Home

Nieuws

Rekenkamer: Meer geld nodig voor waterbeheer

De overheid trekt te weinig geld uit voor het onderhoud en de renovatie van dammen, dijken, stuwen en stormvloedkeringen. Dit blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer.

Voor het zogenoemde hoofdwatersysteem, dat de hoeveelheid en kwaliteit van het water in goede banen leidt, is tot en met 2020 €132 miljoen extra nodig, stelt de Rekenkamer, maar hiervan is een kwart niet gedekt.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu had al vastgesteld dat er extra geld nodig was; dat is ook (deels) beschikbaar. Maar dat bedrag is volgens de onderzoekers niet voldoende. Er staat nog altijd een bedrag van €32 miljoen open.

Voldoende budget voor ernstige risico's

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) laat in een reactie weten dat zij voldoende budget beschikbaar heeft in geval van ernstige risico’s. Verder heeft de minister maatregelen getroffen voor de periode tot 2030 en is een deel van het financieringstekort opgevangen in de ontwerpbegroting 2017.

CDA'er Jaco Geurts is geschrokken van het rapport van de Algemene Rekenkamer. De christen-democraten willen een debat met minister Schultz. "Dit is zeer zorgelijk, zeker voor de veiligheid van Nederland dat voor een groot deel onder de waterspiegel ligt", aldus Geurts.

Of registreer je om te kunnen reageren.