Martijn van Dam zit in politieke problemen, de Tweede Kamer heeft serieuze vragen rond de fosfaatrechten en de gang van zaken daar omheen. - Foto: Ruud Ploeg AlgemeenNieuws

Kamer neemt situatie over staatssteun hoog op

De Tweede Kamer neemt het hoog op dat staatssecretaris Van Dam (EZ) al in juli wist dat de Europese Commissie moeite had met het staatssteunaspect van de fosfaatrechten, maar in debatten heeft gezegd dat dit pas in september duidelijk werd.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts wil een brief van Van Dam waarin hij opheldering geeft. Hij kreeg hiervoor steun van SGP, VVD, D66, PvdD, ChristenUnie, SP, PvdA, PvdD en GroenLinks. Het verzoek om een debat wordt vooralsnog niet gesteund door VVD en PvdA, wel door de andere partijen.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts wil een brief van Van Dam waarin hij opheldering geeft.

SP hint voorzichtig op de vertrouwensvraag

SP-Kamerlid Henk van Gerven noemde voorzichtig de vertrouwensvraag. Als een bewindspersoon de Tweede Kamer verkeerd informeert, wordt dit hoog opgenomen. Dit kan tot het vertrek van een bewindspersoon leiden.

Van Dam: pas in september bleken het onoverkomelijke bezwaren te zijn

Dat de Europese Commissie Van Dam op 7 juli heeft geïnformeerd over de ongeoorloofde staatssteun werd bekend na schriftelijke vragen aan de Europese Commissie van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA). Van Dam reageert dat er inderdaad in juli al contact is geweest, maar dat pas in september duidelijk werd dat het om onoverkomelijke bezwaren ging.

Uitvoering fosfaatrechten jaar uitgesteld

Door het oordeel van ongeoorloofde staatssteun is de invoering van de fosfaatrechten voor de melkveehouderij een jaar uitgesteld.


 

Beheer
WP Admin