Home

Nieuws 5 reacties

Landbouwinkomen stijgt komende 10 jaar nauwelijks

De landbouwinkomens in de EU zullen de komende 10 jaar per werkzame nauwelijks stijgen; met 2%.

Het totale landbouwinkomen daalt met 14%, zo is de prognose. Dat staat in het 10-jarig vooruitzicht dat de Europese Commissie dinsdag openbaar heeft gemaakt tijdens de jaarlijkse Agriculture Outlook Conference in Brussel. De landbouwinkomens worden lager door de betrekkelijk lage prijzen en de toenemende kosten, aldus de prognose.

Zuivel- en pluimveesector groeien

De veehouderij in de Europese Unie zal de komende 10 jaar naar verwachting groeien, vooral in de zuivel en de pluimveehouderij. De graansector zal zich meer richten op de teelt van tarwe, mais en gerst, ten koste van andere gewassen. In sommige sectoren (zoals zuivel) moet tot 2026 rekening gehouden worden met de mogelijkheid van onevenwichtigheden op de wereldmarkt, met gevolgen voor de prijzen.

De zuivelsector zal naar verwachting wereldwijd de belangrijkste exporteur zijn, net boven Nieuw-Zeeland, is de prognose. Desalniettemin zal in 2026 nog steeds 85% van de zuivel binnen de Europese Unie worden afgezet; minder in de vorm van dagverse zuivel, meer in de vorm van kaas en boter.

Meer vraag naar vlees

Bij een groeiende wereldbevolking neemt de vraag naar vlees toe, ook vanuit de EU. Dit jaar is de vleesconsumptie toegenomen naar gemiddeld 68,4 kilo per hoofd van de bevolking. De verwachting is dat in 2026 de vleesconsumptie niet meer stijgt, maar stabiliseert. Het aandeel pluimveevlees in het dieet neemt toe, is de prognose van de Europese Commissie. De rundvleesproductie in de EU wordt vooral gedreven door de ontwikkelingen in de zuivel. Na een lichte toename van de productie in 2015 en 2016 is de verwachting dat in de komende tien jaar de productie afneemt.

De varkensvleesproductie zal nog iets stijgen, waarbij de sector vooral afhankelijk is van de export naar buiten de Europese Unie. De concurrentie (vooral op prijs) vanuit Brazilië en de Verengde Staten zal sterk zijn, is de prognose.

Meer tarwe, mais en gerst

De teelt van tarwe, mais en gerst zal toenemen, ten koste van andere granen, verwacht de Europese Commissie. De vraag naar granen kan met 6% toenemen, vooral door een grotere vraag vanuit de veehouderij. Er zijn exportmogelijkheden voor tarwe en in mindere mate gerst. De graanprijzen zullen lager zijn dan de pieken uit het recente verleden, op een hoogtepunt €160 tot €170 per ton in 2016.

Laatste reacties

 • jop

  Wat een onzin

 • 0064376

  brobeer het eerst maar eens enkele maanden juist te voorspellen

 • JGM Hochs

  Vol verwachting klopt ons Hart :(( Surprise ?

 • farmerbn

  Direct boven op de stapel onder in de kast.

 • Joop de Bont

  probeer het eerst maar eens enkele maanden juist te voorspellen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.