Home

Nieuws

Opnieuw boekhoudkundig schandaal Nidera

Nidera heeft een groot ‘gat’ gevonden in de boeken van zijn Braziliaanse divisie. Het is alweer de tweede grote financiële tegenvaller in een jaar tijd voor het Rotterdamse graanhandelshuis.

Volgens The Financial Times gaat het om $150 miljoen, maar Nidera zelf wil alleen kwijt dat banken op de hoogte zijn gesteld en eigenaar COFCO voor het gat instaat.COFCO, een Chinees staatsbedrijf, moet bijspringen omdat Nidera anders bankconvenanten schendt. Dat dreigde eind 2015 al te gebeuren. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat de boekhoudkundige tegenvaller de plannen van COFCO om Nidera samen te voegen met zijn Chinese handelsdochter COFCO International. De samenvoeging moet een bedrijf creëren dat wereldwijd de strijd kan aangaan met grootheden als Cargill, ADM en Bunge.

'Losgeslagen handelaar'

Het boekhoudschandaal is alweer de tweede tegenvaller voor COFCO sinds de overname. Eerder dit jaar maakte Nidera bekend dat een ‘losgeslagen handelaar’ het bedrijf omgerekend €180 miljoen had gekost. De handelaar stelde de voorraad biobrandstoffen te groot voor en liet volgens Nidera een forse schuld achter. In de divisie die zaden maakt, moest Nidera ook een boekhoudkundig verlies pakken van enkele tientallen miljoenen.

COFCO leende zijn dochter $40 miljoen. Sinds de affaire naar buitenkwam is topman Ton van der Laan vervangen door Dier Overheu, een oud manager van het Duitse graanhandelshuis Alfred Toepfer. De jaarcijfers waren in 2015 ook niet best. Voor het eerst in vijf jaar werd een verlies geboekt, en wel van $65,9 miljoen (€63 miljoen). De omzet kwam uit op omgerekend €17,6 miljard.

Aankoop overige aandelen

COFCO kocht in februari 2014 een meerderheidsbelang van 51% in Nidera. COFCO kocht de overige aandelen in augustus van dit jaar. De aandelen waren in handen van drie joodse Nederlandse families die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Argentinië vluchtten en nadien deels terugkeerden. Nog altijd is Nidera met name in Argentinië bijzonder sterk.

Of registreer je om te kunnen reageren.