Home

Nieuws 1 reactie

Hogan: Brexit betekent minder geld GLB

Een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU betekent dat het budget voor het Gemeenschappelijk Beleid (GLB) moet inkrimpen. Dat zei Eurocommissaris Phil Hogan (landbouw) in een gesprek bij de ‘Dag van LTO Noord’ in Groningen. De Ier ziet in de verkiezing van Donald Trump als president van de VS exportkansen voor de EU.

“De kans dat de ‘Brexit’ alsnog niet doorgaat, is nihil”, aldus een sombere Hogan. “Voor heel de EU is dat echt een probleem. De Nederlandse export zal hard geraakt worden en de Ierse export nog harder. Niet alleen zijn Ierse boeren voor het grootste deel afhankelijk van afzet in het Verenigd Koninkrijk, er zijn ook veel boeren die leveren aan partijen net over de grens in Noord-Ierland".

'Pijn is onvermijdelijk'

Hogan rekent niet op een zachte landing. “Ik denk dat Brussel zich dat nu niet kan veroorloven. Je wil niet de indruk wekken dat een land er zomaar uit kan stappen en dan alleen de lusten en niet de lasten van de EU meeneemt.” Hij gelooft wel dat er handelsafspraken komen, gewoon omdat beide partijen dat nodig hebben, 'maar pijn is onvermijdelijk'. "Het wordt een moeilijk afscheid".

De Britten dragen, afhankelijk van hoe je rekent, netto €7 tot €9 miljard bij aan het totale EU-budget. Ongeveer 40% van het EU-budget, ruim €50 miljard, gaat naar het GLB. De Brexit scheelt zo al gauw miljarden. Hier en daar is berekend hoeveel andere nettobetalers zouden kunnen bijpassen, maar Hogan ziet dat niet gebeuren. “Afdragen is nooit leuk en zeker in het huidige Eurosceptische klimaat denk ik niet dat landen in de rij zullen staan.”

Phil Hogan. Foto: Roel Dijkstra
Phil Hogan. Foto: Roel Dijkstra

Export profiteert van Trump

Hogan is positief over de exportkansen van de EU. Die nemen alleen maar toe 'nu Donald Trump ons helpt'. Trump wil de VS terugtrekken uit een groot handelsverdrag met landen rond de Stille Oceaan, waaronder Japan en Vietnam. “Voor ons is het protectionisme van Trump geweldig nieuws. Jaarlijks groeit de middenklasse wereldwijd met zo’n 150 miljoen mensen en de EU is uitstekend in staat hen kwalitatief hoogwaardig voedsel te leveren.”

Hogan denkt dat een vrijhandelsverdrag van de EU met de VS, TTIP genoemd, zo goed als dood is, al wordt dit formeel niet gezegd. “Maar voor de landbouw viel met TTIP niet veel te halen en volgens sommigen is het zelfs een ramp voor onze landbouw.”

Eén reactie

  • alco1

    Alleen de toekomst kent het ware verhaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.