Home

Nieuws 15 reacties

Rabobank: ‘Nexit’ desastreus voor landbouw

De EU is van levensbelang voor de Nederlandse land- en tuinbouw. Bij een Nederlands vertrek uit de EU, een ‘Nexit’, verliest de sector twee onmisbare pijlers onder zijn bestaan: de enorme interne markt van 500 miljoen consumenten en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Dat schrijft analist Harry Smit van Rabobank in een analyse.

Hoe belangrijk ‘Europa’ is voor de Nederlandse land- en tuinbouw blijkt wel uit de potentiële gevolgen van een mogelijke Brexit voor de sector. Smits schrijft dat met name de aardappelsector wordt geraakt. Ongeveer 19% van de Nederlandse aardappelen gaat in verwerkte vorm de Noordzee over. Voor bloemen en planten, groente en fruit en varkensvlees ligt dat percentage op 10%.

Als Nederland uit de EU vertrekt, raakt dat in potentie een nog veel groter deel van de export. Circa een derde van het varkensvlees en aardappelproducten gaat naar de overige 27 lidstaten van de EU. Wat betreft zuivel en groente en fruit staat de helft van de export op het spel. In het geval van bloemen en planten gaat het om 75%.

'Met name tuinbouwproducten gehinderd'

Smits denkt dat de introductie van grensformaliteiten, waaronder veterinaire en fytosanitaire controles, de grootste impact zal hebben. In de praktijk worden daardoor met name tuinbouwproducten gehinderd. De interne markt garandeert volgens hem het beste een gelijk speelveld voor Nederlandse ondernemers ten opzichte van buitenlandse concurrenten.

'Nederland uitzonderlijk exportgericht'

Smits schrijft dat de Nederlandse land- en tuinbouw sterk afwijkt van het wereldgemiddelde. Nederland heeft een veredelingslandbouw in plaats van een vermeerderingslandbouw. Nederland werd deze kant op gestuurd door een gebrek aan grond en een relatieve overdaad aan arbeidskrachten en kapitaal, schrijft Smits. Nederland is uitzonderlijk exportgericht.

Succesfactoren zijn onder meer de handelsgeest, de Rotterdamse haven en de nabijheid van grote afzetmarkten, zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, en het samenspel van onderzoek, voorlichting en onderwijs. Het gevolg is een agrocomplex dat goed is voor 10% van de nationale toegevoegde waarde en werkgelegenheid.

Laatste reacties

 • kiepel

  Zo, die kan wilders in zijn reet stoppen.
  Blijf tegengas geven. Het gevaar van populistische politici nooit onderschatten.

 • farmerbn

  Waarschijnlijk is een 'nexit' desastreus voor Rabo. Rabo draait de zaken altijd graag om.

 • pinkeltje

  Gezever van de bovenste plank. Niemand kan overzien wat de gevolgen op langere termijn werkelijk zijn omdat niemand weet wat de voorwaarden rond een Nexit zouden zijn. Dat gaan ze de komende jaren in Engeland proberen uit te vinden om tot de conclusie te komen toch alles maar zoveel mogelijk te laten zoals het was met de handelsakkoorden voorop. De aandelen zouden ook kelderen als Trump de verkiezingen zou winnen? Verder hoeven we er ook geen aandacht aan te besteden want een Nexit is vooralsnog in de verste verte niet aan de orde.

 • jan4072

  @ Pinkeltje. Helemaal met je eens. Kijk om je heen en de landen die niet bij de EU horen boeren beter dan de landen die er wel bij horen. En dan die verhalen dat Noorwegen wel 400 miljoen betaald aan de EU om de grenzen open te houden. Hoeveel Miljarden ons land bijdraagt wordt dan maar even niet genoemd. Ik zeg niet dat we beter afzijn buiten de EU maar zo dramatisch als hierboven genoemd wordt het zeker niet.

 • Henk Tennekes

  Ik denk dat het Verenigd Koninkrijk van een koude kermis thuis zal komen. De onderhandelingen met Brussel over een handelsakkoord zullen waarschijnlijk bikkelhard zijn, en wie gaat nog investeren in een land zonder open grenzen met het Europese continent ? De City, de motor van de Britse economie, zal haar leidende positie verliezen, de werkloosheid zal stijgen, en het geld wordt minder waard. Als wij meegaan in dat onzinnige populisme van Geert Wilders wacht ons eenzelfde lot.

 • farmerbn

  Op dit moment heb ik geen enkel product uit Engeland. Als de pond daalt in waarde zoals Henk Tennekes denkt, dan kan dat in de toekomst veranderen. Hoe lager de je koers hoe makkelijker je nl exporteert. Komt dus helemaal goed met die Britten.

 • mtseshuis

  Verenigd Koninkrijk gaat zich prima redden, net als de andere landen buiten de EU, zal haar plek wel weer een beetje moeten vinden, maar die graaiers uit Brussel zijn ze in ieder geval kwijt. Handel blijft er wel en als ze een beetje economisch aantrekkelijk blijven, komen er vanzelf weer bedrijven die zich er vestigen...

 • alco1

  De handel trekt zich niets aan van EU grenzen.
  Deze gaat gewoon door, al zal de EU enorm z'n best doen om de Brexit te laten ontploffen. De EU is immers hun troetelkindje en topsalaris.

 • haj146

  Idd Pinkeltje en Alco. Rabo maakt weer een fabeltje wat beter is voor hun eigen.

 • agratax(1)

  Stel Nederland verlaat de EU, dan zou op dat moment de export wegvallen. Dat gelooft toch niemand. Waar willen de importerende landen zo snel hun behoeftes dekken? Dat het op termijn moeilijker zal worden kan ik me indenken. Laten we niet vergeten dat van onze voedsel export een groot deel import is, die onze boeren nooit geproduceerd hebben. Als landbouw doen we als of wij die producten geproduceerd hebben en strijken hier de roem voor op maar ook de prijsdruk van deze goedkope import krijgen we voor de kiezen.

 • alco1

  Wat bedoel je daarmee agratax
  Ook de prijsdruk van deze goedkope import krijgen we voor de kiezen.

 • Henk Tennekes

  UIt de Guardian: Surveys point to the economy shrinking. The pound has tumbled against the euro. Uit de Economist: Brexit means…higher prices. Uit de Financial Times: some institutions will not wait for the outcome of political negotiations before they decide to relocate at least a portion of operations to Frankfurt, Dublin, Paris, Amsterdam or Luxembourg.

 • Noordam2

  ha, ha, ha, die Rabo. De Britse beurs staat hoger dan ooit. De landen binnen Europa die niet meedoen met het sponsoren van zuid Europa hebben een veel betere economie

 • Noordam2

  vergeten we nog de boycot van Rusland, hoeveel handel heeft Nederland daar al mee verloren? met dank aan van Baalen en zijn vrienden

 • Martin Oldenhof

  Zoveel onzekerheid omtrent regels en wetgeving wat op zich laat wachten is ook desatreus voor de agrarische sector.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.