Het doek is definitief gevallen voor de nertsenhouderij. De Hoge Raad kan zich vinden in de wetgeving die de sector verbiedt. - Foto: Michel Zoeter AlgemeenNieuws

Nertsenhouderij definitief verboden vanaf 2024

De overheid mag de pelsdierhouderij stoppen.

Ook een overgangsperiode tot 2024, waarin investeringen kunnen worden terugverdiend, is rechtsgeldig. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.

Advies advocaat-generaal

De nertsenhouders zijn door de Hoge Raad in het ongelijk gesteld. Hun sector mag wel per wet verboden worden. Nederlands hoogste rechtscollege is van mening dat het Hof Den Haag het in 2015 bij het rechte eind had, het verbod is rechtsgeldig.

Hiermee wijkt de Hoge Raad af van het advies van de advocaat-generaal. Deze had in een advies aan de Hoge Raad geschreven dat er weliswaar voldoende rekening is gehouden met de gevolgen van het verbod op het ‘industrieel’ houden van pelsdieren in het algemeen, maar dat er onvoldoende rekening is gehouden met de gevolgen die het verbod voor de individuele nertsenhouders heeft. Volgens de advocaat-generaal moest de zaak over.

Definitief oordeel

De Hoge Raad wijkt echter af van dat advies en vindt het hof Den Haag voldoende heeft gemotiveerd dat de nertsenhouders gedurende de overgangsperiode – tussen 2014 en 2024 – hun investeringen kunnen terugverdienen. Met deze uitspraak is het oordeel van het gerechtshof definitief geworden.

Compensatie

Hiermee komt een eind aan een turbulente juridische strijd rondom het voortbestaan van de pelsdierhouderij. Nadat de wet in 2013 was aangenomen begon onder andere de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders een rechtszaak. De belangrijkste reden was dat pelsdierhouders hun bedrijfsvoering ontnomen werd en daar bovendien geen compensatie tegenover stond. Van de bedrijven werd verwacht de investering zelf terug te verdienen tot 2024. In eerste instantie kreeg men gelijk van de rechter. De wet werd opschort, omdat de pelsdierhouders ‘ernstig financieel benadeeld’ werden. Het Hof oordeelde echter anders en de Hoge Raad gaat nu mee in dat oordeel. De pelsdierhouderij eindigt per 2024.

Beheer
WP Admin