Home

Nieuws 21 reacties

Kamer wil grondgebonden bedrijf niet korten op fosfaatrechten

Een Kamermeerderheid is voor het ontzien van grondgebonden melkveebedrijven bij de generieke korting op de fosfaatrechten. ChristenUnie en D66 vinden in de Tweede Kamer een meerderheid met onder meer de PvdA en CDA aan hun zijde om dit te regelen.

Het amendement van Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en Fatma Koser Kaya (D66) pleit ervoor om bedrijven met latente plaatsingsruimte te ontzien bij de generieke korting. Zij vinden het oneerlijk dat grondgebonden bedrijven, die op bedrijfsniveau geen fosfaatoverschot hebben, ook gekort worden op de fosfaatrechten.

Belangrijke stap

PvdA-Kamerlid Henk Leenders is enthousiast. "Dit is een stap in de richting van verduurzaming die wij willen. Wij hebben altijd gezegd, deze groep moeten we ontzien. Dat stond ook in de wet, Maar nu staat er: voor 100% ontzien van de generieke korting. Daarmee geven we in elk geval die groep boeren zekerheid bij de generieke korting. Het betekent wel dat voor de andere boeren de korting misschien wel kan oplopen tot 10%."

Grondgebonden boeren worden in #fosfaatwet 100% ontzien bij eerste korting fosfaatrechten. Belangrijke stap naar... https://t.co/gdornMXSYm

Henk Leenders (@henkleenders) 30 november 2016
","url":"https://twitter.com/henkleenders/status/804034912575750145"}}" />

Helma Lodders (VVD) zegt na veel wikken en wegen het amendement te steunen. "Er zijn ook andere groepen niet gegroeid, die zullen effecten ervaren." Lodders vreest dat er nog grote onzekerheid zal blijven. "Deze wet gaat over 2018, maar wat gebeurt er in 2017?"

"Ons wijzigingsvoorstel om grondgebonden bedrijven te ontzien bij de extra korting op de fosfaatrechten, zal mogelijk effecten hebben voor de niet-grondgebonden bedrijven. Zo eerlijk moeten we zijn. Tegelijk is er wel een aantal andere wijzigingsvoorstellen, zoals over de mest-voercontracten, de kringloopwijzer, de instelling van een commissie voor knelgevallen die voor andere boeren mogelijk soelaas bieden. De toekomst van de sector is grondgebonden, daar moeten we naartoe", vindt Carla Dik-Faber (ChristenUnie).

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) wilde deze bedrijven ook korten, omdat ook zij bijdragen aan de overschrijding van het nationale fosfaatplafond. Bovendien betekent het ontzien van de grondgebonden bedrijven een extra korting voor de niet-grondgebonden bedrijven. Dit wilde Van Dam voorkomen.

Geen onderscheid

Bij het sectorplan om de fosfaatproductie in 2017 al te korten tot onder het fosfaatplafond wordt vooralsnog geen onderscheid gemaakt tussen grondgebonden en niet-grondgebonden bedrijven. Mogelijk wordt het sectorplan ook aangepast. De Tweede Kamer heeft aan staatsecretaris Van Dam opheldering gevraagd hierover. Ze willen voor aanvang van het debat een brief.

LTO staat achter het ontzien grondgebonden bedrijf

LTO Nederland staat achter het ontzien van de grondgebonden bedrijven. Ook het sectorplan voor fosfaatreductie in 2017 zal zoveel mogelijk worden aangepast op de uitkomst van de wetsvoorstel, zodat bedrijven niet in 2017 koeien weg moeten doen, die ze in 2018 wel mogen houden.

“Het fosfaatplan voor 2017 moet feilloos kunnen overlopen in het systeem van de fosfaatrechten, wat op 1 januari 2018 ingaat. Mocht de regeling van die rechten anders worden, dan moeten we het plan ook aanpassen”, vindt Kees Romijn van LTO melkveehouderij.

In het sectorplan is nu opgenomen dat bedrijven die maximaal 4% minder koeien hebben dan op de referentiedatum 2 juli 2015 niet gekort worden op de melkproductie. Voor grondgebonden bedrijven zal dit op 0% komen te staan, omdat de 4% gebaseerd is op de generieke korting om onder het fosfaatplafond te komen. Deze generieke korting geldt dan niet voor grondgebonden bedrijven.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Eindelijk partijen die de ongenuanceerde nivellering afwijzen en mensen die NIET vervuilen ook niet wensen te straffen.

 • buitenok

  Dank je wel netwerkgrondig

 • janmdt

  Dan is het ook te rechtvaardigen dat de mest die verwerkt is of waar VVO voor zijn gekocht er af wordt getrokken want deze mest komt ook niet op de Nederlandse grond.
  Anders is het met 2 maten meten.

 • frl

  Dus in 2017 iedereen wel gekort.

 • schooteind1

  ik vraag me af hoe v. Dam zijn belofte kan houden dat we maximaal 8% gekort zullen worden. Meer zou onverantwoord zijn, tenmiste dat zei hij tijdje geleden nog.

 • frl

  v Dam zal wel zeggen het was wel de intentie om de korting onder 8%te houden.

 • wmeulemanjr1

  En de latente ruimte?
  Daar mag alleen mest op van de intensieve?
  Of mag de grondgebonden melkveehouder de latente ruimte benutten voor zijn melkkoeien?
  Of doet de politiek hier niets aan, ben je op moment gewoon blij gemaakt met een dode mus!

 • oorspronkelijk

  totale productie < hoe triest ook> moet naar beneden
  dweilen met de kraan open uit het verleden not done
  zoals b.v.co2 uitwisseling met 3e wereld landen.

 • John*

  wat is het probleem zeg, intensieve koopt de grond en de extensieve de rechten van stoppers. Zo komt de sector onder het plafond en is iedereen grondgebonden aan het eind van het liedje. Nog mooier is dat er heel veel rechten van de overschotsgebieden naar de extensieve gebieden gaan en de mest zo beter verdeeld wordt over het land. Maar t allerbeste zou zijn om dat plafond te verhogen omdat er een substantieel deel van de mest verwerkt wordt... waarom krijgen we dat niet voor elkaar????

 • wmeulemanjr1

  @John, waarom zou je iets moeten kopen wat je feitelijk al hebt?
  Wat ze je gewoon afstelen!

 • alco1

  @John.
  Omdat we waardeloze belangenbehartigers hebben.

 • jeannettedekker1

  Hoe jammer ook maar er zit niks anders op dan overleggen in Brussel voor zoveel mogelijk behoud derogatie. Want dat fosfaatplafond is zonder bloedvergieten niet te handhaven.

 • hitscha

  De kamer is verstandiger dan de staatssecretaris. Grond moet leidend zijn.

 • jeannettedekker1

  Er zijn ook nog heel veel knelgevallen die nu nog niet als knelgevall worden gezien,voorbeeld is het bedrijf dat gister op boerderij.nl stond 300 koeien na jullie 2015 op 155 ha grond. Ook die bedrijven hebben recht op Fosfaatrechten als ze er komen. Ook bedrijven die geen koeien hebben gekocht voor de nieuwe stal maar gedurende het jaar vaarzen aan de melk kregen hebben in mijn ogen recht op Fosfaatrechten. Zo kunnen we wel doorgaan. De politiek heeft het liefst een domme boer eentje die gewoon melkt en niet nadenkt. Ondernemers willen ze zeker niet.

 • jeannettedekker1

  Melkveewet en mestwetgeving. Diegene die geen grond heeft moet zorgen dat hij zijn melk kwijt word maar ook zijn mest,dat was al heel lang duidelijk.niemand heeft hier fouten gemaakt enkel politiek denhaag. Die hadden na moeten denken over de gevolgen van afschaffen quotering. Ze willen nu grondgebonden bedrijven ontzien,heel begrijpelijk, maar je kan de rest niet de nek omdraaien

 • jeannettedekker1

  Fosfaatrechten zijn voor de stoppers ook dat krijgen de blijvers nog eens voor de kiezen. Wie het allemaal bedenkt is mij niet duidelijk,wel dat het diefstal is. Ik heb nog wel vertrouwen in de rechtsstaat dus we zullen zien.

 • Schaapje

  Och och wat een krododillentranen. Ondernemen is vooruit zien, iedere boer kon op zijn klompen aanvoelen dat het einde van het melkquotum niet kon betekenen groeien tot in de hemel.

 • Kletskoe

  Wat is een knelgeval? Dus veehouders die na 2 juli 2015 dom doordoen met uitbreiden zijn een knelgeval en veehouders die gekozen heeft om niet uit te breiden terwijl die wel latente ruimte niet? Lijkt mij de omgekeerde wereld. Iedereen is een knelgeval en het kan niet zo zijn dat de groeiers extra rechten krijgen en de niet groeiers niet.

 • jeannettedekker1

  Niet groeien tot in de hemel maar wel zolang je de mest op eigen grond kwijt kan,

 • jeannettedekker1

  Veehouders die na juli pas konden beginnen noem ik een knelgevall,ook al ben ik er zelf geen een.

 • jeannettedekker1

  Smeken om derogatie en andere collega's te kort doen dat zijn krokodillen tranen.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.