Home

Nieuws 1 reactie

Stalkeuring weer beperkt mogelijk in 2017

Vanaf begin 2017 wordt stalkeuring mogelijk voor individueel gemerkte dieren. Dat laat de NVWA weten.

De exacte datum is nog niet bekend. De NVWA voert nog overleg met brancheorganisatie Vee&Logistiek over welke diersoorten in aanmerking komen voor stalkeuring. Zodra dit overleg is afgerond, is ook een startdatum bekend.

De stalkeuring voor exportvee wordt gefaseerd ingevoerd. Volgens Vee&Logistiek ligt het voor de hand dat fokvaarzen of slachtrunderen in aanmerking komen. Rundvee is via het I&R-blik te registreren. Een voorwaarde voor de NVWA. Door met een reader of scanner vast te stellen welke dieren zijn gekeurd, kan de NVWA achteraf controleren of de juiste dieren zijn vervoerd.

Nog geen stalkeuring voor varkens

Voor varkens is stalkeuring nog niet aan de orde. Deel twee van de proef met stalkeuring voor exportvarkens ligt stil, verklaart Vee&Logistiek. Knelpunt met varkens is dat die niet individueel identificeerbaar zijn. Het ministerie van Economische Zaken, de varkenssector en Vee&Logistiek zijn in overleg. Het is nu onduidelijk of en wanneer stalkeuring voor varkens weer wordt toegestaan.

Stalkeuring maakt het mogelijk dat dieren maximaal 24 uur voor transport al zijn gekeurd, en niet meer tijdens het laden. Dat zorgt voor meer flexibiliteit voor dierenartsen van de NVWA, veehouders en transporteurs.

Eén reactie

  • Tinus1

    Wat een flauwekul, met elektronisch merk (hebben alle fokgelten ook al.....) varkens inscannen en klaar! Waarom wel bij runderen en niet bij varkens???!!!! KDV doet het ook al ism Westfort. Kosten kunnen zeeeer best uit als je het vergelijkt met klepkeuring.

Of registreer je om te kunnen reageren.