Home

Nieuws

Ruilverkavelingsproject Gelderland

De Stichting Effectief Verkavelen in Gelderland (STEVIG) gaat met subsidie volgend jaar de verkaveling in de Gelderse gemeente Buren aanpakken.

De kavelruil moet zorgen voor een betere landbouwstructuur en minder trekkers en ander landbouwverkeer op de weg. Dat laatste komt de verkeersveiligheid en het milieu ten goede, aldus projectleider Stan Gloudemans.

Doel is 150 hectare van eigenaar te doen wisselen. Het project zet in op het gebied ten westen van het Amsterdam Rijnkanaal, omdat ten oosten vooral fruit wordt geteeld.

Landbouwgebied van 3.500 hectare

De projectbegroting bedraagt €210.000 inclusief onder andere de kosten van begeleiding, het kadaster en taxateurs. Hiervan komt €150.000 van de provincie Gelderland en de EU. De overige €60.000 wordt opgehoest door deelnemers, die dus €400 per hectare betalen.

Het landbouwgebied is volgens Gloudemans circa 3.500 hectare groot. Deelname is niet beperkt tot boeren. Meer dan een kwart van het grondgebied wordt verpacht. Deelname moet deels door directe gesprekken aan de keukentafel en deels door groepsbijeenkomsten tot stand worden gebracht.

Momenteel wordt bij overheden, het Waterschap en natuurorganisaties verkend wat wensen zijn. Maandag 19 december, om 20:00 uur, wordt het project ’s avonds in het Dorpshuis Zoelen toegelicht.

Of registreer je om te kunnen reageren.