Home

Nieuws 13 reacties

Nertsenhouderij definitief verboden vanaf 2024

De overheid mag de pelsdierhouderij stoppen.

Ook een overgangsperiode tot 2024, waarin investeringen kunnen worden terugverdiend, is rechtsgeldig. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.

Advies advocaat-generaal

De nertsenhouders zijn door de Hoge Raad in het ongelijk gesteld. Hun sector mag wel per wet verboden worden. Nederlands hoogste rechtscollege is van mening dat het Hof Den Haag het in 2015 bij het rechte eind had, het verbod is rechtsgeldig.

Hiermee wijkt de Hoge Raad af van het advies van de advocaat-generaal. Deze had in een advies aan de Hoge Raad geschreven dat er weliswaar voldoende rekening is gehouden met de gevolgen van het verbod op het 'industrieel' houden van pelsdieren in het algemeen, maar dat er onvoldoende rekening is gehouden met de gevolgen die het verbod voor de individuele nertsenhouders heeft. Volgens de advocaat-generaal moest de zaak over.

Definitief oordeel

De Hoge Raad wijkt echter af van dat advies en vindt het hof Den Haag voldoende heeft gemotiveerd dat de nertsenhouders gedurende de overgangsperiode - tussen 2014 en 2024 - hun investeringen kunnen terugverdienen. Met deze uitspraak is het oordeel van het gerechtshof definitief geworden.

Compensatie

Hiermee komt een eind aan een turbulente juridische strijd rondom het voortbestaan van de pelsdierhouderij. Nadat de wet in 2013 was aangenomen begon onder andere de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders een rechtszaak. De belangrijkste reden was dat pelsdierhouders hun bedrijfsvoering ontnomen werd en daar bovendien geen compensatie tegenover stond. Van de bedrijven werd verwacht de investering zelf terug te verdienen tot 2024. In eerste instantie kreeg men gelijk van de rechter. De wet werd opschort, omdat de pelsdierhouders ‘ernstig financieel benadeeld’ werden. Het Hof oordeelde echter anders en de Hoge Raad gaat nu mee in dat oordeel. De pelsdierhouderij eindigt per 2024.

Laatste reacties

 • wenjroubos

  nie best ! Het is toch erg dat niet belanghebbenden zomaar bedrijven kunnen sluiten!
  wat zou volgende sector zijn die vogelvrij word verklaard ?

 • .gast

  Lang leve Europa!

 • Marco22

  Heel stoer van Nederland dat ze deze sector de nek omdraaien maar wel bont blijven importeren. Hoe huichelachtig wil je het hebben.

 • Snel

  hoe linkser `t roer hoe slechter voor de boer

 • missis

  waarschijnlijk zijn de nertsen in Nederland nog het beste af, maar dierwelzijn zal vandaag wel niet belangrijk zijn....................................................

 • John*

  na 2022 worden de visjes en kip een stuk duurder.. dan zien we pas hoeveel restproduct de nertsen omzetten in waardevol bont en dan nog te bedenken dat op dei nertsenmest prima gewassen groeien die elke vegetarier weer op zijn bord legt en wegsnackt. een mooie waardevolle sector die nu nek omgedraaid wordt zonder er eigenlijk een goede reden voor te hebben. Ik wens alle Nederland nertsenhouden veel succes met het verhuizen van de farm naar landen die wel nadenken.

 • haj146

  Droevige zaak. Welke sector is de volgende. Schandalig dat linkse hobby clubs dit zo kunnen verbieden. Ook het gerechtshof is ene linkse bende zie je maar weer

 • info36

  Een gevolg van steeds verder toenemend radicalisme. Dit is echt zorgwekkend.
  Heeft geen enkel nut voor dierenwelzijn of wat dan ook.

 • WGeverink

  Die sector wordt toch lekker warm gesaneerd heb ik begrepen? Dan stop je met een dikke portomonee of ga je over de grens vrolijk verder.

 • info36

  Moeten ze met jou ook doen Geverink.

 • samuelnieuwenhuis

  WGeverink, voordat u reageerd aub goed lezen! Er staat juist in het artikel dat er GEEN compensatie wordt betaald. Warme sanering? Nee, ijskoud verboden door een overheid die eerst de sector wel met zeer grote investeringen door middel van welzijnseisen etc op heeft gescheept!

 • Peerke1

  Hoe stom kan regelgeving zijn. Op deze manier kan alle landbouw in bv Holland en of heel Europa verboden gaan worden. Wie is het volgende slachtoffer. Hoeveel offers moeten er nog geofferd worden voor de recreatie.

 • dpsk9dog

  Nu is het dus mogelijk om heel de veehouderij te verbieden zonder enige tegemoetkoming

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.