Home

Nieuws 2 reacties

Steeds meer leegstand in landelijk gebied

In de komende 15 jaar zal de agrarische leegstand meer dan verdubbelen. Dat concludeert Wageningen Environmental Research.

Staat nu nog 11 miljoen vierkante meter aan agrarische bedrijfsgebouwen leeg zonder toekomstbestendige economische functie, in de periode tot 2030 zal nog eens 16 miljoen vierkante meter leeg komen. Dat meldt Wageningen Environmental Research in een rapport over agrarische leegstand. Het rapport is gemaakt in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Steeds minder agrarische bedrijven

De voorspelde leegstand hangt samen met de verwachte uitstroom uit de agrarische sectoren met 16.000 tot 24.000 bedrijven in de komende 15 jaar. Nu zijn er nog ongeveer 60.000 agrarische bedrijven (exclusief glastuinbouw). Een klein deel van de vrijkomende agrarische gebouwen (3 tot 8%) behoort tot het cultureel erfgoed.

Nieuwe bestemming vinden lastig

Dat de leegstand in de komende periode groter van omvang is dan in de afgelopen 15 jaar, komt doordat gebouwen in de loop der jaren groter zijn geworden. Het is voor grote agrarische gebouwen moeilijk een nieuwe (economische) bestemming te vinden.

Er ligt voor bestuurders, beleidsmakers, gebruikers en ondernemers een taak om te zorgen dat de vitaliteit en de ruimtelijke kwaliteit van het landelijk gebied door de leegstand niet wordt aangetast, aldus het rapport. Er moeten nieuwe opties worden gevonden.

Laatste reacties

 • kwekkerd

  Wat een geweldig nieuws!!!

  Ben al 1.5 jaar woningzoekend......geen mens hoor je over WONINGNOOD?!
  Begrijp helemaal niets van dit walhalla wat voor mij een walhella is geworden!
  Ik heb projecten uitgeschreven om de leegstand op te vullen....maar wie luisterd,helpt,steunt of concretiseerd iets???
  NIEMAND!!!

  Beste boer of ex boer of rentenierende boer in drenthe.....BERICHT MIJ!
  Maak jouw,mezelf en nog vele mensen super gelukkig met mijn waanzinnige oplossingen.
  Werkeloosheid komt niet meer voor.
  Woningnood opgelost.
  Biologisch PESTICIDELOOS eten.
  Minder ammoniakuitstoot.
  LIEF VOOR MOEDER AARDE,
  DAT IS EEN MEERWAARDE!

  HOOP VAN JULLIE TE HOREN,

  Groeten Wilma


 • agro1

  is gebouwd, kan ook weer afgebroken worden. who cares????

Of registreer je om te kunnen reageren.