Home

Nieuws 2 reacties

Jakob Bartelds waarschuwt tegen populisme

Voorzitter Jakob Bartelds van LTO Noord waarschuwt voor 'ondoordacht populisme' in Europese politiek.

Volgens de Groningse akkerbouwer zijn de gemeenschappelijke markt en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid de belangrijkste verworvenheden van de EU. “Nationalisme en protectionisme hebben Europa en de landbouw niks gebracht.”

Bartelds brak een lans voor Europese samenwerking tijdens de ‘Dag van LTO Noord regio Noord’, een jaarlijkse bijeenkomst waar honderden boeren uit Friesland, Groningen en Drenthe aanwezig waren. “Het gezamenlijk belang biedt de grootste kans op succes voor het individuele belang”, aldus Bartelds, die denkt dat dit statement geldt in zowel de politiek als de landbouw.

'Uitdagingen' voor de landbouw

Bartelds beschreef in een terugblik op 100 dagen als voorzitter van LTO Noord diverse ‘uitdagingen’ voor de land- en tuinbouw, zoals vogelgriep, schommelende prijzen, de derogatieperikelen, de vergrijzing in de sector en het feit dat 65% geen opvolger heeft.

Bartelds benadrukte dat van een crisis geen sprake kan zijn in een sector die zoveel te bieden heeft.

'De land- en tuinbouw hebben Nederland door de crisis getrokken'

Nog altijd is de Nederlandse land- en tuinbouw volgens hem ijzersterk, waarbij hij verwijst naar de oplossingen die de sector heeft voor klimaat, energie en het voeden van de wereld. De kracht van de sector wordt versterkt door het grote aantal sterke coöperaties, zoals FloraHolland, Cosun, Agrifirm en HZPC. “De land- en tuinbouw hebben Nederland door de crisis getrokken”, zegt Bartelds. En export, het buitenland dus, was daarbij behulpzaam.

Hij riep Eurocommissaris Phil Hogan op binnen het mededingingsrecht het denken vanuit de consument in te ruilen voor meer ruimte voor bedrijven, zodat de boer zich kan wapenen tegen de grote inkoopmacht van supermarkten en voedingsgiganten. Maar ook om samen te werken aan concepten die duurzaamheid bevorderen.

Laatste reacties

  • agro1

    proficiat!!! mooi polcor verhaal, hulde. enfin, genoeg hielen gelikt, nu de belangenbehartiging nog.

  • boer drenth

    Jacob is akkerbouwer in drenthe en niet in groningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.