Home

Nieuws 8 reacties

LTO tegen aanscherpen gebruiksnormen

LTO Nederland is op hoofdlijnen positief over de inzet van het kabinet voor de onderhandelingen over het Zesde Actieprogramma Nitraat. Maar de agrarische belangenorganisatie adviseert het kabinet om de gebruiksnormen in het zuidelijk zand- en lössgebied niet aan te scherpen. Het is volgens LTO-bestuurder Hans Huijbers ‘een heilloze weg’.

“We hebben een goed gevoel bij de focus van het kabinet op goede landbouwpraktijk”, aldus Huijbers in een verklaring. “Daarmee spreek je boeren en tuinders aan op hun vakmanschap. We zijn ook blij met de inzet op regionaal maatwerk via het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer en het zoeken naar aanvullende derogatiemogelijkheden.”

Hoofddoel: verbetering waterkwaliteit

LTO Nederland zegt in te kunnen stemmen met het hoofddoel van het Zesde Actieprogramma Nitraat, de verbetering van de waterkwaliteit. Maar waar de norm niet gehaald wordt, dus in het zuidelijke zand- en lössgebied, wil EZ-staatssecretaris Martijn van Dam een ‘nieuwe impuls’ en noemt hij de mogelijkheid de gebruiksnormen aan te scherpen.

“We geloven niet in die weg”, aldus Huijbers. “Zet in op bodemverbetering.” Bodemverbetering is wat boeren en tuinders bezighoudt, aldus Huijbers, en heeft niet alleen positieve effecten op gewasopbrengst, maar gaat ook uitspoelen van voedingsstoffen tegen.

Verschuiven uitrijperiode drijfmest op bouwland

Van Dam schrijft ook na te denken over het verschuiven van de uitrijperiode van drijfmest op bouwland. “Dat dit bespreekbaar is, zien we als een goede ontwikkeling. Het geeft ook duidelijkheid aan ondernemers. Ieder jaar weer verlenging aanvragen, dan wordt je een karikatuur van jezelf. Van Dam sluit in zijn redenering veel meer aan bij de huidige praktijk. Dat waarderen wij.”

Bodemanalyses en stijgende gewasopbrengsten

In de noodzakelijk geachte actualisering van de fosfaatgebruiksnormen zal de staatssecretaris rekening houden met bodemanalyses en de stijgende gewasopbrengsten. “Dat is wat met name akkerbouwers graag zien en waar we als LTO steeds op gehamerd hebben’, aldus Huijbers. “Er zijn gewassen die meer fosfaat onttrekken dan toegediend mag worden. Daar gaat Van Dam nu iets aan doen. Zo lezen wij zijn brief”, constateert Huijbers.

Laatste reacties

 • WJHDKremer

  De gronden in het zuiden zijn al zodanig uitgemergeld, dat de opbrengsten dalen. Hoe houdt onze leek (van dam) dan rekening met stijgende gewasopbrengsten?

 • DJ-D

  De woorden "LTO" en "tegen" in 1 zin.....
  Zie je niet vaak helaas....

  Luister gewoon eens naar de onderzoeken van V-focus.

  <>

  <>

 • John*

  in belgie hebben ze een mooi voorbeeld hoe t moet. de bodem centraal in de aanvraag van de derogatie en niet de randzaken.

 • Insp.

  Verschuiven uitrijperiode betekend nog geen verlenging Hans.

  Daar waar normen niet gehaald worden zal er toch iets aangescherpt moeten worden. Hoeveel ton mais haalt men ook al weer van een ha op de Zuidelijke zandgronden? Onmogelijk met huidige bemestingsnormen dus.........

 • gjh

  grappig LTO is altijd voor maar nu niet . Zeker last van griep of zo.

 • vandenbrand

  op naar het 7 de actieprogramma..

 • aardappelboer

  Verschuiven is ook geen probleem,mest uitrijden in februari heeft mijn inziens ook geen nut, liever doe ik op de groenbemester in september wat

 • ...............

  DAT gaat indruk maken als LTO tegen is.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.