Home

Nieuws

Mogelijke exportfraude van paarden naar Mexico

Afgelopen dinsdag hebben rechercheurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) de woning van een paardenhandelaar en drie bedrijfslocaties in het noordoosten van Nederland doorzocht in verband met een verdenking van fraude.

Daarbij hebben zij onder meer de bedrijfsadministratie in beslag genomen. Met dit bericht kwam de NVWA-IOD vandaag naar buiten; de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit doet namelijk onder leiding van het Functioneel Parket onderzoek naar vermoedelijke fraude bij de export van paarden naar Mexico.

Verdenking van vervalsing veterinaire keuring paarden

De betreffende paardenhandelaar wordt verdacht van grootschalige vervalsing van documenten die nodig zijn bij de veterinaire keuring van paarden. Zo’n keuring is verplicht bij de export van deze dieren. Een dierenarts onderzoekt bij de keuring de fysieke gesteldheid van een paard en beoordeelt de documenten waarop onder meer informatie staat over de medische geschiedenis van het dier. Op basis daarvan geeft hij een exportcertificaat af.

Humane consumptie

Er zijn overigens geen aanwijzingen dat de geëxporteerde paarden bestemd waren voor humane consumptie.

Of registreer je om te kunnen reageren.