvlak er bij de politiek op zich wel is maar dat de prioriteiten anders liggen.

 • Maxxum

  We moeten niet achterom kijken maar vooruit. LTO heeft het verziekt, allemaal lidmaatschap op zeggen, zijn ze niet zo groot meer en hebben minder in te brengen. Scheeld nog een vracht geld ook. NMV heeft as dinsdag avond 13-12 een bijeenkomst in de Meern om 19.30 uur. Zij zullen het ook niet op kunnen lossen maar hebben wel altijd realistisch tegen de problemen die op ons pad zouden komen aan gekeken.

 • leo,s vriend

  Maxxum, zonder organisatie( of dat nu lto,nmv of iets anders is) bepaald den Haag wat er gaat gebeuren, en reken er op dat dat nog veel meer pijn gaat doen.

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.