Home

Nieuws 4 reacties

Ruzie tussen ZLTO en Brabants provinciebestuur

De ruzie over het voorgenomen stikstofbeleid van de provincie Noord-Brabant en ZLTO is zo hoog opgelopen, dat de samenwerking is vastgelopen.

Huijbers stuurde ZLTO-leden een brief om zich te verantwoorden na beschuldigingen van de verantwoordelijk gedeputeerde in de media.

De ruzie is ontstaan nadat Gedeputeerde Staten (GS) van Brabant het voornemen om het stikstofbeleid drastisch aan te scherpen, bekendmaakte. Dat was medio november. ZLTO reageerde daar woedend op. Volgens voorzitter Hans Huijbers brak verantwoordelijk SP-gedeputeerde Johan van den Hout (Natuur, Water en Milieu) eenzijdig het convenant Stikstof en Natura 2000 open zonder vooraankondiging. Van den Hout zei daarop dat hij wel degelijk in een eerder overleg genoemd heeft dit voornemen te hebben. Hij maakte op verzoek van lokale media de notulen van dat overleg openbaar. Daarop verscheen een artikel in het Eindhovens Dagblad, waarin stond dat Huijbers zijn verantwoordelijkheid als boerenvoorman niet zou hebben genomen en zou liegen.

Steunbetuigingen voor Huijbers

Van den Hout betichtte Huijbers in de Brabantse Staten en in de media hier ook al van. Hij nam de afgelopen weken in enkele tweets Huijbers en ZLTO op de korrel. Huijbers stuurde daarop alle ZLTO-leden een brief, waarin hij zijn rol in het conflict met de Brabantse gedeputeerde verantwoordt.

Volgens een woordvoerder van ZLTO heeft Huijbers steunbetuigingen ontvangen van 'enkele honderden' leden. De positie van Huijbers binnen de ZLTO zou niet ter discussie staan.

Hoe het conflict met het provinciebestuur en Van den Hout in het bijzonder moet worden opgelost, weet ZLTO nog niet. Helder is dat de samenwerking tussen GS en ZLTO in het stikstofdossier is vastgelopen.

Doelstellingen Natura 2000

GS willen dat verouderde stallen niet in 2028, maar al in 2020 voldoen aan de Verordening Stikstof. Boeren moeten dus investeren in aanpassingen die de uitstoot beperken of de stallen leeghalen.

Om de doelstellingen voor Natura2000 te halen, hebben de provincies Brabant en Limburg in 2010 een convenant gesloten met de Brabantse Milieufederatie (BMF), ZLTO, LLTB, Stuurgroep Dynamisch Platteland, Brabants Landschap, Limburgs Landschap, Staatsbosbeheer en Vereniging Natuurmonumenten.

Laatste reacties

 • fietskip

  Heb al eerder gezegd dat je met dit provinciebestuur niet moet praten!

 • info36

  Die van den Hout is een radicaal zonder enige vorm van gezond verstand. Zowel in de provincies als landelijk als in de EU hebben zulke figuren het steeds meer voor het zeggen. Hier moeten we ons zeer ernstig zorgen over maken.

 • haj146

  Een Sp-er als gedeputeerde. Das gevaarlijk, links onbetrouwbaar tuig is het dat denkt dat geld gewoon gedrukt kan worden als het op is. En als jij meer hebt dan mij dan pak ik dat af. Succes zlto!

 • piethermus1

  Dat van der Hout een voornemen heeft iets te doen, wil niet zeggen dat hij dat dus gaat doen of zou gaan doen. Nu blijkt dat dus wel zo te zijn. Eenzijdig een afspraak breken op deze wijze en een afgesproken maatregel breken en zo veel jaren naar voren gehaald. Dat is een vorm van onbehoorlijk bestuur. Kwaadaardig bovendien. Dat is vooraf bedacht. Als plan en als spel. Zo'n voornemen zo aankondigen daar ga je vanuit het geloofwaardige bestuur niet vanuit. Dat is buiten elk redelijke wijze van handelen en denken. Ik kan begrijpen dat Huijbers zich meer dan overvallen voelt. Maar de aankondiging was dusdanig ridicuul, dat het dus als uitgevoerd een ander doel dient.

  Nu gaat van der Hout opzichtig met de notulen opzichtig te gaan wapperen. Hij was dit toch al van plan. Hij wilde vanuit machtsoverwegingen afrekenen met ''de boeren'. En met de ZLTO. Of wellicht hoort het wapperen met de notulen tot zijn machtsspel, waarvoor hij de dagbladen ED en BD gewoon gebruikt cq. misbruikt. Ook dat hoort bij het plan en het spel.

  Ik kan snappen dat Huijbers zulke voorgekookte kwaadaardige onzin niet geloofd heeft en dus vergat. Het was gewoon van te voren boze opzet van van der Hout. Hij wilde ZLTO pootje lichten. En ED en BD laten zich voor dat karretje spannen. Zij zijn dus speler geworden. ED en BD maken zich zo tot werktuig van bestuur. Zijn partij geworden.

  Het gaat er geeneens om of het verteld is of niet. En dat het dus genotuleerd is, hoort bij het spel wat voorgekookt is.

Of registreer je om te kunnen reageren.