Home

Nieuws

Kamer nog niet toe aan voedselscheidsrechter

De regeringspartijen VVD en PvdA blokkeren de instelling van een voedselscheidsrechter.

Een voedselscheidsrechter kan optreden bij oneerlijke handelspraktijken. De Tweede Kamer stemt wel in met een motie om onderzoek te doen naar de inkoopmacht de voedselketen en de mogelijkheden om te komen ten een eerlijkere prijsvorming, met name voor boeren en tuinders.

Dat is de uitkomst van de stemmingen over het CDA-initiatief Een Eerlijke Boterham, die donderdag 22 december in de Tweede Kamer werden gehouden.

'De race is nog niet gelopen'

Indiener Jaco Geurts toonde zich na afloop van de stemmingen strijdbaar. "De race is nog niet gelopen", aldus Geurts, die pleit voor de instelling een voedselscheidsrechter naar Brits voorbeeld. Geurts: "Dit was een stapje. We moeten lange adem hebben." Geurts ziet dat ook op Europees niveau de neuzen meer in de richting gaan van een onafhankelijk toezicht op de voedselketen. Het rapport van de werkgroep agrarische markten (commissie-Veerman) geeft dat ook als een aanbeveling. Geurts overweegt om na de verkiezingen met een initiatiefwet te komen.

Samenwerking in de keten

Een motie van CDA en PvdA om in Europa meer duidelijkheid te krijgen over de mogelijkheden van samenwerking in de keten kreeg wel een meerderheid, ondanks tegenstemmen van VVD en PVV. Die partijen keerden zich ook tegen de oproep aan de regering om ervoor te zorgen dat ketenafspraken over milieu, klimaat en dierenwelzijn in het Europees landbouwbeleid worden uitgezonderd van mededinging.

PvdA en VVD willen niet dat er druk op de Europese Unie wordt uitgeoefend om te komen tot Europese regels tegen oneerlijke handelspraktijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.